Ofițerii Direcției de Poliție a mun. Chișinău în comun cu colegii Inspectoratului de poliție Centru au documentat, pe parcursul a două luni, acțiunile ilegale a doi indivizi din mun. Chișinău, suspectați de escrocherie, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.
Astfel, un tânăr de 22 de ani împreună cu un adolescent de 17 ani, având ca scop dobândirea ilicită a bunurilor altor persoane, prin înșelăciune și abuz de încredere, sub pretextul investițiilor pe piața financiară pe o platformă online au obținut de la un bărbat de 40 de ani din capitală bani în sumă de 2 660 000 de lei.
Victima le-a transmis bănuiților banii în mai multe tranșe.
În rezultatul măsurilor speciale de investigație și a acțiunilor de urmărire penală întreprinse cei doi suspecți au fost reținuți în momentul primirii banilor.
Unul dintre bănuiți a fost plasat în arest pentru 30 de zile, iar minorul este cercetat în stare de libertate.
Dacă vinovația acestora va fi demonstrată, tinerii riscă închisoare de la 8 la 15 ani.
Un post TV de la noi a primit amendă groasă după ce Alexei Lungu a promovat falsuri la o emisiune
Membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au decis în unanimitate în ședința de ieri sancționarea cu 18 000 de lei a postului de televiziune ”TVC 21”, pentru încălcarea obligației furnizorilor de servicii media de a informa corect, verificat și imparțial, în corespundere cu prevederile art. 13 alin. (1) lit. b) din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Rezultatele controlului au evidențiat multiple deficiențe în modul de desfășurare a unui program echilibrat și imparțial, în care se dezbat subiecte de interes public. Invitatul, Alexei Lungu, liderul partidului „Șansa”, a făcut numeroase afirmații lipsite de suport factologic sau bazate pe informații incomplete („începând cu 1 ianuarie 2025, când în goana și în lupta de a acumula niște bani la buget, business-ul, pur și simplu, o să fie distrus”, „Republica Moldova, astăzi, este un stat falit, unde business-ul este practic imposibil de făcut”, „libertatea de exprimare și presa au fost omorâte”, „Ei abia de-au adunat 50% cu fraudele masive din diaspora” etc.), iar moderatorul, Marcel Darie, nu a intervenit cu întrebări de clarificare, nu a oferit context suplimentar, nu a abordat echilibrat dialogul și nu a prezentat și alte puncte de vedere sau argumente relevante, perpetuând o discuție unilaterală.
Pe parcursul întregului program, moderatorul și invitatul au fost în evident acord, ultimul fiind susținut de moderator prin intervenții precum „eu am vrut să spun asta, dar…”, „eu chiar vă permit mai multe…”, „despre ce am vorbit și eu…” sau „da, domnule Lungu, da, chestiunile respective eu le cunosc…” etc. Acestea au întărit mesajele invitatului, fără a echilibra dezbaterea. Moderatorul a oferit o platformă favorabilă invitatului, evitând să solicite dovezi sau să pună întrebări de controversă și obiecție.
Alexei Lungu a folosit timpul de emisie pentru a aduce critici autorităților publice și oponenților politici, fără să prezinte dovezi în acest sens, moderatorul neîngrijindu-se de veridicitatea informațiilor expuse de invitat. Deși critica lansată în adresa autorităților publice și partidului de guvernare reprezintă un aspect esențial al activității opoziției și al mass-mediei într-o societate democratică, moderatorul programului nu a luat măsurile necesare pentru a asigura publicul cu informații corecte și echilibrate. În cadrul programului, s-au adus nu doar critici, dar s-au utilizat și etichete depreciative și tendențioase, cum ar fi „când Comisia Parlamentară Economie, Buget și Finanță este condusă de un băiat cu părul creț, care nu știe cum să se identifice moldovean, român, rom sau ucrainean.”, „La noi Cernăuțeanu este scula lui Maia Sandu”, „Este Pașa Pirajoc, Pavel Postică, care execută niște aberații”. De asemenea, partidul de guvernare a fost numit în repetate rânduri „gruparea criminală PAS”, iar moderatorul nu a echilibrat discuția, ci a amplificat mesajul, intervenind cu afirmații precum „Grupare? organizație, să nu vă încurcați. Este grup, organizație și grupare… Pentru grup e puțin. Aici puteți deja merge spre organizație. Ca să știți.”.
La fel, invitatul a făcut afirmații generale precum „toți” și „mulți” sau „nu trebuie să vă explic, știți foarte bine”, fără exemple concrete sau argumente verificabile. Totodată, a utilizat un limbaj vulgar, cu expresii precum „prostalani”,„proști” sau „derbedei”. Moderatorul nu a încercat să intervină pentru a modera tonul sau pentru a menține un nivel decent al discuției.
În cadrul programului au mai fost vociferate unele narațiuni atât din partea invitatului, cât şi din partea moderatorului, răspândite în spațiul media din Republica Moldova, care discreditează integrarea europeană Republicii Moldova („nu are treabă referendumul cu integrarea europeană, este modificarea Constituției”, “Ei au înțeles că nu are nicio treabă cu Uniunea Europeană, noi nu mergem încolo și nici nu o să ajungem, noi suntem cea mai săracă țară.”, „mergem (în UE), dar mai târziu, haideți să ne clarificăm cu economie”, „nici nu pot cere, până suntem prea mici, noi nu însemnăm nimic, corect.”), acestea subliniind o încercare de a crea confuzie și scepticism în rândul cetățenilor, alimentând ideea unei separări principiale între dezvoltarea internă și integrarea europeană.
Deși unele informații prezentate de invitat fuseseră anterior dezmințite în spațiul public de mai multe ori, acesta a insistat pe subiectele respective, abordare ce nu corespunde principiilor informării corecte și de bună-credință, stabilite de CSMA. Este esențial ca publicul să rămână informat și să analizeze cu discernământ astfel de mesaje, pentru a nu cădea în capcana manipulării.
La fel, moderatorul a pus în discuție acuzațiile aduse lui Alexei Lungu și lui Ilan Șor, reducând semnificația condamnării ultimului. Astfel, se poate constata că programul a servit drept platformă de promovare a agendei politice a partidului „Șansa”, în contextul proceselor politice care vor urma în anul 2025, iar moderatorul a adresat întrebări ce au facilitat prezentarea planurilor electorale ale invitatului
În concluzie, conținutul programului a avut un caracter părtinitor, lipsit de echilibru, subiectele fiind tratate unilateral, favorizând o anumită agendă politică și promovând falsuri și narațiuni controversate fără o bază factuală suficientă.
Pe parcursul unui an, „TVC 21” a fost sancționat de 2 ori pentru încălcarea art. 13 alin. (1) lit. b), care obligă furnizorii de servicii media să informeze corect, verificat și imparțial. Aceste abateri nu sunt izolate, ci par a reflecta o politică editorială constantă, observată și în alte ediții ale programului „Important”, indiferent de moderatorul acestora și/sau invitații din platou.
Consiliul European cere măsuri urgente pentru securitatea energetică a R. Moldova
Consiliul European a solicitat Comisiei Europene să identifice de urgență noi soluții pentru a sprijini Moldova în consolidarea securității sale energetice. Decizia vine în contextul în care țara se confruntă cu vulnerabilități majore în acest sector, accentuate de instabilitatea regională, potrivit unui comunicat al Consiliului, scrie moldova1.md.
În concluziile adoptate după Summitul din 19 decembrie, liderii europeni au reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova, subliniind importanța cooperării strânse pentru creșterea rezilienței și stabilității țării. În plus, Uniunea Europeană sprijină implementarea Planului de creștere și adoptarea rapidă a Facilității pentru Reformă și Creștere, considerate esențiale pentru progresul economic și integrarea europeană a Republicii Moldova.
De asemenea, liderii europeni au apreciat succesul alegerilor prezidențiale și al referendumului privind integrarea europeană. „Consiliul European felicită autoritățile din Republica Moldova pentru desfășurarea cu succes a alegerilor prezidențiale și a referendumului privind consacrarea aderării la UE în Constituție, în pofida activităților hibride ale Rusiei de subminare a instituțiilor democratice ale țării. Consiliul European salută angajamentul cetățenilor Republicii Moldova față de integrarea europeană”, se menționează în concluziile Summitului.
Eveniment de poveste la Bălți! «Lumea Uriașilor», un concept unic în lume, va fi inaugurat pe 25 decembrie
Pe 25 decembrie, în parcul Andrieș din Bălți va începe proiectul interactiv «Lumea Giganților», un concept unic în lume. Este un parc tematic dedicat personajelor de basm, iar eroii principali vor fi giganții buni și răi din legenda Văii Necuratului.
Toate figurile din parc vor avea o înălțime de până la 5 metri și «vor prinde viață» prin mecanisme de animatronică. Ele vor putea să se miște și să vorbească cu vizitatorii, povestindu-le propria lor istorie unică.
În parc, pe lângă figurile animate ale giganților, vor fi expuse și dinozauri care se mișcă, respiră și execută diverse comenzi.
De asemenea, vizitatorii vor putea să se bucure de distracții interactive.
Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul oficial al proiectului «Lumea Giganților» sau la casa de bilete din parc. Detalii suplimentare pot fi găsite pe paginile evenimentului din Instagram și Facebook.
Important: Accesul este gratuit pentru copiii până la 3 ani, precum și pentru persoanele cu dizabilități de gradul I și II.