Doi moldoveni, implicați într-un grav accident în Bali. Prietenii au lansat un apel de ajutor

Vacanța de vis s-a transformat într-un adevărat coșmar pentru doi moldoveni, care au fost implicați într-un grav accident cu scuterul în Indonezia, la începutul acestei săptămâni.

Tinerii, originari din din Republica Moldova, se aflau în vacanță de câteva zile. În urma accidentului, tânăra s-a ales cu mai multe traume la picior, dar este în stare stabilă și are nevoie de o intervenție chirurgicală, iar iubitul ei este în stare gravă, în comă, transmite Unimedia.info.

Imediat după ce au aflat despre tragicul accident, prietenii acesteia s-au mobilizat încercând cu disperare să caute persoane aflate la momentul actual în Bali, care ar putea dona sânge.

Vladimir Putin s-a comparat cu Iisus în cel mai recent discurs

În timpul unei festivități de deschidere a unor centre pentru copii în apropiere de Moscova, Vladimir Putin a citit din Biblie și a făcut o paralelă între acțiunile lui Iisus și acțiunile sale.  

Într-o convorbire video adresată copiilor cu ocazia deschiderii, Putin a fost auzit vorbind în termeni vădit religioși despre necesitatea de a forma viziunea asupra lumii a tinerilor ruși, în timp ce își explica misiunea de a susține valorile „tradiționale”, scrie standard.co.uk.

Președintele rus s-a prezentat în numeroase ocazii ca un apărător fervent al credinței creștine în fața Occidentului „satanic”.

Putin a comparat misiunea sa de a proteja tineretul rus de influența tot mai mare a Occidentului făcând referire la Petru și Andrei, doi pescari, care au răspândit cuvântul lui Dumnezeu sub conducerea lui Iisus.

În cadrul unei reuniuni a oficialilor ruși, Putin a întrebat: „Vă amintiți cum a venit Iisus în Galileea și i-a văzut pe pescari lângă Marea Galileii?”.

„Unul prindea pește, altul își aranja plasa. Și El le-a spus: Nu, nu, nu: ‘Urmați-Mă și vă voi face pescari de oameni, pescari de suflete omenești. Ei au devenit evangheliștii Lui, elevii Lui. Acest lucru a fost foarte important într-o perioadă în care religiile lumii se dezvoltau… dar nu este mai puțin actual acum, când trebuie să ne apărăm valorile tradiționale, cultura, tradițiile și istoria noastră. Acest lucru este foarte important pentru viitorul țării.”

Putin a susținut că nu a vrut să răspândească un mesaj pur creștin și a continuat să facă referire la alte trei „religii tradiționale” ale țării, printre care se numără islamul, iudaismul și budismul. Aproximativ 70% dintre ruși se identifică drept creștini.

Menționarea credinței creștine a mai fost folosită de oficiali ruși pentru a apăra poziția țării în războiul cu Ucraina.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a proclamat anterior că soldaților ruși care mor în serviciul datoriei în Ucraina li se iertă toate păcatele, comparând moartea lor sacrificială cu cea a lui Isus.

„Dacă cineva, mânat de simțul datoriei, de nevoia de a îndeplini un jurământ, rămâne fidel chemării sale și moare în îndeplinirea datoriei militare, atunci, fără îndoială, comite un act care echivalează cu un sacrificiu”, a spus Kirill într-o predică.

„Se sacrifică pentru alții”, a spus Kirill. „Și de aceea credem că această jertfă spăla toate păcatele pe care o persoană le-a comis.”

sursa

Ungaria, de opt ani în starea de urgenţă! Budapesta prelungeşte cu încă şase luni acest statut

Parlamentul ungar a votat miercuri prelungirea cu şase luni a stării de urgenţă în urma războiului din Ucraina, situaţie în care Ungaria se află, din diferite motive, încă din anul 2016, scrie libertatea.ro.

Măsura îi permite premierului naţionalist Viktor Orban să guverneze prin decrete, fără acordul parlamentului, în toate chestiunile pe care le consideră ca având legătură cu războiul şi cu situaţia umanitară rezultată din acesta.

„În faţa conflictului armat şi a catastrofei umanitare din Ucraina, precum şi a repercusiunilor acesteia în Ungaria, mai ales în ceea ce priveşte azilul, economia şi energia, este justificată prelungirea stării de urgenţă”, menţionează documentul adoptat de parlamentul de la Budapesta cu 135 de voturi „pentru” şi 47 „împotrivă”.

Majoritatea parlamentară a formaţiunii Fidesz, partidul lui Orban, a prelungit în mod repetat această stare de urgenţă instituită iniţial în anul 2016, atunci din cauza crizei provocate de valul de migranţi, care de asemenea rămâne în vigoare, apoi s-a adăugat pandemia COVID-19, iar din mai 2022 şi până în prezent este în vigoare starea de urgenţă în urma invaziei ruse în Ucraina.

Categorii distincte, cu mai mulți premianți la concursul ,,Profesorul anului”

Ministerul Educației și Cercetării va acorda mai multe premii la concursul anual „Profesorul anului”, după ce Guvernul a operat astăzi modificări la hotărârea cu privire la organizarea acestui concurs republican.

Mai exact, profesorii din învățământul gimnazial și liceal nu vor mai concura laolaltă, ci pe patru arii curriculare distincte: Limbă și comunicare; Matematică și Științe; Educație socio-umanistică; Arte, Tehnologii și Sport.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat în cadrul ședinței de Guvern că această schimbare va asigura o competiție corectă între profesori.

Documentul prevede acordarea următoarelor premii la concursul „Pedagogul anului”, pentru categoriile „Educatorul anului”, „Învățătorul anului” și „Profesorul anului:

Premiul I – 50 000 de lei;
Premiul II – 25 000 de lei;
Premiul III – 15 000 de lei;

Laureaților premiilor I, II și III le va fi acordată diploma Ministerului Educației și Cercetării și gradul didactic următor celui pe care îl dețin sau li se va confirma gradul didactic superior pentru cadrele didactice deținătoare ale gradului didactic superior.

Totodată, celorlalți laureați, care vor avea mențiuni, li se va acorda diploma Ministerului Educației și Cercetării și gradul didactic următor celui pe care îl dețin sau li se va confirma gradul didactic superior pentru cadrele didactice deținătoare ale gradului didactic superior.

sursa: www.ziarnational.md

Doi pietoni, spulberați pe zebră în capitală. În urma impactului, o femeie în vârstă de 40 de ani a ajuns la spital
Articolul anterior
Un mural cu chipul lui Alexei Navalnîi, pictat pe o stradă din Chișinău
Articolul următor