Cei doi adolescenți în vârstă de 16 ani au fost condamnați public la 12 ani de muncă silnică, fiind găsiți vinovați de vizionarea şi răspândirea de filme, muzică şi videoclipuri sud-coreene, după cum reiese dintr-o înregistrate video publicată de Institutul pentru Dezvoltarea Sudului şi Nordului (SAND), o organizație care lucrează cu dezertorii din Coreea de Nord, relatează BBC și agenția Reuters, citată de News.ro.
Înregistrarea, care pare să fi fost filmată în 2022, îi arată pe cei doi băieți încătușați, în fața a sute de elevi, pe un stadion în aer liber, în timp ce ofițeri în uniformă îi mustră pe adolescenți pentru că nu „reflectă profund asupra greșelilor lor”.
„Au fost seduşi de cultura străină (…) şi au sfârşit prin a-şi ruina vieţile”, se precizează în videoclip.
Astfel de imagini sunt rare, pentru că Phenianul interzice ca fotografiile, videoclipurile și alte dovezi ale vieții din Coreea de Nord să fie divulgate în afara țării. Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent imaginile.
Divertismentul sud-coreean, inclusiv programele de televiziune, este interzis în Nord.
„Judecând după pedeapsa grea, se pare că acest lucru urmează să fie arătat oamenilor din întreaga Coreea de Nord pentru a-i avertiza. Dacă este aşa, se pare că acest stil de viaţă al culturii sud-coreene este răspândit în societatea nord-coreeană”, a declarat Choi Kyong-hui, preşedinte al SAND şi doctor în ştiinţe politice la Universitatea din Tokyo, care a dezertat din Coreea de Nord în 2001.
„Cred că acest videoclip a fost editat în jurul anului 2022 (…). Ceea ce este supărător pentru (liderul nord-coreean) Kim Jong-un este că tinerii din generaţiile Millennials şi Z şi-au schimbat modul de gândire. Cred că lucrează pentru a-i întoarce la modul nord-coreean”, a adăugat Choi Kyong-hui.
În trecut, minorii care încălcau legea în acest mod erau trimiși în lagăre de muncă pentru tineri, în loc să fie închiși, iar pedeapsa era de obicei mai mică, de cinci ani. Însă în 2020, Phenianul a promulgat o lege prin care vizionarea sau distribuirea de programe de divertisment sud-coreene este pedepsită cu moartea, notează BBC.
Nord-coreenii au început să simtă gustul divertismentului sud-coreean în anii 2000, în timpul „politicii sud-coreene a razelor de soare”, în cadrul căreia Coreea de Sud a oferit Nordului un ajutor economic și umanitar necondiționat.
Seulul a pus capăt acestei politici în 2010, afirmând că a constatat că ajutorul nu a ajuns la nord-coreenii obișnuiți cărora le era destinat și că nu a dus la nicio „schimbare pozitivă” în comportamentul Phenianului.