În amiaza zilei de 30 iulie 2024 pompierii IGSU au fost solicitați pentru lichidarea a două incendii de vegetație izbucnite în raionul Căușeni, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Apelul a fost recepționat la ora 11:51. Potrivit primelor informații focul a cuprins o casă părăsită din localitatea Fîrlădeni.
La fața locului a fost îndreptat un echipaj de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că arde un șopron și vegetație uscată. Salvatorii au reușit localizarea la ora 12:39.
Un alt incendiu de vegetație a fost înregistrat în orașul Căușeni pe strada Tighina. Apelul a fost recepționat la ora 13:09, iar potrivit informațiilor focul a cuprins vegetație uscată în preajma a două benzinării și a două centre comerciale de construcții. La fața locului au intervenit 7 echipe de pompieri, care au format 4 sectoare de luptă pentru a localiza cât mai repede posibil extinderea flăcărilor.
La moment salvatorii lucrează pentru localizarea și lichidarea completă a arderii.
Cauza și circumstanțele izbucnirii focarelor de ardere urmează a fi stabilite.
În condiții de umiditate redusă și vânt, IGSU repetat avertizează populația despre riscul producerii incendiilor de vegetație uscată pe arii extinse. Izbucnirea acestora poate provoca pagube materiale semnificative mediului înconjurător, sectorului locativ și pot prezenta un risc eminent pentru sănătate și viața oamenilor.
Conform pompierilor, în condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă, riscul producerii incendiilor de vegetație este mai mare. Astfel, în vederea prevenirii incendiilor de vegetație și celor forestiere care pot afecta suprafețe extinse, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis, în preajma lanurilor, spațiilor forestiere și locurilor de agrement.
Cetățenii sunt îndemnați să nu dea foc vegetației uscate, miriștii sau gunoiului menajer pentru curățarea terenurilor și gospodăriilor.
Oamenii sunt rugați să nu arunce mucuri de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe în preajma spațiilor forestiere.
În timpul aflării în spații forestiere, persoanele sunt îndemnate de salvatori să stingă rugurile și mangalurile la plecare, dar şi să nu lase nesupravegheate sursele de foc deschis.
Maturii sunt îndemnați să acorde atenție maximă copiilor și să nu le permită jocul cu focul pentru evitarea producerii incendiilor.
În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.