Două treimi din gheața arctică se va topi până în 2100. Vor fi eliberate virusuri și bacterii rezistente la antibiotice

Schimbările climatice au efecte dramatice asupra Pământului, și, implicit, asupra sănătății oamenilor. Cercetătorii britanici avertizează că până în 2100, două treimi din gheața din zona Arctică se vor topi și astfel vor fi eliberate substanțe radioactive extrem de periculoase, dar și virusuri și bacterii, cel puțin 100 fiind rezistente la antibiotice.

Oamenii de știință de la Universitatea Aberystwyth din Marea Britanie trag un semnal de alarmă cu privire la catastrofele naturale pe care schimbările climatice le aduc pe pământ, scrie digi24.ro.

Ei au atras atenția că zona polară se încălzește de trei ori mai repede decât media globală.

Potrivit acestora, două treimi din permafrostul din zona Arcticii ar putea fi pierdut până în 2100, iar deșeurile nucleare și agenții patogeni mortali vor ieși la suprafață, dăunând grav omenirii.

Pe de o parte, topirea gheții din regiunea arctică va elibera substanțele radioactive extrem de nocive provenite din testele cu bombe nucleare din epoca Războiului Rece, efectuate de Uniunea Sovietică, dar și de Statele Unite. Cele 130 de bombe nucleare testate în atmosfera arctică de Uniunea Sovietică, în perioada 1965 – 1990, au lăsat în urmă niveluri ridicate de substanțe radioactive, foarte periculoase pentru sănătatea oamenilor, spune cercetătorii britanici.

Pe de altă parte, dacă sunt eliberate de sub gheața arctică, virusurile vechi de mii de ani, aflate în calotă ar putea fi dăunătoare pentru societate.

Permafrostul acționează ca un rezervor, înmagazinează diverse substanțe, a explicat la Digi24 Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme.

Acest studiu încearcă să explice ce se va întâmpla în viitor dacă acest permafrost va avea de suferit de pe urma schimbărilor climatice. În zonă locuiesc aproximativ 3 milioane de oameni, care vor fi afectați, a spus Antonescu.

„Studiul estimează că până în 2100, două treimi din permafrost va fi topit, adică vom avea mai puțină gheață în nord. Materialul radioactiv de la testele nucleare va fi eliberat. Alte probleme sunt legate de poluarea din zonă, cu arsenic, cu nichel, deoarece acolo au fost exploatări miniere.

Pe de altă parte, rezervorul acționează ca un frigider, care păstra virusuri și bacterii. Prin topire, se eliberează virusuri și bacterii, din care aproximativ 100 sunt rezistenți la antibiotice.

Odată cu topirea, acest material biologic și radioactiv este transportat în atmosferă. Totodată, la topire, prin permafrost se eliberează dioxid de carbon și metan, gaze cu efect de seră.

Totul are efecte asupra ecosistemelor din zonă și asupra populației.

Efectele sunt și la scară globală asupra întregii atmosfere”, a explicat Bogdan Antonescu.

O jumătate de grad Celsius contează într-o lume care se încălzeşte

O jumătate de grad Celsius poate părea puţin, dar experţii în climă spun că o încălzire a planetei cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile din secolul al XIX-lea în comparaţie cu o creştere de 2 grade Celsius ar putea fi diferenţa dintre viaţă şi moarte

Dacă planeta se va încălzi cu 2 grade Celsius, numărul persoanelor afectate de valuri de căldură extremă va fi mai mult decât dublu. Un sfert de miliard de oameni vor fi afectaţi de penuria de apă. Oceanul Arctic va rămâne fără calotele glaciare nu doar o dată într-un secol, ci o dată la fiecare zece ani.

Dacă încălzirea globală este menţinută la 2 grade Celsius, nivelul oceanului va creşte cu circa jumătate de metru peste nivelurile secolului al XXI-lea. Va continua să crească cu aproape doi metri până în 2300 – de două ori peste valorile preconizate de IPCC în 2019.

Din cauza nesiguranţei în ceea ce priveşte calotele glaciare, oamenii de ştiinţă nu pot exclude o creştere totală de doi metri până în 2100 în varianta cea mai pesimistă a acestui scenariu.

Cimitirele din Capitală, în pregătiri pentru Paștele Blajinilor

Primăria Municipiului Chișinău informează că teritoriile cimitirelor din subordinea municipalității sunt pregătite pentru Sărbătoarea Paștele Blajinilor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Responsabilii municipali, conduși de viceprimarul Irina Gutnic, s-au convocat într-o ședință pentru coordonarea activităților, spre buna desfășurare a Sărbătorii Paștele Blajinilor.

În prezent, au loc pregătiri ale teritoriilor și căilor de acces spre cimitire, cu stabilirea locurilor pentru platformele de deșeuri, cu panouri informative despre necesitatea sortării gunoiului,  WC-uri modulare, are loc evacuarea animalelor fără stăpân, la intrare în cimitir sunt amenajate locuri pentru comerț cu mărfuri tradiționale, băuturi răcoritoare, flori etc.

Serviciile de resort au perfectat orarele transportului public, care va circula în această perioadă, inclusiv pentru transportarea oamenilor la Cimitirul „Sf. Lazăr”, de Paștele Blajinilor (27 și 28 aprilie).

Pentru asigurarea deplasării cetățenilor, în acest an vor fi disponibile 80 de unități de transport public, care vor circula inclusiv spre Cimitirul „Sfântul Lazăr”.  De asemenea vor fi deschise rutele suplimentare: C, D și nr. 27, care vor fi gratuite în cele două zile, cheltuielile fiind suportate de municipalitate.

Informația despre locații, rute și itinerarii, va fi disponibilă cu câteva zile înainte, atât în transportul public, cât și prin intermediul site-urilor oficiale ale Primăriei și a direcțiilor municipale de profil.

Totodată, informăm că pe 27 și 28 aprilie 2025, va fi sistată circulația transportului pe strada Doina, tronsonul cuprins între str. Socoleni și intrarea principală în Cimitirul Sf. Lazăr”.

Pe teritoriul cimitirelor nu vor fi admise automobilele personale, iar autoritățile și poliția vor gestiona situația, astfel încât persoanele cu nevoi speciale să nu întâmpine dificultăți.

Oamenii care merg să-și pomenească răposații sunt rugați să păstreze curățenia în locurile pe care le vizitează, să aibă grijă de copiii minori, să evite focul deschis  lângă coroanele din plastic, în spațiul public, să nu ardă deșeurile, iar angajații serviciilor municipale vor fi la muncă în această perioadă, pentru a asigura ordinea și curățenia.

Primăria Chișinău a solicitat ca în preajma cimitirelor să fie disponibile câteva echipaje de ambulanță.

Tragedie la Cahul: Cadavrul unui bărbat, găsit zăcând într-o baltă de sânge

Un bărbat de 44 de ani, originar din orașul Cahul, a fost găsit de către fiul său zăcând într-o baltă de sânge, transmite Știri.md.

Potrivit ofițerului de presă al IP Cahul, Mariana Bețivu, pe data de 21 aprilie, oamenii legii au fost sesizați de un bărbat care a declarat că l-a depistat pe tatăl său, în vârstă de 44 de ani, decedat.

La fața locului a fost solicitat și un medic legist.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că bărbatul și-ar fi pus capăt zilelor.  Pe corpul neînsuflețit al bărbatului nu au fost depistate alte semne de moarte violentă decât plăgile caracteristice suicidului prin tăierea venelor.

Cadavrul a fost îndreptat spre examinare medico-legală pentru stabilirea exactă a cauzei decesului.

Moldoveanca Viorica Tonu a cucerit medalia de argint la Teqball World Series

Moldoveanca Viorica Tonu a cucerit medalia de argint la Teqball World Series, care s-a desfășurat în China, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS).

Viorica Tonu s-a remarcat în proba de dublu mixt împreună cu poloneza Marek Pokwap.

Sportivele însă au cedat în finală cu 0-2 în fața perechii Wongkha/Dejaroen din Thailanda.

În cazul în care școlile se vor închide, părinții vor putea cere zile libere
Articolul anterior
Plaja Roșie, unul dintre cele mai pitorești locuri de pe Pământ. Fenomenul unic în urma căruia s-a format
Articolul următor
Close menu