Donald Trump a spus clar ce îl va face să renegocieze tarifele: „Nu discutăm până nu ne plătesc foarte mulți bani, anual”

Președintele american Donald Trump a declarat că guvernele străine vor trebui să plătească „foarte mulți bani” pentru a ridica tarifele pe care el le-a caracterizat drept „medicament”, determinând și mai mult măcel pe piețele financiare mondiale, relatează Reuters, citat de libertatea.ro

Acțiunile asiatice, pierderi masive

Acțiunile asiatice au înregistrat pierderi abrupte în primele ședințe de tranzacționare de luni, iar contractele futures de pe piața bursieră americană au deschis în scădere puternică.

Investitorii și-au exprimat îngrijorările că tarifele impuse de Trump ar putea duce la creșterea prețurilor, scăderea cererii, scăderea încrederii și, eventual, la o recesiune globală.

Adresându-se reporterilor de la bordul Air Force One, Trump a indicat că nu este îngrijorat de pierderile care au șters deja miliarde de dolari de pe piețele de acțiuni din întreaga lume.

„Nu vreau ca lucrurile să meargă rău. Dar, uneori, trebuie să iei medicamente ca să repari ceva”, a declarat Trump.

„Sunt disperați

Președintele american a spus că a discutat, în weekend, cu lideri din Europa și Asia care au încercat să-l convingă să reducă tarifele, programate să intre în vigoare în această săptămână.

„Am vorbit cu mulți lideri – europeni, asiatici, din toată lumea. Sunt disperați să încheie un acord. Iar eu le-am spus: nu vom mai avea deficite comerciale cu țara voastră. Nu vom mai face asta, pentru că un deficit e o pierdere. Vom avea surplusuri sau, în cel mai rău caz, vom ieși pe zero”, a spus Trump.

„Ei vin la discuții. Vor să negocieze, dar nu se negociază decât dacă ne plătesc foarte mulți bani, anual”, a spus Trump.

„Și-a creat un avantaj maxim”

În talkshow-urile de duminică dimineața, principalii consilieri economici ai lui Trump au încercat să prezinte tarifele drept o repoziționare inteligentă a SUA în ordinea comercială globală.

Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat că mai mult de 50 de țări au început negocierile cu SUA de la anunțul de miercurea trecută. „Și-a creat un avantaj maxim”, a declarat Bessent în cadrul emisiunii „Meet the Press” de la NBC News.

Secretarul pentru Comerț Howard Lutnick a declarat la „Face the Nation” de la CBS News că tarifele vor rămâne în vigoare „zile și săptămâni”.

Consilierul economic de la Casa Albă, Kevin Hassett, a încercat să înlăture îngrijorările că tarifele ar fi parte a unei strategii de presiune pe Rezerva Federală a SUA pentru a reduce ratele dobânzilor, spunând că nu va exista nicio „coerciție politică” a băncii centrale.

Economiștii JPMorgan estimează acum că tarifele vor duce la o scădere a produsului intern brut al SUA pe tot parcursul anului cu 0,3%, în scădere față de o estimare anterioară de creștere de 1,3% și că rata șomajului va urca la 5,3% de la 4,2% acum.

Miliardarul Bill Ackman, care a susținut candidatura lui Trump la președinție, a spus că președintele SUA pierde încrederea oamenilor de afaceri și a avertizat cu privire la o „iarnă nucleară economică”, dacă nu solicită o pauză.

Au început colectarea tarifului de 10%

Agenții vamali americani au început sâmbătă să colecteze tariful unilateral de 10% al lui Trump pentru toate importurile din multe țări. Ratele tarifare „reciproce” mai mari de 11% până la 50% pentru fiecare țară urmează să intre în vigoare miercuri.

Unele guverne au semnalat deja dorința de a se angaja în discuții cu SUA pentru a evita taxele.

Președintele Taiwanului Lai Ching-te a oferit duminică tarife zero ca bază pentru discuțiile cu SUA, angajându-se că va elimina barierele comerciale și afirmând că marile companii taiwaneze își vor spori investițiile în SUA.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că va cere o amânare de la taxele de 17%, în timpul unei întâlniri planificate cu Trump, luni.

Un oficial din guvernul indian a declarat pentru Reuters că țara nu intenționează să riposteze împotriva unui tarif de 26% și a spus că sunt în desfășurare discuții cu SUA cu privire la un posibil acord.

În Italia, premierul Giorgia Meloni – un aliat al lui Trump – s-a angajat duminică să protejeze afacerile care au suferit pierderi din cauza tarifelor de 20% la bunurile din Uniunea Europeană.

Producătorii de vin italieni și importatorii americani au declarat, duminică, la un târg de vinuri de la Verona, că afacerile au încetinit deja și se tem de pagube importante.

Mesajul Maiei Sandu către Papa Francisc

 Maia Sandu, a participat astăzi, 26 aprilie, la funeraliile Papei Francisc, alături de cele peste 100 de delegații din întreaga lume.

„Papa Francisc a fost o punte între oameni, religii și națiuni. În numele cetățenilor Republicii Moldova, am adus un omagiu celui care a ales mereu calea binelui, compasiunii și a solidarității”, a scris aceasta pe o rețea de socializare.

Cum va circula transportul public din Capitală

Pe 27-28 aprilie, transportul public municipal va activa în regim special. Va fi se prelungit itinerarul rutei de autobuz nr. 19 până la str. Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, după cum urmează:

  • Tur – de pe bd. Moscova pe str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina, până la poarta centrală a Cimitirului „Sf. Lazăr”. 
  • Retur – str. Doina, str. Socoleni, str. Studenților și în continuare pe traseul stabilit.

„Se stabilesc stațiile intermediare, cele situate pe acest itinerar. Ruta va activa în regim obișnuit conform orarelor de circulație aprobate”, anunță reprezentanții municipalității.

De asemenea, pe data de 27 și 28 aprilie, va fi asigurat transport gratuit pentru călătorii rutelor de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, după cum urmează:

Ruta suplimentară de autobuz „C”, str. Vasile Alecsandri – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”), cu următorul itinerar:

  • tur – str. Vasile Alecsandri, str. Alexandru cel Bun, str. Alexandr Puşkin, str. Ierusalim, bd. Grigore Vieru, bd. Renaşterii Naţionale, str. Poştei, str. Putnei, str. Vasile Badiu, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”);
  •  retur – str. Doina, str. Vasile Badiu, Calea Orheiului, bd. Renaşterii Naţionale, str. Albişoara, str. Vasile Alecsandri. 

Pe traseul rutei „C” se stabilesc în ambele direcţii staţii intermediare cele existente. 

Ruta suplimentară de autobuz „D” „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: 

  • tur – bd. Renașterii Naționale, Calea Orheiului, str. Ceucari, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); 
  • retur – pe același traseu.

Pe traseul rutei se stabilesc stațiile intermediare după cum urmează: 

  • tur – str. Florilor, str. Ceucari și str. Doina 106; 
  • retur – str. Doina 106, str. Ceucari, Calea Orheiului și bd. Renașterii Naționale.

 Ruta de autobuz nr. 27 „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: 

  • tur – bd. Renașterii Naționale, str. Tudor Vladimirescu, str. Kiev, bd. Moscova, str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); 
  • retur – pe același traseu.

Pe traseul rutei se stabilesc în ambele direcții stații intermediare cele existente.

În dependență de fluxul de pasageri, rutele vor fi suplinite corespunzător, pentru a menține intervale de așteptare și a preveni supraaglomerarea unităților de transport.

Programul de circulaţie al autobuzelor pe ruta „D” se va stabili de la ora 7:00 şi până la ora 20.00, iar pe rutele: „C”, nr. 19 și nr. 27 – conform orarelor aprobate.

Pe data de 26, 27 și 28 aprilie, numărul de troleibuze de pe rutele nr. 12, nr. 24, nr. 25, nr. 26, nr. 27 și nr. 28 va fi stabilit după necesitate.

În zilele de 26, 27 și 28 aprilie 2025, circulaţia microbuzelor pe rutele nr. 134, 162 şi 184 va fi stabilită până la Cimitirul „Sfântul Lazăr” (poarta III).

În zilele de 27 și 28 aprilie 2025 va fi sistată circulația transportului pe strada Doina, tronsonul cuprins între str. Socoleni și intrarea principală în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, cu excepția transportului public.  

Scutul de la Cernobîl este deteriorat. După 39 de ani de la accident, reparațiile vor costa enorm

La 39 de ani de la cel mai grav accident nuclear civil din lume, inginerii ucraineni se confruntă cu o nouă provocare la Cernobîl. Potrivit Radio Europa Liberă, o dronă rusă a lăsat o gaură mare în scutul protector al complexului în urmă cu peste două luni.

Provocări în repararea scutului

Cupola de oțel masivă, construită pentru a proteja și izola rămășițele radioactive ale reactorului numărul patru, a fost avariată în urma unui atac cu dronă pe 14 februarie.

Moscova a negat responsabilitatea pentru acest incident. Deși nivelurile de radiații în exteriorul scutului perforat au rămas normale, repararea găurii este extrem de dificilă. Gaura se află deasupra sarcofagului în descompunere care încapsulează deșeurile radioactive ale reactorului.

„Cum poți repara un spațiu de acoperiș unde, cu cât urci mai sus în clădire, cu atât cresc nivelurile de radiație? Sunt atât de ridicate lângă sarcofagul propriu-zis, unitatea reactorului, încât nu poți lucra deasupra lui”, a explicat Shaun Burnie, expert nuclear la Greenpeace.

Burnie a făcut parte dintr-o echipă Greenpeace invitată să inspecteze daunele la scurt timp după atac. „Este o provocare foarte, foarte serioasă, enormă pentru Ucraina într-un moment în care se confruntă cu atâtea alte provocări, încât comunitatea internațională trebuie să intervină și să ofere sprijin”, a explicat el.

Impactul asupra planurilor pe termen lung

Conform sursei citate, noua structură de izolare a fost finalizată în 2019 ca parte a unui proiect internațional de 2,2 miliarde de dolari, implicând 45 de țări.

Planurile pe termen lung de a demonta în siguranță sarcofagul pentru a permite îndepărtarea ruinelor radioactive ale reactorului nu mai sunt posibile în urma deteriorării scutului, potrivit lui Dmytro Humeniuk, expert din cadrul Centrului Științific și Tehnic de Stat pentru Securitate Nucleară și Radiologică din Ucraina.

Evaluarea daunelor și planuri

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a alocat 450.000 de dolari pentru evaluarea daunelor cauzate de dronă structurii de izolare. Ministrul ucrainean al mediului, Svitlana Hrynchuk, estimează că rezultatele preliminare ale analizei ar trebui finalizate în luna mai.

Burnie anticipează că reparațiile la scut vor fi costisitoare și Ucraina va avea nevoie de finanțare semnificativă din partea donatorilor internaționali: „Trebuie să vină cu un plan pe termen mai lung, care va fi foarte extins, foarte complicat și potențial îngrozitor de scump”.

Accident grav la Budești: Un tânăr de 19 ani s-a izbit cu mașina într-un copac
Articolul anterior
VIDEO! Mai mulți șoferi s-au luat la ceartă cu activiștii Stop Ham: ”De ce mă insultați?”
Articolul următor
Close menu