Domnica Manole, aleasă din nou președintă a Curții Constituționale

Magistrații Curții Constituționale și-au ales astăzi un nou președinte, după ce ieri, 9 noiembrie Nicolae Roșca a demisionat. Astfel, Domnica Manole a fost numită din nou președinta Înaltei Curți fiind aleasă cu majoritatea voturilor.

„Astăzi, 10 noiembrie, doamna judecător Domnica Manole a fost aleasă în calitate de Președinte al Curți Constituționale, cu majoritate de voturi”, se arată în anunțul Înaltei Curți.

Nicolae Roșca a demisionat din calitatea sa de președinte al Curții Constituționale (CCM) din motive personale.

Din componența Curții Constituționale fac parte cinci judecători. Este vorba despre Nicolae Roșca, Liuba Șova, Domnica Manole, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan.

Percheziții în Chișinău. Doi polițiști și un intermediar au fost reținuți și plasați în izolatorul CNA

Doi inspectori de patrulare și un intermediar au fost reținuți cu puțin timp în urmă de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) într-un dosar de corupere pasivă. Aceștia sunt bănuiți de pretinderea și acceptarea remunerațiilor ilicite pentru a nu documenta un caz de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică și fără permis.

Astăzi, 14 aprilie curent, au fost efectuate percheziții la birourile de serviciu și în automobilele bănuiților, toți 3 fiind reținuți pentru 72 de ore și plasați în izolatorul CNA.

„Potrivit materialelor cauzei, cei doi polițiști, în timp ce se aflau în exercitarea funcției, ar fi stopat un cetățean străin în localitatea Anenii Noi la volanul unui mijloc de transport de model Dacia Duster. În urma verificării șoferului și a actelor automobilului s-a constatat că acesta nu deținea dreptul de a conduce autovehicule și s-ar fi aflat în stare de ebrietate alcoolică. Pentru a nu întocmi proces-verbal de documentare a infracțiunii, bănuiții ar fi pretins 60 de mii de lei – bani care ulterior au fost transmiși și primiți, printr-un intermediar, sub controlul CNA”, se arată în comunicatul emis de CNA.

Acțiunile au avut loc sub conducerea procesuală a procurorilor municipiului Chișinău. Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Trump oferă 10.000 de dolari anual fiecărui groenlandez pentru a „cumpăra” insula

Președintele american Donald Trump a propus o ofertă financiară de 10.000 de dolari anual pentru fiecare locuitor al Groenlandei, în încercarea de a-i convinge să devină parte a Statelor Unite, scrie evz.ro.

Această sumă ar urma să înlocuiască subvenția de 600 de milioane de dolari pe care Danemarca o alocă anual insulei.

Potrivit unei surse citate de The New York Times, planul a fost discutat în cadrul Consiliului Securității Naționale al SUA, iar guvernul american speră că această sumă va fi mai atrăgătoare decât ajutorul oferit de Danemarca. Totuși, până acum, planul lui Trump nu a atras interesul populației locale, care nu este dispusă să accepte ideea anexării.

Trump își exprimă dorința de a controla Groenlanda din motive strategice și economice

Miliardarul republican a manifestat un interes de lungă durată pentru Groenlanda, atrăgându-l atât profitul economic pe care l-ar putea aduce insula prin resursele sale naturale (uraniu, aur, cupru și petrol), cât și poziția sa geostrategică.

„Din motive de securitate națională și de libertate în lume, Statele Unite ale Americii estimează că proprietatea și controlul Groenlandei sunt o necesitate absolută”, a scris Trump pe platforma X.

De asemenea, deținerea Groenlandei ar oferi SUA control asupra unei rute importante care leagă oceanele Pacific și Atlantic pe la Polul Nord, rută folosită de Statele Unite, China și Rusia. De asemenea, Trump consideră că această anexare ar putea contribui la consolidarea prezenței militare a Statelor Unite în regiune.

Reacții internaționale și refuzul forțării anexării Groenlandei

În ciuda interesului manifestat de Donald Trump pentru anexarea Groenlandei, oficialii americani subliniază că, deși președintele a exprimat dorința de a obține acest teritoriu „într-un fel sau altul”, nu a fost niciodată vorba despre o acțiune militară.

În martie, vicepreședintele american J. D. Vance a acuzat Danemarca de neimplicare suficientă în dezvoltarea insulei, menționând că Acordul de Apărare din 1951 le permite Statelor Unite să aibă o prezență militară mai puternică în Groenlanda.

În replică, șeful diplomației daneze a sugerat că acest acord permite discuții mai ample despre prezența militară americană. Totuși, conform unui oficial al Casei Albe, Trump nu a luat în considerare utilizarea forței pentru a obține Groenlanda.

Crimă la Strășeni: O femeie a omorât-o pe amanta soțului

Poliția din Strășeni investighează un caz tragic de omor, care a avut loc pe 13 aprilie, în jurul orei 13:00, în orașul Strășeni. Conform informațiilor preliminare, crima ar fi fost comisă dintr-un conflict de gelozie între două femei.

Potrivit ofițerului de presă al IP Strășeni, Mariana Didenco, o femeie de 40 de ani ar fi atacat o altă femeie, tot de 40 de ani, cu un obiect ascuțit, aplicându-i o lovitură fatală în abdomen. Victima, care ar fi fost amanta soțului suspectei, a decedat pe loc din cauza leziunilor grave, transmite Știri.md.

Suspecta a fost reținută pentru 72 de ore, iar pe numele ei a fost inițiată o cauză penală pentru omor.

Poliția continuă cercetările pentru a stabili toate circumstanțele în care a avut loc tragedia.

ULTIMA ORĂ! S-a ieftinit lumina!
Articolul anterior
Și-a îndeplinit visul de o viață! Lenuța Gheorghiță, scăldată în flori și aplauze la primul ei concert solo, alături de ”Lăutarii”
Articolul următor
Close menu