Două lacuri din raionul Cahul, unde cresc natural nuferii albi și galbeni, sunt pe cale să se usuce în totalitate

Seceta hidrologică atestată în ultimele luni în Moldova își lasă tot mai adânc amprenta asupra iazurilor și râurilor. Este și cazul a două lacuri de acumulare din satul Brînza, raionul Cahul, unde cresc natural nuferii albi și galbeni, plante care se află în Cartea Roșie.

Două lacuri de acumulare din raionul Cahul seacă: Acolo cresc nuferi

În lunca râului Prut sunt două lacuri de acumulare de care are grijă Primăria satului Brînza. Aici cresc nuferi albi și galbeni. Seceta distruge totul în cale, iar unul dintre lacuri a secat aproape în totalitate, iar nivelul apei din celălalt iaz scade de la o zi la alta, transmite publika.md.

„Bălțile noastre se slăvesc prin fauna și flora respectivă. În primăvară când era mai multă apă, erau și păsări, erau și nuferii. Natura era vie. Deja nuferii au rămas puțini”, a spus Leonid Catera, primarul localității Brînza.

Autoritățile locale susțin că lucrări de curățare a albiei nu s-au efectuat de ani de zile. Iar pentru ca să salveze nuferii care au mai rămas , reprezentanții Primăriei spun că trebuie urgent de intervenit.

„Nu am avut ca în anul acesta așa degradare a bazinelor acvatice. Tragem nădejde că vor fi precipitații posibil că o să reînvie, dar nuferii dispar cu părere de rău. Însuși izvoarele care le au aceste bazine posibil că s-au înnămolit. Nu au fost curățate. Singura problemă este sursa de finanțare, pentru că a curăți un bazin acvatic sunt enorme cheltuieli și cred că nu sunt planificate nicăieri”, a declarat Leonid Catera, primarul localității Brînza.

Localnicii spun că pe vremuri veneau și admirau nuferii pe lac sau pescuiau, acum însă florile au dispărut, iar în loc de pește crește iarbă uscată: „De bine sau rău, anul trecut era mai multă apă, veneau, se odihneau, pescuiau aici. Acum e uscat și nu prea vin. Și nuferi nu sunt. Era frumos. Era totul verde, acum e uscat”.

La telefon, directorul Agenției ”Apele Moldovei”, Andrei Antonevici, susține că nu au primit nicio sesizare de la Primăria satului Brînza și din acest motiv nu poate să ne ofere soluții pentru situația de acolo. Totodată, acesta ne-a spus că lucrările de curățare a lacurilor de acumulare care aparțin autorităților publice locale sunt efectuate din bugetul lor, iar Agenția ”Apele Moldovei” poate veni cu suport doar atunci când situația este critică și lacurile sunt pe cursul unui râu. Pe de altă parte, specialiștii în ecologie spun că schimbările climatice sunt principala cauză a secetei şi o soluție ar fi plantarea pădurilor în jurul râurilor și a lacurilor.

„Putem îmbunătăți situația doar prin extinderea fâșiilor forestiere pe teritoriul Republicii Moldova. Iar pentru asta este necesar să plantăm păduri și anume trebuie să plantăm acele specii de copaci pentru care clima din țară e prielnică”, a spus Ilie Trombițchi, doctor în biologie.

Potrivit observațiilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, din cauza secetei, în acest sezon, 13 râuri din țară au secat complet pe anumite sectoare.

Donald Trump și-a instalat un buton roșu: Ce se face pe biroul președintelui american

Imaginile cu Donald Trump biroul oficial al președintelui de la Casa Albă au devenit virale. Oamenii au observat că liderul american și-a instalat un buton roșu într-o cutie de lemn. Acest „obiect” a fost prezent și în fostul mandat, însă fusese înlăturat de Joe Biden, scrie cancan.ro.

Donald Trump a revenit la Casa Albă, ca președinte al Statelor Unite, pentru a doua oară. În data de 20 ianuarie, a avut loc investirea celui de-al 47-lea președinte american. În cadrul discursului său, acesta a făcut mai multe declarații controversate care au făcut înconjurul lumii. De asemenea, în spațiul public, au fost discutate și imaginile cu liderul american din Biroul Oval. Butonul roșu a fost cel care a atras atenția.

De ce și-a instalat Donald Trump un buton roșu în Biroul Oval

Imediat cum și-a ocupat funcția, Donald Trump a început să facă modificări în biroul său de la Casa Albă. Spațiul a fost transformat după placul său, potrivit publicației The Wall Street Journal, care a avut acces exclusiv la locul de muncă al republicanului.

Președintele Americii și-a instalat imediat și un mic buton roşu într-o cutie de lemn, cunoscut încă din primul său mandat. Acesta fusese îndepărtat de Joe Biden, însă acuma  revenit din nou pe masa președintelui.

Ei bine, butonul are o funcție importantă pentru Donald Trump. Mai exact, atunci când îl apasă, un agent al administrației sale îi aduce Coca-Cola dietetică. Liderul american este un mare fan al sucurilor fără zahăr. În trecut, el obișnuia să bea până la 12 cutii pe zi.

Donald Trump a mai făcut și alte schimbări în Biroul Oval de la Casa Albă în doar câteva ore, cât a durat plecarea fostului președinte și revenirea sa. Acesta a readus portretul primului preşedinte american George Washington şi bustul prim-ministrului britanic Winston Churchill, înlăturate de Joe Biden în timpul mandatului său.

Totodată, au fost puse pe pereți portretele lui Benjamin Franklin, Thomas Jefferson şi Alexander Hamilton, primul secretar al Trezoreriei ţării. Sculptura din bronz „Bronco Tamer”, înfăţişând un cowboy care încearcă să domolească un cal, realizată de artistul Frederic Remington, a fost și ea instalată în biroul lui Donald Trump.

Chișinău, în topul mondial al celor mai criminale orașe

La începutul anului 2025, baza globală de date Numbeo a actualizat clasamentul orașelor cu cele mai ridicate niveluri de criminalitate, scrie sinteza.org.

Conform acestui raport, Chișinău ocupă locul 216 din 380 de orașe, cu un indice al criminalității de 42.0. Comparativ cu anul precedent, când indicele era de 42.7, situația a rămas aproape neschimbată.

În cadrul clasamentului european, capitala Republicii Moldova se situează pe locul 65 din toate orașele evaluate. În Europa de Est, Chișinău ocupă locul 10, reflectând o poziție medie în comparație cu alte orașe din regiune.

Pe primele cinci locuri ale clasamentului european se află:

Marsilia, Franța – indice al criminalității: 66.0

Bradford, Regatul Unit – 65.9

Coventry, Regatul Unit – 64.4

Birmingham, Regatul Unit – 64.2

Napoli, Italia – 64.0

Indicele criminalității calculat de Numbeo este bazat pe sondaje realizate printre utilizatorii platformei din întreaga lume.

Incendiu într-o clădire din Bălți: 13 persoane au fost evacuate, o tânără a ajuns la spital

Pompierii din nordul țării au evacuat 13 persoane care riscau să se intoxice cu fum în urma unui incendiu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pompierii din nordul țării au evacuat 13 persoane care riscau să se intoxice cu fum în urma unui incendiu. Cazul a avut loc în noaptea de 22 ianuarie, într-un bloc locativ cu 9 nivele din strada Suceava 15/A municipiul Bălți. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 02:00. Potrivit informațiilor înregistrate, la etajul 2 a unui bloc de locuit a fost observată flacără deschisă. Imediat, la fața locului au intervenit 4 echipe de pompieri și salvatori. Ajunși, aceștia au stabilit că ardeau bunuri materiale într-o cameră a unui apartament. Salvatorii au evacuat proprietara o femeie în vârstă de 26 de ani. Aceasta, ulterior a fost preluată de echipa de medici a Serviciului de Urgență, întrucât a suferit o intoxicație cu monoxid de carbon.

În timpul misiunii, pompierii au evacuat locatarii de la etajele superioare pentru evitarea intoxicației acestora cu produsele de ardere. În urma incendiului victime nu au fost raportate.

Pompierii au reușit localizarea arderii la ora 02:37 și lichidarea completă la ora 02:56. Arderea a afectat în totalitate bunurile materiale dintr-o cameră cu suprafața de 12 m2.

În urma cercetărilor preliminare efectuate la fața locului specialiștii au stabilit că incendiul s-a produs cel mai probabil din cauza imprudenței în timpul fumatului.

Toate circumstanțele producerii incendiului urmează a fi investigate.

IGSU îndeamnă repetat cetățenii să respecte regulile antiincendiare, în mod special să evite fumatul în propriile locuințe si sa utilizeze cu responsabilitate sursele de aprindere.

În ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 18 situații de risc.

Industria Republicii Moldova a crescut cu 12,1% în anul 2021
Articolul anterior
„E o spirală nesfârșită a iadului”. Nevoiți să aleagă între mâncare și medicamente, oamenii din Sri Lanka simt că au zilele numărate
Articolul următor