Doi tineri au renunțat la avocatură și s-au apucat să crească fructe goji

Acum patru ani, Eduard Ciubotaru, 28 de ani, şi Iulia Catargi, 29 de ani, au decis să-şi schimbe viaţa. Și au făcut-o, lăsând o carieră promițătoare și stabilă în avocatură pentru o afacere cu fructe goji.

separator

,,Am făcut amândoi Dreptul şi masterul, începusem practica la o mare firmă de avocatură. Dar mi-am dat repede seama că nu asta e meseria pe care visam să o am”, spune Eduard, pentru libertatea.ro. Râde amar, explicând că spera să fie un avocat cum văzuse în filmele americane. Ce i-a determinat pe doi tineri să renunțe la avocatură și să se apuce de cultivat goji?

“Ar fi trebuit să mă mut la Bucureşti, cu munca. Iar pe Iulia să o las la Braşov, să stăm despărţiţi. Iar asta a pus capac”, completează Eduard. Ascultându-i pledoaria, îţi dai seama că avea un viitor strălucit la bară, în orice tribunal din lume.

Eduard spune că se simte împlinit văzând cum cresc plantele sădite de el Iulia şi Eduard au căutat şi s-au gândit şi iar au căutat o idee pentru o afacere de familie: “Tot auzeam de străini care cumpără terenuri la noi. Şi mi-am zis: bine, bine, vin italienii, nemţii şi fac proiecte frumoase în agricultură. Dar românii de ce nu fac?”.

Aşa au ajuns cei doi tineri la plantaţia de goji bio din comuna braşoveană Augustin, întemeiată de Adrian Nicolae. “Am mers acolo, ne-am murdărit puţin mâinile, am gustat goji, ne-a plăcut, ne-a prins joaca”, povesteşte Eduard. Aventura certificatelor bio Goji Bio Braşov e un brand înfiinţat acum opt ani. A început prin aclimatizarea la noi în ţară a arbustului de goji, originar din Himalaya. După încercări şi cercetări, a apărut soiul românesc de goji, Kronstadt.

Goji rezistă la temperaturi foarte scăzute, de -25 de grade Celsius, şi poate fi cultivat pe majoritatea solurilor de la noi. Rodeşte din iulie până în octombrie. Fructele lui roşii sunt recunoscute pentru conţinutul bogat în vitamine, iar frunzele sunt bune pentru ceaiuri împotriva îmbătrânirii. Nu e o plantă pretenţioasă, dar, precizează Eduard, “dacă nu e cultivată curat, bio, îşi pierde mult din calităţi”.

Arbustul de goji nu face flori spectaculoase, dar e foarte rezistent la frig. Eduard şi Iulia au decis să investească în Goji Bio Braşov, Eduard devenind şi director comercial. Cei doi au cumpărat trei hectare de teren lângă Codlea şi au început lucrul la plantaţie.

Întâi, pentru că terenul fusese cultivat cu cereale, au presărat zeolit, o rocă măcinată, pentru a purifica solul. Apoi au plantat puieţii de goji Kronstadt. “Am făcut un sistem de spalieri, cu sârme, pentru când vor creşte, şi cu ţeavă de irigaţii cu picătura”.

Am scris în acte că puieţii sunt plantaţi la 80 cm distanţă. Când au venit cei de la minister, pentru certificare bio, au măsurat cu ruleta, să vadă dacă sunt exact 80 cm.

,,Certificarea bio presupune reguli foarte stricte. Nici măcar câinii, vreo cinci maidanezi scămoşi, nu au voie să se plimbe pe plantaţie. Stau în ţarcuri făcute special pentru ei. Între câmpul de goji şi lanurile de grâu din vecinătate a fost lăsată o fâşie de vegetaţie spontană, să nu cumva să sară vreun strop de îngrăşăminte chimice în grădina Iuliei şi a lui Eduard.

,,Sigur că plantele au nevoie de îngrăşăminte, dar noi punem doar îngrăşăminte bio. Care nu sunt ieftine sau uşor de găsit. Nu orice gunoi de grajd e bun, depinde ce a mâncat vaca, dacă furajele au fost bio”, explică fostul avocat. “Rivalul” goji-ului românesc este goji-ul chinezesc, care ajunge în supermarketurile noastre sub formă de fructe uscate. Iuliei şi lui Eduard nu le inspiră nici o încredere.

“Nici nu se compară cu fructele proaspete. Şi am mari îndoieli cu privire la metodele chinezilor de a spori productivitatea”, argumentează Eduard. Între 15.000 şi 20.000 de euro trebuie investiţi într-un hectar de plantaţie de goji bio. Dar e o investiţie pe viaţă şi foarte profitabilă, cred Eduard şi Iulia.

O plantă produce, în medie, anual, cam 2 kilograme de fructe. Iar un kilogram de goji proaspăt costă în jur de 60 de lei. Materialul săditor este esenţial pentru a obţine certificatul bio. “Dacă te apuci să cumperi lăstari de pe orice site, te poţi trezi că fructele îţi sunt refuzate la colectare”, spune Eduard.

Conceptul nostru este de afacere integrată. Adică oferim celor care vor să-şi întemeieze plantaţii totul, de la puieţi până la colectare şi procesare a fructelor. Deocamdată, afacerea braşoveană a ajutat la dezvoltarea a peste 500 de plantaţii în toată ţara. Iar Eduard şi Iulia sunt fericiţi că au găsit şi apără o cauză în care cred.

“Prietenii noştri ne şi vedeau cu sapa în spate, cu coase şi toate alea, cum n-o să ştim să ne descurcăm…”, se amuză Eduard. Plantaţia de la Codlea e, însă, în tendinţele agriculturii contemporane. Se află “la un buton distanţă” de a avea irigaţie automatizată. Are panouri solare, pentru alimentarea cu energie electrică, pompă, un tanc cu apă şi, în caz de sfârşitul lumii, grădina bunicului lui Eduard, plină cu legume de tot felul. Vă daţi seama unde ne-am petrecut starea de urgenţă. Stăteam aici, distanţare socială câtă vrei.

Iar prietenii noştri stăteau între patru pereţi de apartament, cu nervii la pământ.  “Sunt convins că, în cinci-şase ani, fructele de goji vor ajunge la fel de consumate ca bananele şi cireşele, de exemplu. Vom merge la piaţă să cumpărăm goji. Sunt sănătoase, sunt foarte bune la gust şi poţi face diverse produse interesante cu ele”, afirmă tânărul braşovean.

Pentru cununia lor civilă, Iulia şi Eduard au rugat un prieten barman să compună cocktailuri pe bază de goji. Iar în vara asta, la Braşov, în laboratorul unui cunoscut de-al lor, se află în teste îngheţata goji bio.  

Tânăr din Strășeni, prins transportând ilegal lemne la Leova

La data de 26 noiembrie curent, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră „Leova” de comun cu Inspectoratul de Poliție Leova, au efectuat razii în zona de frontieră, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma acestei conlucrări, în orașul Leova a fost stopat un mijloc de transport de model Ford Transit, înmatriculat în Republica Moldova, la volanul căruia se afla un conațional în vârstă de 22 de ani, locuitor al orașului Strășeni.

În urma verificărilor de rigoare, în interiorul microbuzului au fost depistate produse lemnoase, în cantitate de 3 metri cubi, lemn tare, fără acte de proveniență.

Mijlocul de transport și încărcătura au fost indisponibilizate, conform legislației în vigoare, iar cazul a fost sesizat Inspectoratului pentru Protecția Mediului Leova.

Cazul este cercetat în continuare, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor.

ATENȚIE! Zeci de cazuri de escrocherie cu presupusa implicare a ,,Poștei Moldovei”

Inspectoratul General al Poliției informează că în primele 10 luni ale anului curent, oamenii legii au înregistrat 86 de cazuri de escrocherie, săvârșită prin folosirea abuzivă a identității Întreprinderii de Stat ,,Poșta Moldovei”, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Astfel, Poliția avertizează populația să fie extrem de precaută în raport cu mesajele primite care solicită modificarea în regim de urgență a datelor personale, bancare sau furnizarea altor informații confidențiale, sub pretextul unui pachet nelivrat.

Pentru a nu deveni victima infractorilor cibernetici, țineți cont de următoarele reguli:

  • Poșta Moldovei nu transmite mesaje prin care să ceară date bancare, parole sau alte informații confidențiale.
  • Orice solicitare de acest tip, primită prin SMS sau alte canale de comunicare este frauduloasă și nu provine de la această instituție.
  • Clienții sunt încurajați să verifice cu atenție sursa mesajelor și să nu furnizeze niciun fel de date personale prin astfel de canale.

Totodată, pentru a vă asigura securitatea cibernetică în mediul virtual, respectați următoarele recomandări:

  • Fiți atenți la mesajele suspecte;
  • Nu accesați linkurile și nu descărcați fișierele din mesaje dubioase;
  • Verificați sursa mesajelor doar pe pagina oficială a expeditorului sau contactați organizația legitimă;
  • Nu expediați informații sensibile prin SMS.

Cum procedați dacă ați primit un mesaj suspect?

  • Blocați numărul de telefon de la care ați primit mesajul;
  • Imediat informați banca, dacă ați introdus datele bancare;
  • Monitorizați conturile bancare;
  • Schimbați parolele conturilor.

În cazul în care aveți îndoieli sau doriți să verificați informația, contactați Serviciul Suport Clienți al Poștei Moldovei la numărul unic de telefon 1310, telefonul fix 022-27-00-44 sau lăsați un mesaj pe adresa electronică: informatii@posta.md.

Vă încurajăm să fiți vigilenți și să raportați Poliției orice tentativă de escrocherie prin apel la 112.

Un preot din Anenii Noi a fost oprit de la oficierea slujbelor, după acuzații de abuz în familie

Preotul Ghenadie Valuță, cleric la biserica „Sf. Dimitrie” din orașul Anenii Noi, a fost oprit de la săvârșirea slujbelor religioase, începând cu 25 noiembrie. Suspendarea a fost anunțată printr-un decret al comisiei disciplinare a Mitropoliei, pe motiv că preotul a fost găsit vinovat de comportament neadecvat și agresiuni fizice asupra membrilor familiei sale, transmite IPN.

Mitropolia îi cere lui Valuță să se pocăiască și să se împace cu familia. Între timp, nu are dreptul să poarte cruce de preot, să oficieze slujbe religioase și să ofere binecuvântare.

„Ca urmare a ședinței comune cu clerul Protopopiatului bisericilor din raionul Anenii Noi și Comisia Disciplinară a Mitropoliei, care constată vinovăția exprimată prin agresiune fizică asupra membrilor familiei, comportament manipulator, demagogie și atitudine neadecvată unui slujitor bisericesc, vă informăm că sunteți oprit de la săvârșirea celor sfinte, fără dreptul de a oferi binecuvântare și de a purta cruce preoțească, până la împăcarea cu toți membrii familiei și aducerea unei pocăințe depline, în scris, în fața ierarhului, începând cu data de 25 noiembrie”, se arată în mesajul emis de Mitropolie și adresat lui Ghenadie Valuță.

În replică, Ghenadie Valuță a declarat că a cerut anterior să fie mutat în altă localitate, dar s-a ales cu sistarea activității sale religioase. În plus, preotul consideră că deține și poate prezenta dovezi privind nevinovăția sa.

„Eu am înaintat anterior și chiar acum proaspăt niște cereri pentru a primi carte de eliberare spre a pleca în altă parte, dar în loc de eliberare am primit oprire, cu nădejde că așa se spunea că eliberarea este analizată, nu este respinsă. Eu nu pot să judec Mitropolitul, nu avem drept să îi judecăm, dar am avut suficiente argumente de lux, ca să demonstrez nevinovăția apărută din senin și orchestrată, nu au fost luate în seamă, cât am spus și probe de la poliție, și din judecată, și diferite dovezi privind nevinovăția”, a declarat Ghenadie Valuță.Ghenadie Valuță a fost înlocuit de protoiereul Eugen Margarint la biserica din Anenii Noi.

Case inundate, păsări înecate și drumuri distruse în Moldova
Articolul anterior
Primii tripleți născuți infectați cu Covid-19. Care este starea bebelușilor
Articolul următor