Dumitru Alaiba, după numirea sa la șefia Ministerului Economiei: ,,Lucrurile care se pot întâmpla peste o săptămână nu vor dura trei luni”

Dumitru Alaiba a venit cu o reacție după numirea sa în funcția de ministru al Economiei. Potrivit lui Alaiba, „nu este deloc cea mai bună perioadă ca să devii responsabil pe economie, pentru că avem o situație economică precară și un viitor incert”.

Mai mulți lideri de opinie, deranjați de vestimentația adoptată de  deputatul PAS, Dumitru Alaiba (Foto) - BreakingNews

„Am acceptat, pentru că știu: totdeauna sunt lucruri pe care le putem face pentru a ajuta. Multe lucruri bune, strategice, au fost inițiate în acest an jumate de predecesorul meu, Sergiu Gaibu, lucruri care vor fi continuate. O să ne mișcăm cu multă energie, o să accelerăm procesele, o să triplăm eforturile.

Avem un munte de birocrație pe care trebuie să-l demontăm printr-un efort permanent de dereglementare. În toate domeniile. Avem un sistem fiscal complicat, un sistem de raportare greoi, și da, avem controale abuzive. Avem un aparat birocratic uneori prea departe de așteptările și necesitățile antreprenorilor. O să eliminăm hârțoage și proceduri depășite de timp. Cât mai multe și cât mai rapid.

O să modernizăm serviciile publice pentru antreprenori. O să digitalizăm TOT. Anume tot. Pentru că în Estonia e chiar TOT, deci e demonstrat că e posibil. O să eliminăm obstacolele din calea businessului. Oamenii de afaceri nu trebuie să piardă timpul valoros interacționând cu statul, ci să se concentreze pe dezvoltarea afacerii. O să încercăm să aducem investitori străini. Chiar dacă perioada nu este una sigură pentru ei.

Trebuie să scoatem din umbră aproape jumate din economia reală, să oferim suficiente motive miilor de antreprenori de care statul nu suspectează, să treacă pe alb. Să-și înregistreze o afacere, ca un prim pas.
O să facilităm la maximum accesul la finanțare al antreprenorilor, o să le oferim produse care să răspundă necesităților lor.

O să punem umărul ca să ajutăm antreprenorii să facă față crizei energetice și costurilor pe care le suportă din cauza războiului din Ucraina.

O să punem la punct, în sfârșit, comerțul electronic. Vreau să ajungem și în Moldova la momentul în care să poți comanda o pizza online, și tot acolo, online, să o plătești imediat. Că e anul 2022 și noi tot umblăm cu cashul.
Mai sunt multe, multe în listă. Avem oportunități pe care putem să le valorificăm, chiar și în perioada asta incertă prin care trecem.

Republica Moldova este condamnată să fie cea mai liberă, cea mai deschisă și cea mai eficientă energetic economie din regiune, parte a Uniunii Europene. Doar asta poate aduce prosperitatea unei țări mici, fără acces la mare, fără resurse naturale.

Știu că așteptările și nevoile sunt mari și știu că lumea vrea rezultate acum, nu în 2030. Dar știu și că nu toate vor fi rezolvate peste noapte. Însă promit: lucrurile care se pot întâmpla peste o săptămână nu vor dura trei luni”, se arată în mesajul lui Alaiba.

Precizăm că ședința Guvernului din 16 noiembrie a început cu o serie de remanieri. Astfel, după ce Sergiu Gaibu a demisionat, funcția de ministru al Economiei va fi ocupată de Dumitru Alaiba. Totodată, Rodica Iordanov va fi noua șefă la Ministerul Mediului.

Incendiu de proporții în apropierea lacului Dănceni, unde 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări

Circa 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări în apropierea lacului Dănceni din raionul Ialoveni. Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, incendiul a izbucnit în dimineața zilei de 6 mai, scrie deschide.md.

La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri.

La scurt timp, incendiul a fost localizat și lichidat. Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști.

Finala Eurovision 2024, sub amenințare teroristă

Manifestații cu aproximativ 40.000 de oameni, propalestinieni și proisraelieni, au fost anunțate în Suedia, țară care găzduiește în această săptămână concursul Eurovision 2024, în urma prezenței cântăreței israeliene Eden Golan. Au fost primite inclusiv amenințări teroriste, astfel că autoritățile suedeze sunt în alertă, cerând și întăriri din țările vecine, relatează Bild citată de libertatea.ro.

Semifinale Eurovision 2024 au loc marți și joi, sâmbătă este programată finala în care vor concerta artiști din 26 de națiuni. Potrivit autorităților locale, orașul Malmö este în „alertă roșie”. De altfel, vineri, un bărbat și o femeie au dat foc unui Coran în Suedia, înaintea începerii concursului Eurovision La concurs participă pentru Israel Eden Golan, 20 de ani. 

Ea s-a calificat cu piesa „October Rain”, dar melodia a fost interzisă pentru că este „prea politizată” și avea presupuse referiri la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. A rescris versurile, melodia se numește acum „Uragan” și a fost aprobată.

Anterior, 1.000 de artiști suedezi și 1.400 de artiști finlandezi au cerut excluderea Edenei Golan din cel mai mare festival de muzică din Europa. Eden Golan, cazată într-o locație secretă, păzită de bodyguarzi Serviciul secret israelian Shin Bet a fost la Malmö cu săptămâni în urmă pentru a verifica toate locațiile. Artista ar trebui să părăsească hotelul doar pentru repetiții, întâlniri cu presă și pentru concursul oficial.

Locația ei exactă este secretă, mai mulți bodyguarzi sunt tot timpul cu ea. Există informații furnizate de serviciile secrete că teroriştii islamişti au ameninţat că vor ataca scena finalei.

Cred că participarea noastră la Eurovision Song Contest în acest an este foarte importantă. Și are chiar mai multă semnificație decât oricare alt an.


Un tânăr care venea din Franța a vrut să intre în țară cu un lot uriaș de produse cosmetice de contrabandă

A tăinuit un lot comercial de produse cosmetice, însă a fost depistat în cadrul controlului vamal.

Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, urmare a controlului unui autoturism ce se deplasa din Franța spre Republica Moldova, condus de un conațional în vârstă de 24 de ani.

Urmare a controlului fizic efectuat, a fost depistat un lot de comercial de produse cosmetice, nedeclarate organului vamal.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana riscă să fie sancționată contravențional.

Dispută pe bebelușul cu numărul ,,8 miliarde”. Două țări își revendică nașterea lui
Articolul anterior
Conflict într-un microbuz din Transnistria din cauza afișării literei Z
Articolul următor