Dorul de casă al moldovenilor plecaţi peste hotare a căpătat formă şi culoare, la propriu. O demonstrează o pictură murală realizată de artistul Alexei Luca pe un perete din Cahul, cu o suprafaţă de 1 000 de metri pătraţi, scrie publika.md.
Imagile emoţionante care ilustrează satul moldovenesc, tradiţiile şi cultura noastră sunt un tribut adus localnicilor nevoiţi să plece în alte ţări pentru o viaţă mai bună, dar care niciodată nu şi-au uitat rădăcinile. Pictura a fost realizată timp de cinci luni şi a fost nevoie de peste 500 de litri de vopsea.
”Am vrut să arăt oamenii simpli de la ţară care o menire oarecare. Este legată mai mult şi de trecut, se vede după îmbrăcămintea lor în ie naţională. Sunt mai multe secvenţe de pictură care se leagă printr-un prosop care merge prin toate secvenţele, până în deal. ”
Băştinaşii din Cahul care au contribuit financiar la realizarea picturii murale spun cu mândrie că opera transmite în totalitate dorul de casă al moldovenilor şi dragostea lor pentru ţara în care s-au născut.
”Dor pentru mine rimează cu fior şi înseamnă, de fapt, un sentiment de apartenenţă faţă de patria aceasta, de ţara în care ne-am născut. Al cărui nume să îl ducem mai departe cu bucurie şi binecuvântare de la Dumnezeu.”
”Este un dor de casă, ştiţi, cei care sunt plecaţi peste hotare, ei mereu sunt cu sufletul acasă. Toţi cu mare plăcere participăm la aşa evenimente.”
Primarul oraşului spune că prin această pictură murală s-a dorit accentuarea dragostei de casă a moldovenilor de peste hotare.
”Subiectele care au fost reflectate prin pictură ţineau de specificul naţional, de tradiţii, de baştină, de casă, de obiceiuri frumoase care sunt în fiecare familie.”
Valoarea proiectului este de peste 680 de mii de lei, bani oferiţi de Primăria Cahul, de Guvernul Suediei şi al Moldovei, dar şi de băştinaşi.