S.A. Energocom anunță că a semnat contracte pentru achiziții de gaze cu trei companii, două dintre care sunt noi pe piața din Republica Moldova. Numele celor două companii noi deocamdată nu sunt dezvăluite.
„Urmare a licitațiilor pentru achiziția gazelor naturale, desfășurate de S.A. Energocom în această săptămână, au fost recepționate nouă oferte din partea a șase companii europene. În rezultat, au fost semnate contracte de furnizare a gazelor cu trei dintre companiile ofertante, iar două dintre acestea vor livra gaze naturale către S.A. Energocom pentru prima dată. Licitațiile respective de achiziție a gazelor naturale sunt desfășurate în conformitate cu prevederile Regulamentului aprobat de Consiliul S.A. Energocom printre care: stabilirea prețului plafon de achiziție a gazelor, perioada și coridorul de livrare, punctul de depozitare a gazelor”, anunță reprezentanții Energocom.
Întreprindere a comunicat că va continua să desfășoare licitații de achiziție și să identifice soluții pentru a asigura consumatorii Republicii Moldova cu cantități suficiente de gaze naturale necesare în sezonul rece 2023-2024.
Energocom cumpăra gaze mai ieftine decât oferta Gazprom
Alexandru Slusari, membru în consiliul societății Energocom, susține că prețul mediu de cumpărare a gazelor de către Energocom este mult mai mic decât cel oferit de Gazprom. Într-o postare pe pagina sa de facebook, Slusari menționează că, în prezent, orice divulgare a informației despre prețuri poate influența majorarea acestora, ceea ce se va reflecta negativ pentru întreagă țară.
„Înțeleg curiozitatea societății față de prețuri de achiziții a gazului, cumpărat de Energocom. Dar procesul de procurare acum este în toi. Avem licitații în fiecare săptămână. Orice divulgare la moment a informației despre prețuri poate influența majorarea acestora, ceea ce se va reflecta negativ pentru întreagă țară”, a explicat Slusari.
Alexandru Slusari susține că acum se pune baza securității energetice a Republicii Moldova și dă asigurări că procurarea gazului se face transparent, în conformitate cu un Regulament special, care a fost aprobat recent de către Consiliul nou de administrare.
„Pe piață noastră vin tot mai multe companii europene. Crește concurența. În opinia mea, este o mare diferență făță de tranzacțiile din toamna 2022, care nu au avut nici baza juridică adecvată. Dar despre asta voi povesti peste ceva timp. Mai am nevoie de informație. Eu cred că după finalizarea procesului de achiziționare a gazelor, Energocom va publica informația detaliată despre prețuri, cu care a fost procurat metanul. Tot ce pot spune acum, că prețul mediu ponderat de cumpărare este mult mai mic decăt cel, oferit în prezent de Gazprom conform formulei, născocite nu știu de cine în octombrie 2021”, a punctat Alexandru Slusari.
În luna iulie, prețul gazului procurat de Moldovagaz de la Gazprom constituie 550,60 de dolari pentru 1000 m3, cu 17,4 dolari mai mic față de luna iunie. Întreaga cantitate de gaz procurată în iulie de la Gazprom este direcționată către Tiraspoltransgaz.
Energocom a anunțat că urmare a licitațiilor pentru achiziția gazelor naturale, în această săptămână, au fost recepționate nouă oferte din partea a șase companii europene. În rezultat, au fost semnate contracte de furnizare a gazelor cu trei dintre companiile ofertante, iar două dintre acestea vor livra gaze naturale către Energocom pentru prima dată.