Doi tineri, reținuți după ce ar fi agresat și jefuit un bărbat în plină stradă

Doi tineri de 18 și 21 de ani au fost reținuți după ce ar fi agresat și jefuit un bărbat în plină stradă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Aceștia s-ar fi apropiat de victimă, un bărbat de 75 de ani, iar după un schimb de replici, unul dintre tineri i-a aplicat mai multe lovituri și l-a deposedat de telefonul mobil, după care au plecat cu un autoturism într-o direcție necunoscută.

În scurt timp, în urma măsurilor întreprinse de angajații Inspectoratului de poliție Centru și Direcției de poliție Chișinău, tinerii au fost identificați și reținuți.

În cadrul audierilor, aceștia au comunicat că telefonul a fost deja vândut.

Unul dintre bănuiți a fost reținut pentru 72 de ore, iar altul a fost plasat în arest pentru 30 de zile.

Conform legislației în vigoare, persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

ATENȚIE! Piper negru și scorțioșoară măcinată neconforme, retrase din comerț

Importatorul în Republica Moldova SRL ”EL PASSO” retrage de pe piață și recheamă de la consumator produse neconforme, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, informează consumatorii că în cadrul Programul de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței și calității produselor alimentare de origine nonanimală și alimentația publică pentru anul 2024 în cadrul laboratorului acreditat din Germania pentru determinarea autenticității condimentelor s-a depistat:

      1. Lotul de piper negru măcinat, data producției: 21.03.2024, conține suplimentar următoarele specii de plante: Piper spec., Petroselinum crispum, Apiaceae, Allium spec., Capsicum annum, Capsicum spec., Apium graveolens, Allium sativum;

      2. Lotul de scorțișoară măcinată, data producției: 28.03.2024, conține suplimentar următoarele specii de plante: Allium spec., Petroselinum crispum, Capsicum annum, Apiaceae, Prunus spec, Melia azedarach, Apium graveolens;

Menționăm că aceste plante nu prezintă risc pentru sănătatea populației generale, însă cei alergici trebuie să manifeste prudență sporită atunci când aleg să le consume.

Pentru detalii privind modalitatea de returnare a produselor și restituirea contravalorii produsului vă rugăm să contactați reprezentantul importatorului la nr. de telefon: +373 22-89-00-86.

Peste 20 de persoane, printre care un copil, s-au intoxicat cu ciuperci de la începutul anului

Peste 20 de persoane, printre care un copil, s-au intoxicat cu ciuperci de la începutul acestui an. În acest context, specialiștii în sănătate îndeamnă cetățenii să selecteze cu atenție ciupercile consumate pentru a evita intoxicațiile, transmite MOLDPRES.

Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitor, a remarcat că, cel mai des, cauzele care au adus la apariția intoxicațiilor a fost consumul ciupercilor culese din păduri sau câmpuri din preajma casei.

Intoxicațiile au parvenit și după consumul ciupercilor conservate sau preparate incorect în condiții casnice. Mai multe persoane se bazează pe semne incorecte pentru a identifica ciupercile otrăvitoare. Trebuie să cunoaștem că cea mai sigură metodă pentru a le deosebi sunt caracteristicele botanice ale acestora”, a subliniat Olesea Croitor.

Conform specialiștilor în sănătate, la aproximativ două ore după consumul ciupercilor toxice poate apărea greața, voma, diaree, transpirația excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Totodată, peste șase ore pot apărea dureri de cap, amețeli și agravarea stării de vomă, pierderea stării de conștiență, halucinații și chiar comă.

La apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci, se apelează imediat numărul de urgență 112. În cazul intoxicațiilor cu ciuperci, dacă primul ajutor este prompt și bine asigurat, chiar și persoanele intoxicate cu cele mai periculoase specii pot fi salvate”, a remarcat Olesea Croitor.

Astfel, pentru a evita intoxicațiile, nu se recomandă să cumpărați ciuperci proaspete sau uscate în locuri de comerț ambulant. La fel, nu procurați ciuperci conservate, preparate în condiții casnice.

De asemenea, nu se recomandă să culegeți ciuperci din locuri unde s-au administrat pesticide și ierbicide. Evitați să adunați ciuperci necunoscute sau bătrâne, cu larve. Nu gustați ciupercile în timpul recoltării și nu le pregătiți peste o zi sau mai multe zile după ce au fost adunate. Ciupercile nu trebuie păstrate la cald, întrucât sunt ușor perisabile.

În această toamnă, creșterea masivă a ciupercilor de pădure a fost favorizată de ploile abundente de la începutul și mijlocul lunii curente.

Lot de parfumuri tăinuite de controlul vamal 

Un șofer de microbuz, depistat la vamă cu un lot comercial de parfumuri pe care nu le-a declarat Funcționarii postului vamal Costești au supus controlului de specialitate un microbuz ce se deplasa din Germania spre Republica Moldova, transportând pasageri și transmisiuni neînsoțite, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cadrul controlului vamal, în compartimentul destinat transportării bagajelor, a fost depistată o valiză cu parfumuri în asortiment, ce nu au fost declarate autorității vamale. Valiza s-a dovedit a fi a șoferului, un conațional, în vârstă de 42 de ani. Parfumurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar șoferul riscă să fie sancționat contravențional.

ATENȚIE! Piper negru și scorțioșoară măcinată neconforme, retrase din comerț
Articolul anterior