Dodon, mai aproape de sentință. Procurorii au trimis în judecată unul din dosarele în care fugurează fostul președinte

Dosarul în care figurează fostul președinte al țării, Igor Dodon, numit generic „dosarul Enegocom” a fost expediat astăzi, 9 august în instanța de judecată, anunță Procuratura Generală citată de realitatea.md.

Potrivit Procuraturii, Dodon și apărătorii săi s-au prezentat în fața procurorilor, unde au fost informați în modul prevăzut de lege despre finisarea acțiunilor de urmărire penală. Prin urmare, după aducerea la cunoștință învinuitului și apărătorilor săi despre finisarea urmăririi penale, s-a stabilit un grafic cu privire la locul și termenul în care aceștia pot lua cunoștință de materialele urmăririi penale, în condițiile specificate de Codul de procedură penală.

Amintim că, în cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat. Învinuirea formulată fostului șef de stat se referă la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțului.

Mai exact, acesta este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, în perioada lunii mai 2008 a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 – iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului.

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice  pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv, a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de  11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

„În acest context, menționăm că, în cadrul urmăriri penale au fost obținute probe, care dovedesc caracterul prejudiciabil al contractului de achiziție a energiei electrice nominalizat supra, încheiat în detrimentul intereselor  statului,  și anume existența la acel moment a contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate de către ЗАО ,,Молдавская ГРЭС” cu agenți economici din străinătate la prețuri mult mai mici decât prețul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom” de la companie străină din Ungaria, energiei electrică care era livrată prin rețelele electrice al R. Moldova în baza unui contract de agent dintre  SA „Energocom” în calitate de Executor și ЗАО ,,Молдавская ГРЭС” în calitate de Client. Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova”, se arată în anunțul Procuraturii.

Episodul încriminat lui Dodon, a fost disjuns într-o procedură separată din dosarul de bază.  Totodată, aferent subiectului investigat, urmărirea penală continuă în privința unor persoane fizice, companii străine, înregistrate în zone off-shor, pe contul cărora au fost transferate o parte din mijloacele financiare rezultate din contractul privind procurarea energiei electrice de către SA „Energocom”, unele dintre care sunt parte a grupului criminal organizat condus de Vladimir Plahotniuc, prin intermediul persoanelor sale de încredere, inclusiv, Vladimir Andronachi, care sunt beneficiarii finali a unei părţi din mijloacele financiare obținute din „schema cu energia electrică”.

La fel, investigațiile penale în continuare vizează și transferurile mijloacelor bănești din „schema cu energia electrică” efectuate în contul unui partid politic din Republica Moldova, persoane fizice și companii afiliate unor persoane cu funcții de rang înalt în stat.

Reacția lui Dodon

După anunțul Procuraturii Generale, Igor Dodon a venit cu o reacție și acuză guvernarea că astfel ar încerca să „ascundă laudele care nu au fost, în urma prezentării raportulu ide activitate a Guvernului Gavrilița, la un an de mandat”.

„După șezătoarea de ieri a celor din PAS în clădirea Guvernului, la care și-au spus povești reciproc lăudându-se cât de deștepți și buni sunt, acțiune numită de ei „raportul Guvernului la un an de activitate”, au înțeles că laudele n-au dat efect. De aceasta, regimul de la guvernare face ceea ce îi reușește cel mai bine, asmuță procurorii asupra oponenților politici. În foarte mare grabă și fără probe, procurorii au adunat un braț de „maculatură” pe un dosar trucat cap-coadă, dar pe care îl trimit în judecată și în care sunt acuzat pentru că am negociat, în 2008, procurarea energiei electrice din Ucraina la un preț mai mic decât achitau consumatorii finali din țările vecine. Înțelegeți absurditatea unei astfel de acuzații? Stupiditatea învinuirii se evidențiază acum, în condițiile în care moldovenii plătesc pentru resursele energetice, din cauza Guvernării PAS a Maiei Sandu, prețuri exorbitante, care au dus la un salt brusc al nivelului sărăciei în țară. Juriștii pot explica ușor graba procurorilor de a trimite în judecată acest dosar, chiar și în lipsa probelor. Dar în țara unde justiția este controlată politic, asta mai puțin contează”, se arată în reacția inculpatului Dodon.

Liderul socialist amenință că ar urma să se adreseze la CEDO, dacă va fi condamnat în acest dosar.

„Avertizez că vom fi cu toții martorii unui maraton contra cronometru pe acest caz. Și din nou cu justiție televizată, dar fără probe juridice. Acest „sprint” al justiției capturate de la Chișinău a fost anticipat chiar ieri de Sergiu Litvinenco. Ministrul Justiției s-a scăpat cu vorba, anunțând că este sigur de finalitatea pe dosare, care va veni „cu mult mai devreme decât cred unii și cu mult mai devreme decât asta s-a întâmplat în alte state”. Nu vom întreba nici retoric de unde un ministru al Justiției cunoaște despre finalitatea și viteza dosarelor penale, dacă nu le controlează direct. Declarația lui va servi, în viitorul apropiat, drept probă atât pentru CEDO, cât și pentru un dosar penal pentru abuz de putere, intervenție în actul justiției și capturarea statului. Iar eu voi demonstra și pe acest caz nevinovăția”, conchide Dodon.

Precizăm că, Dodon mai figurează într-un dosar penal, unde este învinuit pe patru capte de acuzare, iar în prezent se află în arest la domiciliu.

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, în ultima zi de campanie electorală. Sâmbătă este ziua tăcerii

Cei doi candidați care se vor duela duminică în cel de-al doilea tur al prezidențialelor, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, mai au o zi pentru a-și convinge alegătorii să-i voteze. Este în ultima zi a campaniei electorale pentru alegerile președintelui. Mâine și în ziua scrutinului, orice acțiune de promovare și propagandă va fi interzisă atât pentru cei doi pretendenți la Președinție, cât și pentru alegători. Amenzile pot ajunge până la 3000 de lei, scrie voceabasarabiei.md.

Sâmbătă, 2 noiembrie, în așa-numita zi a tăcerii, adică a liniștii electorale, dar și în ziua alegerilor este interzisă distribuirea materialelor electorale și acțiunile de promovare a candidaților. Amenzile pot ajunge până la 900 de lei, inclusiv pentru deteriorarea afițelor electorale plasate legal. În următoarele două zile, candidații nu pot participa la emisiuni TV și nici nu mai pot efectua virări în și din Fondul electoral.De asemenea, este interzisă și transportarea organizată a alegătorilor către secțiile de votare. Cetățenii implicați în asemenea acțiuni riscă amenzi de până la 6.000 de lei. Dacă aceștia dețin companii de transport, amenzile sunt duble și chiar pot fi lipsiți de dreptul de a activa pe o perioadă de până la un an.

Amintim că, în premieră, la prezidențialele din acest an se dau amenzi și pentru alegătorii care acceptă mită sau produse în schimbul susținerii unui candidat, adică așa-numitele „pomeni electorale”. Vara, în Codul Contravențional a fost introdus un nou articol privind „coruperea electorală pasivă”, care prevede amenzi de la 25.000 până la 37.500 de lei.

Franţa suspendă condiţiile Schengen și reintroduce controale la toate frontierele

Franţa suspendă condiţiile Schengen de liberă circulație și reintroduce controale la toate frontierele sale. Măsura se va aplică de mâine, până la 30 aprilie, anul viitor.

Cei care tranzitează sau vizitează această țară vor fi nevoiți să respecte noile reguli. Vor fi vizate frontierele cu Belgia, Luxemburg, Germania, Spania și Italia, scrie tvrmoldova.md.

Măsurile sunt introduse pentru a diminua fenomenul migrației ilegale, cu care Franța se confruntă în ultimii ani.

Situația e chiar alarmantă, spun autoritățile care vorbesc despre o amenințare privind securitatea țării. Acordul Schengen le permite statelor membre să introducă temporar măsuri aspre la frontieră.

Adio, căutări pe Google! Se lansează ChatGPT search, sistemul care vrea să bată toate motoarele de căutare pe web

OpenAI a lansat joi, 31 octombrie, o funcţie de căutare în cadrul ChatGPT, chatbot-ul său viral, poziţionându-se astfel ca un competitor mai puternic pentru motoare de căutare precum Google, Bing, al Microsoft, şi Perplexity, scrie ziare.com.

Noul sistem de căutare, numit SearchGPT, oferă informaţii actualizate, inclusiv scoruri sportive, cotaţii bursiere şi date meteo în timp real, folosind căutări pe web şi colaborări cu furnizori de ştiri şi date. Această funcţie, testată în beta din iulie, este o versiune fin ajustată a modelului GPT-4 al OpenAI.SearchGPT vine ca o mişcare care ar putea avea implicaţii pentru Google, care domină piaţa motoarelor de căutare. De la lansarea ChatGPT în noiembrie 2022, investitorii Alphabet şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la pierderea cotei de piaţă, OpenAI oferind utilizatorilor o alternativă inovatoare la căutarea de informaţii online.Funcţia de căutare din ChatGPT permite utilizatorilor să obţină răspunsuri mai rapide şi complexe, asemănătoare unei conversaţii naturale, iar utilizatorii pot accesa surse de încredere, inclusiv parteneri precum The Associated Press, Reuters şi Le Monde, printr-un buton de ”Surse”.

Disponibilă pentru abonaţii ChatGPT Plus şi Team, noua funcţie va fi lansată în următoarele săptămâni pentru utilizatorii Enterprise şi Edu, iar utilizatorii versiunii gratuite vor beneficia de aceasta în lunile următoare.

Trei funcționari de la ANSA, reținuți pentru 72 de ore. Ar fi eliberat certificate fitosanitare pentru mită
Articolul anterior
Trei șoferi nu au împărțit bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și s-au ciocnit. S-au format ambuteiaje
Articolul următor