Doi americani, arestaţi pentru export de tehnologie în Rusia

Doi bărbaţi au fost arestaţi de autorităţile americane pentru export de tehnologie către Rusia.

Agent chinez de informaţii, extrădat din Belgia către SUA şi inculpat de  „tentativă de spionaj economic” | Digi24

Autorităţile americane au anunţat joi că au arestat doi bărbaţi acuzaţi de o schemă ilegală de mai mulţi ani pentru exportul de tehnologie în Rusia, ocolind reglementările privind exportul impuse după invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite dcnews.ro.

Departamentul american al Justiţiei susţine că unul dintre bărbaţi a furnizat companiilor ruse echipament de avionică occidental şi a asigurat servicii de reparaţii pentru echipament utilizat pe avioane fabricate în Rusia.

Din 2020, inculpaţii au conspirat să eludeze legile de export ascunzând şi declarând în mod fals utilizatorii finali, valoarea şi destinaţia finală pentru exporturile lor şi expediind echipamentele prin ţări terţe, a precizat departamentul.

În unul dintre cazuri, cei doi bărbaţi au ascuns utilizatorul final şi destinaţia reală furnizând o factură falsă, care menţiona că destinaţia finală era Germania. În alte situaţii, elementele de avionică au fost trimise prin Armenia şi Cipru în Rusia fără a obţine licenţele necesare, a menţionat Departamentul Justiţiei.

Cei doi au fost inculpaţi pentru conspiraţie, export de bunuri controlate fără licenţă, falsificarea şi eşecul de a furniza informaţii electronice privind operaţiunile de export şi contrabandă cu bunuri interzise de legea americană. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi riscă între cinci şi 20 de ani de închisoare pentru fiecare capăt de acuzare.

După ce Rusia a declanşat invazia în Ucraina în urmă cu un an, SUA şi alţi aliaţi au impus sancţiuni dure Moscovei pentru a-i slăbi economia şi a face mai dificil pentru aceasta să obţină resursele necesare pentru război, notează dpa, conform Agerpres.

Atacurile ransomware din SUA, considerate ameninţări la adresa securităţii naţionale 

Statele Unite vor trata de acum înainte atacurile „ransomware” drept ameninţări la adresa securităţii naţionale, nu doar simple infracţiuni, a anunţat joi Casa Albă, transmite agenţia EFE.

Funcţionari de rang înalt din Administraţia preşedintelui Joe Biden au explicat, într-o discuţie cu presa, că noua clasificare va permite Departamentului de Stat şi Trezoreriei să impună sancţiuni entităţilor responsabile cu astfel de atacuri ce folosesc programe malware care preiau controlul unui sistem informatic şi cer bani deţinătorului acestuia pentru a-i reda accesul.

Obiectivul Washingtonului este ca aliaţii săi să se alăture eforturilor de urmărire a acestor entităţi, astfel încât să se „reducă suprafaţa Terrei unde indivizii pot comite asemenea delicte în impunitate”, precizează unul dintre funcţionari. „Dacă unui infractor i se va împiedica ieşirea din interiorul graniţelor Rusiei, probabil că aceasta va contribui la descurajarea lui” să comită astfel de atacuri, exemplifică el.

Schimbarea de politică este inclusă în noua Strategie Naţională pentru Securitate Cibernetică a Administraţiei americane, care urmăreşte să consolideze infrastructurile critice ale SUA în faţa ameninţării în creştere cu atacuri cibernetice.

Această strategie menţionează Rusia, China, Coreea de Nord şi Iran drept cei patru principali „actori malware” care trebuie combătuţi.

Un nou șoc pe piața bancară: Acțiunile Deutsche Bank au scăzut puternic vineri

Acțiunile Deutsche Bank au scăzut cu peste 13% vineri dimineață, în urma unei scumpiri puternice a asigurării împotriva riscului neplăţii (CDS), alimentând îngrijorări cu privire la rezistenţa băncilor europene, scrie digi24.ro, citând CNBC.

Российский филиал Deutsche Bank подозревают в причастности к «молдавской  схеме» - NewsMaker

Acțiunile băncii germane au scăzut pentru a treia zi consecutiv și au pierdut acum mai mult de o cincime din valoarea lor în această lună.

Salvarea de urgență a Credit Suisse prin achiziționarea de către UBS ca urmare a prăbușirii Băncii Silicon Valley din SUA a declanșat îngrijorare în rândul investitorilor, amplificată și de deciziile de politică monetară luate de Rezerva Federală a SUA miercuri.

Autoritățile de reglementare elvețiene și globale, dar și băncile centrale au sperat că intermedierea vânzării Credit Suisse către rivalul său va duce la calmarea piețelor, dar investitorii rămân în mod clar sceptici că tranzacția ar fi suficientă pentru a limita problemele din sectorul bancar.

Rivala Deutsche Bank, Commerzbank, ale cărei acţiuni s-au depreciat cu 8,50%, şi Société Générale (-6,72%) înregistrează unele dintre cele mai puternice reculuri în sector.

În acest weekend trecem la ora de vară

Schimbarea orei, pentru a trece la ora de vară 2023, va avea loc în ultimul weekend din luna martie. Pe 26 martie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile trebuie date cu o oră înainte. Ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Ora de vară 2023. Cum schimbăm ceasurile şi când trecem la ora de vară |  Observatornews.ro

Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2023, de pe 21 martie, care marchează începutul primăverii astronomice.

Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie 2023.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Beneficiile schimbării orei

Potrivit unui studiu realizat de Steve P. Calandrillo de la Universitatea Washing¬ton şi Dustin E. Buehler de la Universitatea din Arkansas, alegerea orei de vară ar conduce la scăderea numărului de accidente rutiere.

„Este mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale, când oamenii vin spre casă după o zi obositoare la birou. Mai mult, rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate dintre infracţiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după-amiaza târziu sau seara”, arată rezultatele cercetării.

Alte studii arată că există ramuri economice care pot prospera odată cu trecerea la ora de vară. De exemplu, cei din industria HORECA consideră că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulţi bani pe diverse activităţi.

Totodată, experții subliniază beneficiile cantităţii mai mari de lumină solară, care contribuie la o bunăstare generală şi la menţinerea sănătăţii, întrucât, după cum bine se ştie, soarele creşte sinteza de vitamina D şi reduce incidenţa „dezordinii afective sezoniere”.

Totuși, trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung

Persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări. De asemenea, atunci când se schimbă ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea.

Ele pot avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc să se trezească zilnic mai devreme cu o oră.

Specialiştii spun că vom avea nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta, deoarece trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme decât ne-am obişnuit, iar astfel nivelul de stres poate creşte şi pot apărea dificultăţi de concentrare la serviciu sau la școală.

Efecte negative ale schimbării orei

Acest mecanism al schimbării orei de două ori pe an ar avea însă efecte negative asupra sănătății noastre, potrivit unor noi cercetări. Gisela Helfer, conferențiar senior în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, Anglia, explică într-un articol apărut în The Conversation cum ne putem adapta organismul.

În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare.

Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei.

Un preot din Moscova a bătut o pensionară care vindea flori la câțiva metri distanță

Un pretins sjulitor al bisericii din Moscova a agresat o bătrână, ziua în amiaza mare. Bărbatul agresiv cerea de pomană lângă stația de metrou Marksistskaia, iar pensionara vindea flori la câțiva metri distanță. Presupusul preot a lovit-o pe femeie cu piciorul, în timp ce ținea o icoană în mâini.

Un preot din Moscova a agresat o pensionară: A lovit-o cu piciorul

Canalul Baza relatează că pensionara ar fi decis să-și comercializeze florile puțin mai aproape de locul în care cerșea preotul. Reieșind din imaginile surprinse, „concurentul” nu a apreciat inițiativa femeii, transmite realitatea.md.

Fără să lase icoana din mâini, bărbatul a lovit-o pe bătrână cu piciorul. Cu ochii în lacrimi, femeia a cerut ajutorul trecătorilor.

În cele din urmă, femeia s-a dovedit a fi mai bună la suflet decât preotul, refuzând să cheme ambulanța și poliția.

Oaspeți din trei țări la Finala Naţională Eurovision 2023 Moldova! Iată cine sunt ei
Articolul anterior
Messi, cadou impresionant pentru colegii din naționala Argentinei. Nu s-a uitat deloc la bani
Articolul următor