Președintele american Donald Trump a declarat că guvernele străine vor trebui să plătească „foarte mulți bani” pentru a ridica tarifele pe care el le-a caracterizat drept „medicament”, determinând și mai mult măcel pe piețele financiare mondiale, relatează Reuters, citat de libertatea.ro

Acțiunile asiatice, pierderi masive
Acțiunile asiatice au înregistrat pierderi abrupte în primele ședințe de tranzacționare de luni, iar contractele futures de pe piața bursieră americană au deschis în scădere puternică.
Investitorii și-au exprimat îngrijorările că tarifele impuse de Trump ar putea duce la creșterea prețurilor, scăderea cererii, scăderea încrederii și, eventual, la o recesiune globală.
Adresându-se reporterilor de la bordul Air Force One, Trump a indicat că nu este îngrijorat de pierderile care au șters deja miliarde de dolari de pe piețele de acțiuni din întreaga lume.
„Nu vreau ca lucrurile să meargă rău. Dar, uneori, trebuie să iei medicamente ca să repari ceva”, a declarat Trump.
„Sunt disperați”
Președintele american a spus că a discutat, în weekend, cu lideri din Europa și Asia care au încercat să-l convingă să reducă tarifele, programate să intre în vigoare în această săptămână.
„Am vorbit cu mulți lideri – europeni, asiatici, din toată lumea. Sunt disperați să încheie un acord. Iar eu le-am spus: nu vom mai avea deficite comerciale cu țara voastră. Nu vom mai face asta, pentru că un deficit e o pierdere. Vom avea surplusuri sau, în cel mai rău caz, vom ieși pe zero”, a spus Trump.
„Ei vin la discuții. Vor să negocieze, dar nu se negociază decât dacă ne plătesc foarte mulți bani, anual”, a spus Trump.
„Și-a creat un avantaj maxim”
În talkshow-urile de duminică dimineața, principalii consilieri economici ai lui Trump au încercat să prezinte tarifele drept o repoziționare inteligentă a SUA în ordinea comercială globală.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat că mai mult de 50 de țări au început negocierile cu SUA de la anunțul de miercurea trecută. „Și-a creat un avantaj maxim”, a declarat Bessent în cadrul emisiunii „Meet the Press” de la NBC News.
Secretarul pentru Comerț Howard Lutnick a declarat la „Face the Nation” de la CBS News că tarifele vor rămâne în vigoare „zile și săptămâni”.
Consilierul economic de la Casa Albă, Kevin Hassett, a încercat să înlăture îngrijorările că tarifele ar fi parte a unei strategii de presiune pe Rezerva Federală a SUA pentru a reduce ratele dobânzilor, spunând că nu va exista nicio „coerciție politică” a băncii centrale.
Economiștii JPMorgan estimează acum că tarifele vor duce la o scădere a produsului intern brut al SUA pe tot parcursul anului cu 0,3%, în scădere față de o estimare anterioară de creștere de 1,3% și că rata șomajului va urca la 5,3% de la 4,2% acum.
Miliardarul Bill Ackman, care a susținut candidatura lui Trump la președinție, a spus că președintele SUA pierde încrederea oamenilor de afaceri și a avertizat cu privire la o „iarnă nucleară economică”, dacă nu solicită o pauză.
Au început colectarea tarifului de 10%
Agenții vamali americani au început sâmbătă să colecteze tariful unilateral de 10% al lui Trump pentru toate importurile din multe țări. Ratele tarifare „reciproce” mai mari de 11% până la 50% pentru fiecare țară urmează să intre în vigoare miercuri.
Unele guverne au semnalat deja dorința de a se angaja în discuții cu SUA pentru a evita taxele.
Președintele Taiwanului Lai Ching-te a oferit duminică tarife zero ca bază pentru discuțiile cu SUA, angajându-se că va elimina barierele comerciale și afirmând că marile companii taiwaneze își vor spori investițiile în SUA.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că va cere o amânare de la taxele de 17%, în timpul unei întâlniri planificate cu Trump, luni.
Un oficial din guvernul indian a declarat pentru Reuters că țara nu intenționează să riposteze împotriva unui tarif de 26% și a spus că sunt în desfășurare discuții cu SUA cu privire la un posibil acord.
În Italia, premierul Giorgia Meloni – un aliat al lui Trump – s-a angajat duminică să protejeze afacerile care au suferit pierderi din cauza tarifelor de 20% la bunurile din Uniunea Europeană.
Producătorii de vin italieni și importatorii americani au declarat, duminică, la un târg de vinuri de la Verona, că afacerile au încetinit deja și se tem de pagube importante.