Doliu în lumea modei: A încetat din viață designerul Thierry Mugler

Designerul francez Thierry Mugler a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 73 ani, transmite AFP.

Doliu în lumea modei: A încetat din viață Thierry Mugler. Avea 73 de aniFoto: rollingstone.com

Moartea creatorului francez care a dominat lumea modei în anii 1980 a fost una naturală, conform anunţului făcut de agentul său, Jean-Baptiste Rougeot, transmite Agerpres.ro.

„Cu imensă tristeţe vă informăm despre decesul domnului Manfred Thierry Mugler, survenit duminică, 23 ianuarie 2022”, potrivit unui comunicat publicat pe contul de Facebook oficial al designerului.

Potrivit lui Jean-Baptiste Rougeot, moartea lui Thierry Mugler s-a produs pe neaşteptate. Creatorul francez lucra la mai multe proiecte şi urma să anunţe noi colaborări la începutul săptămânii, a spus el.

Născut la Strasbourg în decembrie 1948, Manfred Thierry Mugler a sosit la Paris la vârsta de 20 de ani. În 1973 şi-a creat propria marcă,Café de Paris, iar un an mai târziu a fondat compania Thierry Mugler.

Les univers multiples de Thierry Mugler au MBAM - Fugues

Creaţiile sale structurate şi sofisticate s-au impus rapid. Ele au impus o eleganţă sofisticată, o modă ce exacerba formele femeilor: umeri accentuaţi din căptuşeală, decolteuri adânci, talie îngustă şi şolduri pline. Obiect al fantasmelor, femeia Mugler era un ultraj la adresa pudorii, o sirenă galactică, un robot cibernetic, un animal fantastic… un înger al iadului în bustieră Harley-Davidson sau o Marilyn într-o rochie furou din ghipură de cauciuc roz. Taioarele sale poartă, la rândul lor, marca sa inconfundabilă.

Cu o înclinaţie naturală spre regie, Thierry Mugler a organizat prezentări publice spectaculoase ale creaţiilor sale.”Întotdeauna am crezut că moda nu este suficientă de una singură şi că trebuie să fie prezentată într-un mediu muzical şi teatral”, spunea adesea Thierry Mugler, fost dansator.”Dansul m-a învăţat multe despre postură, organizarea hainelor, importanţa umerilor, postura capului, jocul şi ritmul picioarelor”, declara creatorul francez.

„Podiumurile de astăzi sunt o continuare a ceea ce a inventat Mugler. Colecţiile erau pretexte pentru prezentări de modă”, îşi amintea Didier Grumbach, fost preşedinte director general al companiei Thierry Mugler.

Mugler avea spectacolul în sânge: pentru a zecea aniversare a casei sale, în 1984, a organizat prima prezentare publică de modă din Europa, la Zenith, în faţa a 6.000 de oameni, ca un concert rock. Biletele au fost vândute cu 178 de franci (27 de euro). Defilarea, sub semnul liturgicului, divinului şi misticismului, s-a desfăşurat pe un podium de 35 de metri. A controlat, ca de obicei, totul, de la recuzită la coloana sonoră.”Măsura mea este excesul”, spunea Mugler.

S-a lansat, de asemenea, şi în lumea parfumerie, celebrul său parfum „Angel” bucurându-se de un mare succes. Lansat în 1992, în colaborare cu Clarins,”Angel” a concurat pentru primul loc în vânzări miticul No5 al Casei Chanel.

În 2013 a creat spectacole muzicale la Paris şi Berlin. Cu „Mugler Follies” a intenţionat să zguduie arta spectacolelor de revistă folosind transformişti şi creaturi ambigue într-un uluitor „omagiu adus tuturor frumuseţilor”.

După ce a părăsit lumea modei, Thierry Mugler a împins arta metamorfozei până în punctul în care a devenit de nerecunoscut, atât la corp cât şi la faţă, recurgând la un culturism intensiv şi la operaţii estetice. În plus, a început să practice meditaţia şi yoga.

„Cea dintâi urgenţă a fost să îmi revendic corpul, epuizat de anii mei de dans şi de croitorie, ca o renaştere, un mod de a şterge trecutul”, explica el, asumând o „nouă casă pentru trup” şi cerând să fie numit Manfred T. Mugler.

În septembrie i-a fost dedicată o expoziţie la Muzeul de Arte Decorative din Paris cu titlul „Thierry Mugler, Couturissime”, un proiect al Muzeului de Arte Frumoase din Montreal. 

Festivalul Tradițiilor Românești la Chișinău! Evenimentul va dura trei zile, în Grădina Botanică

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce anul acesta, în capitala Republicii Moldova, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis, Festivalul Tradițiilor Românești va avea loc în perioada 17 – 19 mai 2024, în Grădina Botanică din Chișinău.

Publicul va avea acces gratuit la evenimentele cuprinse în program: expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate, dar și din noul val al muzicii românești. 

Astfel, patrimoniu din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina va fi prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie. În cele trei seri de Festival, pe scenă vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică, împreună de Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache și Diana Bucșa, Robin and The Backstabbers, cu Domino în deschidere, și Direcția 5. 

Alături de cei peste 30 de artizani din România, la Grădina Botanică din Chișinău vor fi prezenți și artiști populari din Republica Moldova. 

Tehnica meșteșugurilor, obiceiurile populare, caracteristicile zonelor istorice românești și alte detalii despre programul Festivalului pot fi găsite pe site-ul evenimentului, www.festivalultraditiilorromanesti.md, și pe paginile dedicate acestuia pe rețelele de socializare. 

Proiectul inițiat și finanțat de DRRM are drept scop promovarea valorilor românești în Republica Moldova și consolidarea dialogului cultural la nivelul celor două țări.

Celine Dion surprinde cu o apariție fenomenală pe coperta Vogue. Artista a făcut dezvăluiri despre starea ei de sănătate

Celine Dion arată fenomenal, la 55 de ani, pe coperta revistei Vogue. Apariția vine la câteva luni după ce sora ei a spus că starea de sănătate a artistei este gravă.  Legendara cântăreață a vorbit într-un interviu despre sindromul persoanei rigide, boala autoimună rară si incurabilă care i-a pus stop carierei, scrie digi24.ro

Totuși, artista este optimistă și speră că va găsi un tratament miracol cu ajutorul cercetărilor științifice. „Nu am învins boala, este încă în mine și va fi mereu. Sper că vom găsi un miracol, o modalitate de a o vindeca prin cercetare științifică, dar deocamdată trebuie să învăț să trăiesc cu ea. Deci asta sunt eu acum, cu sindromul persoanei rigide. Cinci zile pe săptămână fac terapie atletică, fizică și vocală. Lucrez degetele de la picioare, genunchii, gambele, degetele de la mâini, cânt, lucrez vocea… Trebuie să învăț să trăiesc cu asta acum și să nu mă mai întreb de ce. La început mă întrebam: de ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut? Asta e din vina mea? Viața nu îți dă niciun răspuns. Trebuie doar să o trăiești!”, a spus ea într-un interviu pentru Vogue.

Un bărbat din Hâncești, reținut după ce și-ar fi omorât fratele

Procuratura raionului Hâncești informează despre reținerea, în comun cu organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Hâncești, a unui bărbat, acuzat de omorul fratelui său, scrie punctul.md.

Suspectul, în vârstă de 47 de ani, este bănuit de faptul că, la data de 25 aprilie 2024, în intervalul de timp cuprins între orele 15:00 – 17:00, aflându-se la domiciliul său situat în satul Buțeni r-nul Hîncești, pe fonul consumului băuturilor alcoolice, în urma unei cerți ce s-a iscat între el și fratele său în vârstă de 51 de ani, care treptat a trecut în bătaie, acționând cu intenție directă, i-a aplicat lovituri cu pumnii peste diferite părți ale corpului. Ulterior, l-a înjunghiat cu un cuțit de bucătărie. În urma leziunilor suportate, victima a decedat. 

Potrivit oamnilor legii, după comiterea faptei, bănuitul a încercat să ascundă urmele infracțiunii prin spălarea sângelui de la fața locului, precum și ascunderea cadavrului în beciul dintr-o locuința părăsită. 

Pe fapt, a fost pornită o cauză penală conform bănuielii rezonabile de comitere a omorului intenționat (art. 145 alin. (2) Cod penal al RM).

Procurorii urmează să înainteze în instanța de judecată un demers de aplicare a măsurii preventive – arestarea preventivă pe un termen de 30 de zile, în privința persoanei reținute.

Astăzi este marcată Ziua Unirii Principatelor Române
Articolul anterior
O copilărie fericită și îndestulată nu garantează o viață de adult lipsită de probleme psiho-emoționale, arată un studiu australian
Articolul următor