Doliu naţional în Coreea de Sud după cel mai grav accident aviatic din istoria ţării

Steagurile sunt arborate luni în bernă în Coreea de Sud pentru a onora memoria celor 179 de persoane decedate în cel mai grav accident aviatic din istoria ţării, o anchetă fiind în curs pentru a stabili cauzele tragediei, relatează AFP citat de news.ro.

O înregistrare video a accidentului de duminică dimineaţa, difuzată de canalul local MBC, a făcut înconjurul lumii: aceasta arăta un avion care aterizează pe burtă pe aeroportul Muan, cu fumul ieşind din motoare, înainte de a lovi un zid la capătul pistei şi de a fi cuprins de flăcări.

Boeingul 737-800 aparţinând companiei sud-coreene low-cost Jeju Air zbura din Bangkok şi transporta 175 de pasageri şi şase membri ai echipajului. Conform bilanţului final al operaţiunilor de salvare, toţi pasagerii au murit, cu excepţia unei însoţitoare de bord şi a unui steward. Persoanele aflate la bord, doi cetăţeni thailandezi şi restul cetăţeni sud-coreeni, aveau vârste cuprinse între trei şi 78 de ani. Identitatea a 141 din cei 179 de morţi a fost confirmată până în prezent, potrivit Ministerului Teritoriilor, care citează luni anchetatorii.

Ţara a declarat o perioadă de doliu naţional de şapte zile, iar drapelele au fost arborate în bernă, în timp ce preşedintele interimar Choi Sang-mok vizitează locul tragediei pentru o ceremonie de comemorare. Alte ceremonii sunt planificate în alte locuri din Coreea de Sud.

Inspecţii speciale

Seulul îşi examinează opţiunile de a lansa „inspecţii speciale” ale celor 101 Boeing 737-800 care operează în ţară, a declarat reporterilor Joo Jong-wan, şeful aviaţiei din cadrul Ministerului Transporturilor.

Potrivit autorităţilor, cauza presupusă a tragediei a fost o coliziune cu păsări, de care piloţii se tem, mai ales în cazul avioanelor cu reacţie ale căror motoare pot pierde rapid din putere sau se pot opri complet după aspirarea unei păsări.

În ciuda teoriei avansate de autorităţi, criticii se concentrează tot mai mult pe arhitectura aeroportului. „În ciuda urgenţei, aterizarea a fost remarcabil de bine executată”, a declarat pentru AFP Kim Kwang-il, profesor de ştiinţe aeronautice la Universitatea Silla şi fost pilot. Dar „în mod normal, nu există un astfel de obstacol solid la capătul pistei, ceea ce contravine standardelor internaţionale de siguranţă aviatică recomandate de (…) Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) şi Agenţia Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA). Structura în cauză a provocat coliziunea şi incendiul”, a spus el.

În ceea ce priveşte ancheta, cutiile negre, înregistratorul de voce din cabina de pilotaj şi înregistratorul de date de zbor au fost găsite duminică. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Transporturilor din SUA a declarat pe X că a reunit „o echipă de anchetatori americani”, inclusiv Boeing, pentru a „asista” autorităţile sud-coreene.

O femeie de 30 de ani, reținută pentru comiterea mai multor cazuri de pungășie pe teritoriul Capitalei

O femeie de 30 de ani a fost reținută pentru 72 de ore de polițiștii sectorului Centru și cei ai Secției combatere infracțiuni în locuri publice și transport urban a Direcției de Poliție Chișinău, pentru comiterea a patru cazuri de pungășie pe teritoriul capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Aceasta acționa în special în locurile aglomerate și, profitând de neatenția victimelor, sustrăgea din buzunare și genți telefoane și portmonee cu bani și acte de identitate. Suma prejudiciilor cauzate a fost estimată la 82 000 de lei. În cadrul acțiunilor procesual- penale aceasta și-a recunoscut vina. Femeia este cercetată penal pentru pungășie, faptă care, conform legislației penale, se pedepseşte cu amendă de până la 42 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de până la 240 de ore sau cu închisoare de până la 2 ani. În continuare polițiștii întreprind măsuri în vederea stabilirii complicității acesteia și în alte cazuri comise pe teritoriul capitalei.

Accident de groază la Râșcani, în noaptea de Revelion: Un tânăr și mama sa au murit pe loc după ce s-au izbit cu mașina într-un copac

Două persoane au murit, după ce mașina cu care se deplasau s-a izbit într-un copac. Tragedia a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 23:36, în apropiere de localitatea Pîrjota, din raionul Rîșcani, susțin sursele pulsmedia.md.

Potrivit surselor, în accident a fost implicat un automobil de marca Skoda Fabia, la volanul căruia se afla un șofer în vârstă de 26 de ani și care avea în calitate de pasageră pe mama sa. 

Din motive încă nestabilite de anchetă, tânărul a pierdut controlul volanului, iar mașina a derapat de pe partea carosabilă și a ajuns pe acostament unde s-a izbit violent într-un copac.

În urma impactului, șoferul și pasagera au murit pe loc, până la venirea ambulanței.

Oamenii legii cercetează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Amintim despre faptul că un alt accident cu decesul unei persoane, o femeie de 37 de ani, s-a produs noaptea trecută, la ieșirea din orașul Cimișlia.

Codruţ, câinele Maiei Sandu, s-a întors la Președinție, după ce a fugit speriat de artificii

Câinele Președinției Republicii Moldova, Codruț, a dispărut din curtea instituției în dimineața de 1 ianuarie. Animalul s-ar fi speriat de focurile de artificii lansate în contextul Anului Nou și a fugit, dar a fost găsit după ce pe rețelele de socializare a fost semnalizat locul aflării acestuia, scrie pulsmedia.md.

Pe 1 ianuarie, o utilizatoare de Facebook a publicat o imagine cu un câine asemănător cu patrupedul de la Președinția Republicii Moldova. Aceasta a scris că animăluțul s-a pierdut, probabil din cauza zgomotului focurilor de artificii, și a rugat stăpânul să o contacteze.

Potrivit reprezentanților Președinției, Igor Zaharov,  Codruț a fost adus din nou la Președinție.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii
Articolul anterior
Cercetătorii de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar
Articolul următor