Doi astronauţi NASA au rămas blocaţi în spaţiu din cauza unor probleme tehnice

Doi astronauţi NASA din capsula cu probleme Starliner a Boeing ar putea fi nevoiţi să rămână în spaţiu până la mijlocul lunii august, deoarece inginerii continuă să rezolve problemele tehnice care au împiedicat întoarcerea lor în iunie, potrivit The Guardian, transmite News.ro.

Sunita Williams şi Butch Wilmore se află la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) din 6 iunie, după prima andocare cu echipaj a navei spaţiale de nouă generaţie. Misiunea de testare era programată să dureze aproximativ o săptămână, însă andocarea Starliner a fost amânată de mai multe ori, deoarece propulsoarele defecte şi apoi o serie de mici scurgeri de heliu au ridicat probleme de siguranţă.

Miercuri, NASA a anunţat că încă mai efectuează teste pentru a se asigura că această capsulă va funcţiona conform aşteptărilor şi, deşi agenţia spaţială era încrezătoare că nava va fi sigură pentru o evacuare de urgenţă, managerii misiunii nu erau încă pregătiţi să programeze plecarea acesteia.

„Unele dintre date sugerează în mod optimist, poate până la sfârşitul lunii iulie, dar vom urmări datele pas cu pas”, a declarat Steve Stich, managerul programului de echipaj comercial al NASA, în cadrul unei conferinţe de presă la prânz.

„Vom lucra metodic prin procesele noastre, inclusiv o revizuire a pregătirii pentru zborul de întoarcere cu agenţia, înainte de a primi permisiunea de a continua spre andocare şi aterizare. Acesta este un proces foarte standard”.

El a adăugat că o rotaţie de rutină a echipajului ISS la mijlocul lunii august a fost „un fel de final” al misiunii pentru a evita supraaglomerarea pe orbită.

„Evident, cu câteva zile înainte de această oportunitate de lansare ar trebui să îi aducem pe Butch şi Suni acasă cu Starliner”, a spus el.

El a precizat însă că Staţia spaţială, ocupată în prezent de un echipaj obişnuit de şapte persoane pe lângă cei doi astronauţi de pe Starliner, dispune de suficiente provizii şi resurse şi nu există niciun risc pentru nimeni la bord.

Dacă actuala misiune de testare se încheie cu succes, capsulele Starliner, cunoscute oficial sub numele de CST-100 (crew space transportation), vor efectua alte şase zboruri de rotaţie a astronauţilor către Staţia spaţială, ca parte a programului NASA de transport comercial al echipajului.

Alertă de călătorie în Israel și Orientul Mijlociu! Recomandările MAE pentru moldoveni

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova vine cu recomandarea fermă către cetățenii Republicii Moldova să se abțină de la călătorii în Statul Israel și regiunea Orientului Mijlociu, în contextul situației curente de securitate și riscului sporit de escaladare, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

Menționăm că, în prezent, există riscuri de securitate sporite în contextul stării de urgență și stării de război aplicate de către autoritățile israeliene începând cu 7 octombrie 2023. Cu toate că, momentan, autoritățile israeliene mențin același nivel de alertă, situația de securitate din zonă este în permanentă schimbare și se poate modifica brusc, fără o atenționare prealabilă.

În acest sens, MAE recomandă cetățenilor Republicii Moldova:

să urmărească în timp real comunicarea publică a misiunii diplomatice a Republicii Moldova de la Tel Aviv,

  • să consulte și să respecte recomandările și alertele de călătorie, publicate pe resursele informaționale ale Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova,

Pentru cetățenii care deja se află în Statul Israel:

– să respecte instrucțiunile autorităților locale,

– să se adăpostească în clădiri și spațiile publice special amenajate în cazul unor situații de atacuri aeriene.

Pentru cetățenii care deja au procurat bilete avia pentru revenire în Republica Moldova:

– să contacteze companiile aeriene pentru a verifica statutul cursei respective. Notă: Aeroportul Internațional Ben Gurion din Tel Aviv funcționează în regim obișnuit, dar unele companii aeriene și-au sistat zborurile din/în Israel din rațiuni de securitate.

Pentru informații suplimentare și asistență consulară, vă puteți adresa inclusiv la Centru de Apel, care poate fi contactat la numerele de telefon:

0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau +373 22 23 20 02.

De asemenea, Ambasada Republicii Moldova în Israel poate fi contactată la +972 52-7789772 sau prin email la call.center@mfa.gov.md.

Primele imagini de la nunta ministrului Alaiba. În ce anturaj au fost datele jurămintele

Pe rețele au apărut primele imagini de la nunta din acest weekend a ministrului Alaiba, informează unica.md.

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba a făcut sâmbătă, 03 august, nuntă cu soția sa Marian Männi, cu care are doi copii. Imagini de la sărbătoare au fost publicate pe rețelele de socializare de invitați, inclusiv cu momentul în care cei doi și-au dat jurămintele.

Recent, Dumitru Alaiba spunea că nu va fi nuntă, ci o ocazie de a se întâlni cu cei mai apropiați oameni ai familiei sale.

„Noi deja suntem înregistrați, avem și copii. (…) Nici măcar nu o putem numi nuntă, este o ocazie să ne întâlnim…că noi avem rude în două țări, avem prieteni în foarte multe țări. Și, măcar o dată în viață, merită să fim împreună pentru o zi. Despre asta e vorba”, a declarat Alaiba.

Nunta ministrului ar avea și o conotația turistică, întrucât Dumitru Alaiba a spus că vrea le arate Moldova rudelor și prietenilor străini care nu au fost aici niciodată.

Imagini rare în Delta Dunării! O colonie de păsări flamingo a poposit în apele de acolo

Imagini de o frumusețe rară au fost surprinse în Delta Dunării de fotografi profesioniști. O colonie de păsări flamingo a poposit în apele de acolo și sunt șanse mari, spun biologii, să rămână la noi dacă vor fi ocrotite și vor putea trăi în liniște, scrie stirileprotv.ro.

Oamenii nu trebuie să se apropie prea mult de aceste grațioase păsări și să nu le sperie cu bărcile motorizate.

Dacă în anii trecuţi doar câteva păsări flamingo se rătăceau pe la noi în timpul migraţiei, acum în Delta Dunării au fost surprinse sute de astfel de păsări roz. Fotografii cu obiective speciale au reuşit să le surprindă în imagini absolut superbe, la răsărit.

Păsările flamingo au ajunsîn România, spun biologii, după ce şi-au reconfigurat traseul din cauza războiului din Ucraina.

Dacă au condiţii bune: căldura şi hrană suficientă, ar putea chiar să rămână. E perioada în care formează perechi pentru reproducere. Important e să nu le speriem, cu bărci sau drone zgomotoase.

Cele de la noi sunt specia marele flamingo, şi spre deosebire de flamingo american, ajung până la o înălţime de 1,5 metri. Depun un singur ou, iar puişorii au penajul gri. Când cresc se colorează în funcţie de hrană pe care o găsesc.

Incendiu uriaș la Cantemir! Mai multe case, mistuite de flăcări. Sunt victime
Articolul anterior
Gelozia i-a întunecat mințile: Un individ a dat foc apartamentului în care le-a blocat pe concubina și fiica sa. A bătut ușa în cuie
Articolul următor