Drama unei minore însărcinate din Soroca. Tatăl copilului a murit subit la doar 25 de ani

O tânără în vârstă de 17 ani, din satul Vădeni, raionul Soroca, însărcinată cu primul ei copil, a rămas de una singură după ce iubitul ei de 25 de ani a decedat subit la un meci de fotbal.

separator

Tragedia a sensibilizat întregul sat. Oamenii au început să adune bani pentru a procura o casă viitoarei mămici, transmite nordnews.md.

„Vroiam să cumpărăm o casă, a noastră, să creștem copilașul.

Până nu demult, Irina își imagina că va avea o nuntă de vis. Trebuia doar să atingă majoratul pentru a putea deveni soția lui Dumitru. „Nu puteam să ne căsătorim pentru că nu am 18 ani, trebuia să ating majoratul și apoi…”, a menționat Irina Felea.

Pentru a fi împreună cu Dumitru, Irina s-a certat cu părinții. Acum, unicul sprijin al minorei este familia iubitului ei. „M-am certat cu părinții pentru că vroiau ca eu să locuiesc cu soțul. De când am început să trăiesc împreună cu soțul, nu am mai vorbit cu mama”, s-a plâns minora.

Irina va aduce pe lume o fetiță care va purta numele tatălui. „Am vrut să o numim Sveta, dar după ce a decedat am decis să-i pun numele Dumitrița, în cinstea lui Dumitru”, – a spus viitoare mămică.

Mama tânărului decedat spune că va avea grijă de minoră și nepoțica care urmează să vină pe lume. Totuși, tânăra familia are nevoie de „cuibul” lor, susține femeia.

„S-a dus la fotbal, au spus că i-a crăpat inima, a murit pe loc. Am luat-o la mine, cum să o las singură? Ea este în locul lui Dima, deja ea este copilul meu și nepoțica, nepoțelul, ce va fi. Tare s-a bucurat când a aflat că va fi tată. A fost bine la ei în familie, dar mai departe nu a mers”, a povestit mama tânărului Svetlana Coțaga.

Unchiul băiatului, care de curând a devenit tutorele minorei este deja în căutarea unei case. „Căutăm case care să coste atât cât avem și cât au adunat oamenii. Această casă este una din două care ne convin, în această parte a satului”, a spus Mihail Coțaga, unchiul tânărului.

Oamenii au rămas șocați de drama minorei. Unii deja au făcut mai multe donații de jucării, produse igienice, haine și mobilă. Iar sătenii s-au mobilizat pentru a o ajuta pe Irina să-și procure o casă. Până acum, a fost adunată doar o parte din suma necesară.

„Ei îi trebuie un ajutor să-și poată cumpăra un ungheraș al ei. E un copil de 17 ani, e tânără, ce să facă ea? Tata și mama ei…” „Eu i-am promis pentru că acum nu am bani, dar dacă o să primesc pensia în luna iulie o să-i dau 500 de lei. Noi vrem să o susținem, să o ajutăm cu ce putem”.

Cei care doresc să o ajute pe Irina și copilul ei, pot face o donație. Pentru detalii, sunați la numărul de telefon: 0 683 67 969.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Soția președintelui Ucrainei a fost internată în spital, cu Covid-19
Articolul anterior
O femeie și-a pierdut cunoștința în sediul unui oficiu poștal din Chișinău
Articolul următor