Doi soți au murit după ce au mâncat un tip de pește. De unde au cumpărat alimentul

Ng Chuan Sing și soția sa Lim Siew Guan, ambii în vârstă de 80 de ani, au cumpărat fără să știe cel puțin doi pești-balon de la un vânzător online, pe 25 martie, au declarat autoritățile din statul Johor, potrivit CNN.

Care sunt semnele intoxicației cu fosfură de aluminiu? - Caută Sănătate

În aceeași zi, Lim a prăjit peștele la prânz și a început să aibă „dificultăți de respirație și frisoane”, au declarat autoritățile. La o oră după ce a mâncat, soțul ei Ng a început și el să prezinte simptome similare.

Cuplul a fost transportat de urgență la spital și internat la secția de terapie intensivă, iar Lim a fost declarată moartă la ora locală 19.00.

Ng a intrat în comă timp de opt zile, dar starea lui s-a agravat și a murit sâmbătă dimineața, a declarat fiica cuplului, Ng Ai Lee.

Ng a cerut responsabilitate pentru moartea părinților ei și pentru legi mai stricte în Malaezia, unde cel puțin 30 de specii de pește-balon se găsesc în mod obișnuit în apele din jur.

„Cei responsabili de moartea lor ar trebui să fie trași la răspundere conform legii și sper că autoritățile vor accelera investigațiile”, a declarat Ng.

Legea malaeziană interzice vânzarea de alimente otrăvitoare și dăunătoare, cum ar fi carnea de pește-balon, iar infracțiunea este pasibilă de o amendă de 2.300 de dolari sau de o pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani.

În ciuda pericolelor, peștele-balon otrăvitor este vândut în multe piețe din Malaezia, au declarat experții. „Este considerat exotic și tinde să atragă consumatorii”, a declarat Aileen Tan, biolog marin și director la Centrul de studii marine și de coastă al Universiti Sains Malaysia.

„Odată ce peștii-balon au fost curățați și vânduți ca felii, este aproape imposibil pentru consumatori să știe ce tip de pește au cumpărat”, a avertizat Tan.

Doi soți au murit după ce au mâncat pește-balon otrăvitor în Malaezia. De unde au cumpărat alimentul

„În ceea ce privește vânzătorii, este discutabil dacă sunt conștienți (de riscuri).”

„Trebuie să existe o mai mare conștientizare a riscurilor consumului de pește balon – poate că autoritățile trebuie să se gândească la certificări speciale pentru vânzători și furnizori”, a spus ea.

Denumit „fugu”, termenul japonez pentru peștele-balon, carnea acestuia este apreciată ca o delicatesă foarte scumpă, deși conține o otravă mortală.

Organele peștelui, precum și pielea, sângele și oasele, conțin concentrații ridicate de o otravă mortală cunoscută sub numele de tetrodotoxină. Ingerarea poate provoca rapid furnicături în jurul gurii și amețeli, care pot fi urmate de convulsii, paralizie respiratorie și moarte, spun medicii.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Doi dansatori, studenți de la USM, au câștigat primul loc la un prestigios concurs de dans latino-american
Articolul anterior
Anunțul făcut de Shakira, după ce s-a mutat din Barcelona: „Solicit acest lucru nu ca artist, ci ca mamă”
Articolul următor