Doi polițiști de frontieră au scăpat cu viață ,,ca prin urechile acului”, în atacul de la Aeroport. Cum s-a întâmplat totul?

Atacul de vineri de la Aeroportul Internațional Chișinău s-ar fi putut solda cu cel puțin patru victime, deoarece tadjikul Rustam Așurov era gata să împuște în oricine i-ar fi opus rezistență.

Filmul atacului de la Aeroport: Victime puteau fi mai multeFoto: știri.md

Alți doi polițiști de frontieră au scăpat cu viață ca prin urechile acului, însă acestora li se interzice să discute cu presa. Despre aceasta au informat surse din poliția de frontieră, care au relatat sub protecția anonimatului pentru Jurnal.md întregul film al atacului de la aeroport.

Fostul polițist din Tadjikistan Rustam Așurov, condamnat anterior pentru un atac la o casă de schimb valutar din această țară, a sosit vineri, 30 iunie, la Chișinău, cu o cursă aeriană din Istanbul, unde ar fi ajuns din Uzbekistan.

Potrivit informațiilor publice, acesta a ieșit ilegal din țara sa, după ce pe 23 iunie ar fi participat la răpirea prim-vicepreședintelui băncii „Orienbank”, Șuhrat Ismatulloev. Menționăm că la această bancă este angajată și Zarina Rahmon, fiica președintelui Tadjikistanului Emomali Rahmon, iar instituția este condusă de Hasan Asadullozoda, cumnatul șefului statului.

Oricum, implicarea lui Așurov în răpirea bancherului trezește unele semne de întrebare pentru presa de la Dușanbe. Radio „Ozodi” anunță că în Tadjikistan au avut loc mai multe omoruri scandaloase și răpiri de persoane, dar niciodată numele comanditarilor acestor crime nu au fost făcute publice. Iar în dosarele de răsunet au fost condamnate unele persoane, despre adevărata vinovăție a cărora mulți se îndoiesc până în prezent. De aceea faptul că procurorii tadjici l-au declarat oficial pe Rustam Așurov în calitate de bănuit în dosarul privind răpirea lui Ismatulloev anume la 30 iunie, când a avut loc atacul de la Aeroportul Chișinău, pare a fi destul de ciudat în viziunea jurnaliștilor de la Radio „Ozodi”.

Și Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP, a declarat într-o conferință de presă că autoritățile de la Dușanbe au întocmit fișierul pentru a-l anunța pe Așurov în căutare tocmai pe 30 iunie, însă acesta totuși nu a fost introdus în sistemul de căutare. Iată de ce polițiștii de frontieră moldoveni nu l-au găsit în nicio bază de date.

Sursele Jurnal.md afirmă că hotărârea de a interzice intrarea lui Rustam Așurov în R. Moldova nu le aparține polițiștilor de frontieră de la aeroport, ci Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) și SIS. Conform unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale și unor acte interne emise de cele două instituții odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina, IGPF și SIS îi verifică la intrarea în țară pe toți cetățenii din țările care prezintă risc pentru R. Moldova, printre care se numără și Tadjikistanul, după care iau decizia dacă le permit sau nu acestora să treacă hotarul.

Așurov ar fi așteptat două ore rezultatul acestui control, pentru ca în cele din urmă să i se aducă la cunoștință că i se interzice accesul în R. Moldova. Atunci polițistul de frontieră Serghei Muntean i-ar fi cerut să-l urmeze și ar fi pornit ambii către zona sterilă a aeroportului, de unde tadjikul urma să fie returnat la Istanbul. Polițistul mergea în față și, la un moment dat, Așurov l-a lovit puternic, doborând-l la pământ, apoi i-a preluat pistolul. Incidentul a fost observat de către agentul de securitate Igor Ciofu de la Serviciul Protecție și Pază de Stat, care a alegat spre ei, pentru a-l neutraliza pe atacator, însă acesta l-a împușcat. În acest timp, Munteanu și-a revenit și ar fi încercat să se ridice, dar în aceeași clipă a fost ciuruit și el de două gloanțe.

În preajmă, se mai afla un polițist de frontieră tânăr, recent angajat, care nu era înarmat. Așurov și-ar fi îndreptat pistolul și către acesta, dar nu a tras, după ce polițistul ar fi ridicat mâinile în sus și s-ar fi retras. Totodată, ar fi intervenit și un polițist de frontieră străin de la Agenția europeană „Frontex”, instituție care colaborează de mai mulți ani cu IGPF. Agresorul a împușcat în direcția acestuia, însă nu l-a nimerit. Și doar apoi a apărut Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger”, care l-a capturat pe Așurov. În timpul schimbului de focuri, acesta a fost rănit grav, fapt care i-a și cauzat decesul.

Rustam Așurov, în vârstă de 43 de ani, s-a stins din viață luni seara, la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău. Procuratura Tadjikistanului la Kiev a anunțat că deocamdată nu a primit vreo solicitare de repatriere a corpului neînsuflețit. Dacă situația nu se va schimba, atacatorul de la aeroport va fi înmormântat la cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chișinău, în așa-numitul sector al necunoscuților.

100.000 de dolari, aduși prin contrabandă într-un autocar care venea din Odesa

$100.000 de contrabandă, într-un autocar din Odesa și o persoană reținută.

Ofițerii Serviciului Vamal sub conducerea procurorii PCCOCS anunță o captură de peste 100.000 dolari americani de contrabandă, depistați într-un autocar sosit din Odesa, Ucraina.

În valută națională suma cifrează aproape 2.000.000 lei. Aceștia erau ascunși în una din treptele autocarului. Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal.

În ceea ce-l privește pe șoferul cu vârsta de peste 50 de ani, care le-a comunicat funcționarilor din postul vamal Palanca că nu are nimic de declarat, acesta a fost reținut pentru 72 de ore.

Urmărirea penală continuă, inclusiv în vederea stabilirii provenienței și destinației acestor bani, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. De asemenea, urmează să fie investigată participarea altor persoane în tentativa de contrabandă.

Armata lui Putin face prăpăd în Ucraina! Atacuri neînvcetate în orașul Odesa

În ultimele zile, forțele ruse au intensificat atacurile asupra regiunii ucrainene Odesa și, implicit, a orașului cu același nume, scrie stirileprotv.ro.

Acesta este al treilea oraș ca mărime din Ucraina și se află la puțin peste 200 de kilometri în linie dreaptă de granița cu România.

În cel mai recent atac lansat asupra Odesei, forțele Moscovei au ucis cel puţin trei persoane, au anunțat, miercuri dimineața, autorităţile locale, potrivit AFP.

„Inamicul a atacat Odesa cu rachete balistice. În urma atacului, trei persoane au fost ucise şi alte trei au fost rănite”, a declarat primarul oraşului Odesa, Ghennadi Truhanov, pe reţeaua de socializare Telegram.

„Toată asistenţa medicală necesară este oferită răniţilor”, a declarat pe Telegram guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper. „Există daune la infrastructura civilă”, a adăugat acesta, fără a oferi alte informaţii.

Un atac cu rachete efectuat de forţele ruse, luni, la Odesa, a ucis cinci persoane, potrivit oficialilor locali.

Odesa, punct strategic pe harta Ucrainei

Supranumit „perla de la malul mării”, Odesa este unul dintre centrele industriale importante ale Ucrainei. Dacă orașul va cădea în mâinile forțelor ruse, Kievul ar pierde un punct strategic pe hartă. Odesa îi oferă Ucrainei o cale de acces la canalul fluvial de circulație Rin-Main-Dunăre-Marea Neagră, cu gura de vărsare în apropierea orașului Constanța.

În acest context, portul Odesa este vital pentru exporturile ucrainene. 

 

Instrumente muzicale nedeclarate, depistate într-o mașină care venea din România

Funcționarii postului vamal Leușeni au supus verificărilor un autoturism de model „Ford Tourneo”, ce se deplasa din România spre Republica Moldova, condus de un conațional în vârstă 34 ani.

În cadrul controlului vamal, șoferul a comunicat că nu transportă bunuri necesare a fi declarate.

În rezultatul controlului, în compartimentul marfar, cât și în habitaclul autoturismului au fost depistate 4 viori presupuse a fi cu valoare culturală și 13 huse, nedeclarate organului vamal.

Bunurile au fost ridicate, iar investigațiile pe caz continuă.

Reamintim că, instrumentele muzicale fac parte din categoria bunurilor ce pot fi introduse/scoase în/din Republica Moldova doar cu condiția ca acestea să nu fie destinate activității comerciale. O altă condiție obligatorie este ca bunurile să fie declarate Serviciului Vamal în momentul trecerii frontierei de stat. Nedeclararea bunurilor reprezintă o încălcare a legislației vamale.

34 de cetățeni străini au primit refuz de intrare în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
Comercianții din Bălți continuă să vândă fără casă de marcat
Articolul următor