Doi pasageri agresivi la Aeroportul Chișinău

Poliția de Frontieră informează despre două incidente produse la Aeroportul Internațional Chișinău, implicând comportamente agresive din partea pasagerilor, care a impus  intervenția fermă a polițiștilor de frontieră, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Primul caz (15 decembrie 2024): Un cetățean moldovean, în vârstă de 36 de ani, aflat în stare de ebrietate, a perturbat grav ordinea publică pe parcursul zborului „Londra–Chișinău”. Acesta a avut un comportament agresiv față de pasageri și echipajul de bord, inclusiv în timpul manevrelor de aterizare.

După aterizare, individul a continuat să manifeste agresivitate și a refuzat să se conformeze cerințelor legale ale polițiștilor de frontieră, amenințând cu răfuială fizică. În urma acestui incident, a fost inițiată o cauză penală în temeiul art. 287 alin. (1) din Codul Penal al Republicii Moldova, iar persoana a fost reținută pentru 72 de ore.

Cazul este cercetat în continuare, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Al doilea caz (14 decembrie 2024): Doi cetățeni moldoveni, pasageri ai cursei „Dublin–Chișinău”, au provocat un conflict cu angajații Poliției de Frontieră, folosind un limbaj injurios și tulburând ordinea publică. 

Urmare acesteia, persoanele au fost documentate în baza art.354 alin.(1) Cod Contravențional, alegându-se cu amendă în mărime de 30 u.c. fiecare.

Orice manifestare agresivă sau refuz de a respecta cerințele legale va atrage măsuri ferme, inclusiv sancțiuni penale.

– Respectați regulile de comportament în timpul zborurilor și în Punctele de Trecere a Frontierei.
– Cooperați cu angajații Poliției de Frontieră și evitați orice formă de conflict.
– Consumul responsabil de alcool este esențial pentru a preveni incidentele.

Poliția de Frontieră subliniază necesitatea respectării normelor de comportament în Punctele de Trecere a Frontierei și în timpul zborurilor. Colegii noștri rămân angajați să intervină ferm pentru menținerea ordinii publice și siguranței cetățenilor.

26 de șoferi, prinși beți la volan în weekend

În weekend, polițiștii de patrulare au documentat peste 4.000 de încălcări ale Regulamentului circulației rutiere, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

26 de șoferi au fost depistați în stare de ebrietate, cei mai mulți cu grad avansat;
2392 au depășit limita de viteză pe sectorul de drum;
623 nu au respectat indicatoarele rutiere de prioritate și semnalele de interzicere ale semafoarelor;
78 conduceau fără a avea cuplată centura de siguranță;
560 au oprit mijlocul de transport în locuri interzise;
159 conduceau vehiculul fără a fi supus reviziei tehnice anuale și în lipsa poliței de asigurare de răspundere civilă auto;
33 au fost sancționați pentru conducerea vehiculului cu încălcarea regulilor privind dreptul de a conduce;
143 au fost amendați pentru neacordarea priorității legale pietonilor;
28 de pietoni au fost sancționați după ce au traversat partea carosabilă în locuri interzise.

La Chișinău se desfășoară acțiunea de caritate „Viața merită trăită”

La Chișinău se desfășoară cea de-a V-a acțiune de caritate „Viața merită trăită”: participanții adună monede pentru a crea o minune de Crăciun. 

Anul acesta scopul evenimentului este colectarea de fonduri prin eforturi comune pentru procurarea cadourilor pentru beneficiarii  Fundației „Plaiul Soarelui” – oamenilor cu nevoi speciale, inclusiv cu sindromul Down.

Inga Bostan, conducătoarea proiectului ,,MESTO”:

„Viața merită trăită” este cel mai preferat eveniment a proiectului MESTO: este disponibil pentru toată lumea, indiferent de vârstă, statut și venit. Toți cei care pot împărți cel puțin o monedă devin parte din această magie. În cadrul celor patru ediții anterioare ale acestui eveniment caritabil, am strâns mai mult de 340 de mii de lei. Asta ne-a permis să îndeplinim cele mai profunde dorințe ale copiilor bolnavi de cancer sau din familii defavorizate, precum și să cumpărăm o casă rurală pentru o familie cu o mamă şi trei copii. Anul acesta ne propunem să aducem bucurie nu numai copiilor, ci și adulților cu nevoi speciale. Suntem încrezători că putem aduce zâmbete și împărtăși căldură și cu acești oameni”.

Participarea în această activitate este accesibilă tuturor doritorilor. E suficient doar să adunaţi monedele pe care le aveți prin casă: în pușculițe, sertare, buzunare sau genți și să le aduceți în unul din cele trei puncte de colectare:

  1. Mesto Râșcani: str.Al.Russo, 15
  2. Mesto Botanica: bd.Decebal, 80/1, et.2

(zilnic de la 10:00 până la 19:00, duminică – până la 16:00)

Activitatea este disponibilă tuturor și alături de cei dragi poate deveni mai valoroasă și mai distractivă. Invitând prieteni și colegi,  reușiţi să colectaţi mai multe monede, astfel împreună vom încălzi inimile a mai multor copii:

  • Le povestiți colegilor, rudelor, vecinilor, prietenilor despre această activitate
  • Instalați boxe, cutii sau alte recipiente pentru colectarea monedelor în oficii, săli de sport, săli de clasă, etc.
  • Aduceți modele acumulate în punctele noastre de colectare

Pentru colectările în grup, organizatorii oferă materiale promoționale și boxe.

Acțiune va dura până pe 22 decembrie.

Organizatorul evenimentului este proiectul de caritate MESTO.

Vă stăm la dispoziție pentru informații suplimentare la tel. /+373/ 688 05 758

Aici puteți vedea pozele și rezultatele acțiunii în anii precedenți:

▶️2020 – https://bit.ly/3VuM8hI
▶️2021 – https://bit.ly/3H6ApBy
▶️2022 – https://goo.su/eRwf78
▶️2023 – https://goo.su/4166RY

A fost extins termenul de valabilitate al poliței de asigurare

Termenul de valabilitate al poliței de asigurare a fost extins cu o lună, a anunţat Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) în cadrul unei conferințe de presă, scrie newtv.md.

Astfel potrivit CNAM, persoanele care s-au asigurat în 2024 vor beneficia de asigurare până la 31 ianuarie 2025. Prima de asigurare rămâne de 9%, iar suma fixă pentru 2025 este de 12.636 lei, cu facilități mari pentru persoanele care vor procura polița medicală până la data de 31 martie.

„Lucrul acesta s-a făcut pentru că erau multe cazuri când persoanele nu aveau posibilitate să se asigure la începutul lunii ianuarie și dacă nimereau în spital erau cu statut de neasigurați. Li se oferă posibilitatea timp de o lună ca fiecare persoană să își aducă în ordine actele și să facă achitările necesare. Anume în luna ianuarie persoanele să se asigure ca să nu existe un vid de asigurare”, a precizat Ion Dodon, directorul CNAM, citat de Moldova1.

Pentru anul 2025, fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală au fost majorate până la suma de 92 de milioane de lei, ceea ce va permite extinderea listei de medicamente compensate și reducerea timpului de așteptare pentru serviciile de sănătate, anunță CNAM.

26 de șoferi, prinși beți la volan în weekend
Articolul anterior