După 13 ani de agresiune și bătăi din partea soțului, a reușit să își schimbe viața și să-și deschidă propria afacere

După 13 ani în care a fost bătută şi înjosită de soţul ei, a reuşit să scape din acest calvar şi să-şi deschidă o afacere.

Este povestea Nataliei Pruteanu, o locuitoare a oraşului Căuşeni, care, cu ajutorul Organizaţiei Internaţionale a Muncii, poate lucra în domeniul construcţiei pe cont propriu.

13 ani cu un soț violent: Povestea unei femei din Căușeni

Femeia a primit ustensilele necesare ca să poată munci şi oferi celor 5 copii ai săi un trai decent, transmite Publika.md.

Femeia povestește că s-a căsătorit la 20 de ani, iar cu timpul, soţul său a devenit foarte violent:”El m-a lovit odată atât de tare că mi-am pierdut cunoştinţa. Băiatul mai mare mi-a povestit că m-a stropit cu apă. Eu nu ţin minte, el aşa de tare m-a lovit că mi-a sărit şi cercelul din ureche. De atunci am spus că gata”.

Într-o zi, Natalia a lăsat în urmă casa pe care a construit-o, dar şi toată durerea adunată în 13 ani de căsnicie nefericită. Ea şi-a luat copiii şi s-a mutat în casa părinţilor. Cu toate acestea, a făcut foarte greu faţă cheltuielilor, aşa că a cerut ajutor. Centrul maternal ”Pro Familia” a susţinut-o, așa că a reuşit să obţină o ordonanţă de protecţie împotriva fostului soţ şi toate actele necesare pentru a-şi lansa o afacere.

Natalia a lucrat 5 ani în construcţii, în Rusia, iar ce a învăţat acolo îi prinde bine şi acum. Recent, Natalia Pruteanu a primit un set de instrumente de la Organizaţia Internaţională a Muncii şi poate lucra pe cont propriu. Cu timpul, ea va putea angaja şi alte persoane care au nevoie de ajutor.

„Acum pot să achit şi grădiniţa, să îmbrac copiii. La început îmi era greu, împrumutam instrumentele de la vecin, dar cât poţi să ceri”, a spus Natalia Pruteanu.

Psihologii spun că femeile care sunt victime ale violenţei în familie preferă să trăiască într-un calvar decât să plece din diverse motive.

„Femeile nu pot pleca, pentru că au deja anumite traume încă din copilărie şi trăiesc în cuplul lor scenariul din cuplul de origine sau acumulează diferite traume în relaţia actuală fiind depresive, anxioase şi cu o stimă de sine redusă”, a declarat Zinaida Gribincea, psiholog.

Natalia Pruteanu este un exemplu pentru toate femeile care ajung victime ale violenţei în familie. Ea spune că niciodată nu trebuie să-ţi fie frică să o iei de la capăt: „Să nu rabde. În primul rând, dacă au copii, să se gândească la ei, la viitorul lor. Să nu rabde, să nu trăiască în violenţă, în frică”.

Asistența acordată Nataliei Pruteanu și altor 10 femei aflate în dificultate face parte dintr-un șir de măsuri realizate de Organizația Internațională a Muncii în cadrul Parteneriatului Local de Ocupare, care a fost lansat la începutul anului în raionul Căușeni. Costul proiectului este de 146 de mii 500 de dolari, iar până acum, peste 1.100 de persoane au beneficiat de el.

Nepoatele gemene ale prințesei Diana, fabuloase pe covorul roșu de la Cannes

Eliza și Amelia Spencer, nepoatele gemene ale prințesei Diana, au avut o apariție spectaculoasă la premiera „Top Gun: Maverick”, de la Festivalul de Film de la Cannes. Cele două frumuseți au îmbrăcat rochii elegante, lungi până în pământ, accesorizate cu bijuterii argintii, iar blițurile fotoreporterilor le-au reperat imediat.

Nu se îmbracă identic, dar au grijă mai mereu să se asorteze sau să meargă pe aceeași linie vestimentară. Imposibil de deosebit la prima vedere, Eliza și Amelia sunt mari iubitoare de haine de brand și știu cum să facă să strălucească la fiecare apariție publică, așa cum s-a întâmplat la Festivalul de Film de la Cannes din 2022.

Lady Eliza Spencer și Lady Amelia Spencer, la premiera ‘Top Gun: Maverick’ de la Festivalul de Film de la Cannes 2022.

amelia si eliza spencer

Lady Eliza a îmbrăcat o rochie neagră, cu aplicații strălucitoare, crăpătură pe picior și decupaje în zona taliei. A ales cercei candelabru și o coafură simplă, cu părul îndreptat perfect și lăsat pe spate. Sora ei, Amalia, a purtat o rochie neagră, din voal, pe un umăr, cercei lungi și părul prins într-o coadă impecabilă.

amelia si eliza spencer
Amelia și Eliza Spencer, nepoatele gemene ale prințesei Diana, la Festivalul de Film de la Cannes 2022. / Foto: Profimedia

Eliza și Amelia sunt nepoatele prințesei Diana, fiicele lui Charles Spencer și ale Victoriei Aitken. Deși nu sunt la fel de cunoscute ca sora lor cea mare, Kitty Spencer, care și-a creat deja un nume în lumea modei și a devenit imaginea unor branduri de lux, gemenele vin tare din urmă. Acestea mai au un frate, Louis, viconte de Althorp, despre care se spune că va moșteni domeniul și casa în care a copilărit prințesa Diana. De asemenea, mai au un frate de aproape 19 ani, din cea de-a doua căsătorie a mamei lor.

Gemenele Spencer aveau cinci ani când a murit prințesa Diana

În vârstă de 29 de ani, Eliza și Amelia nu au simțit pe deplin influența pe care o avea prințesa Diana, mai ales că au copilărit în Africa de Sud, nu în mijlocul tuturor evenimentelor din Londra. Când fosta soție a prințului Charles a murit, fetele aveau doar cinci ani, însă cu timpul, când au ajuns la maturitate, gemenele Spencer au cunoscut ce putere avea cea supranumită prințesa inimilor și cât de iubită era.

„Dintotdeauna am știut-o doar ca mătușa noastră. Era incredibil de caldă și iubitoare. Crescând în Africa de Sud, nu am știut cât de cunoscută e la nivel mondial și ce rol avea, am realizat însă ani mai târziu. Întotdeauna făcea tot posibilul să se conecteze cu noi, avea acel talent de a citi inimile copiilor”, a povestit Eliza Spencer în 2021, pentru revista Tatler, într-unul dintre primele interviuri pe care ea și sora ei le-au acordat presei.

amelia si eliza spencer

sursa

7 ani fără Ana Barbu. Mesajul emoționant publicat de Natalia Barbu: ,,A venit pe lume o bucățică din tine pe nume Vera…”

Au trecut șapte ani de la trecerea în neființă a solistei Ana Barbu. Plecarea interpretei a lăsat în inimile celor dragi un gol dureros care nu este vindecat nici până astăzi. Natalia Barbu a comemorat această zi tristă pentru familia sa publicând un mesaj emoționant.

Patru ani fără Ana Barbu. Vezi ce mesaj emoționant a scris Natalia Barbu la  o postare

„Scumpa mea mamică, femeie lumină și iubire! Au trecut 7 ani fără tine, ai plecat la îngeri si sper că ești bine acolo în Brațele Divine! Înt-o zi cu soare din august, a venit pe lume o bucățică din tine pe nume Vera. Cât de mult mi-aș dori să fii aici cu noi, să ne bucurăm împreună de copiii mei, sunt sigură că ai fi o bunică minunată! Te iubim și ești în inimile noastre mereu”, a scris Natalia Barbu.

Natalia Barbu, îngenuncheată de durere! Mama ei a murit azi dimineaţă |  Spynews.ro

Interpreta a distribuit pe Facebook și melodia sa Elegie, o piesa dedicata în anul 2018 mamei sale. 

Interpreta de muzică populară Ana Barbu a decedat la vârsta de 56 de ani, după lupta pierdută cu o boală rară incurabilă.

Doi comandanți ucraineni se află încă în uzina Azovstal și spun că „lupta continuă”

În timp ce sute de soldați ucraineni au părăsit uzina Azovstal săptămâna aceasta după ce s-au predat rușilor, în oțelărie mai sunt cel mai probabil alte câteva sute, printre care și câțiva comandanți, inclusiv Bohdan Krotevici, care spune că „lupta continuă”, relatează CNN. De asemenea, comandantul adjunct al regimentului Azov, Sviatoslav Palamar, neagă informația propagandei ruse că s-a predat și a părăsit uzina Azovstal.

Maiorul Bohdan Krotevici a postat, în ultimele zile, frecvent pe conturile sale de socializare, vorbind despre tactici militare și lupta pentru Ucraina, dar nu despre ce s-ar putea întâmpla cu el.

Într-o postare de miercuri, el a sugerat că nu se va preda, spunând că „lupta continuă”.

Imagine

Într-o postare pe Instagram, Krotevici le-a spus colegilor săi de luptă: „Războiul nu s-a terminat, războiul la scară largă tocmai a început. Va trebui să deveniți comandanți și să preluați controlul, sau să fugiți și atunci veți suferi pierderi și mai mari”.

Krotevici a spus că „Rusia, ca și Statele Unite, era obișnuită să lupte împotriva unor țări mult mai slabe și fiecare problemă a fost rezolvată prin bombardamente masive de artilerie sau raiduri aeriene. Suntem mai slabi în potențialul militar, dar încrederea în sine a inamicului este asul nostru din mânecă.”

Comandantul adjunct al regimentului Azov, Sviatoslav Palamar, a distribuit și el un video în care neagă informația propagandei ruse că s-a predat și a părăsit uzina Azovstal.

„Glorie Ucrainei! Este ziua 85 de război. Conducerea și cu mine suntem în incinta uzinei Azovstal. Operațiunea continuă, ale cărei detalii nu le voi divulga”, a spus el.

Imagine

Unii politicieni ruși au propus ca comandanții Azov să fie judecați ca criminali de război dacă sunt reținuți. Presa de stat rusă se referă frecvent la ei drept „neonaziști” și naționaliști militanti.

În timp ce Rusia a susținut că peste 1.700 de soldați ucraineni s-au predat începând de luni de la uzina Azovstal, inclusiv potrivit lui Denis Pușilin, liderul regiunii separatiste pro-ruse Donețk, comandanții trupelor ucrainene de la Azovstal care se ascundeau în buncărele și labirintul de sub oțelărie nu s-au predat încă.

Între timp, un oficial militar ucrainean a spus că evacuarea uzinei continuă și că Rusia își va respecta cuvântul de a trata soldații conform legislației internaționale.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat că a înregistrat sute de prizonieri de război ucraineni care au părăsit fabrica.

sursa

O tânără s-a prefăcut că are COVID pentru a fugi de la întâlnirea cu un tânăr
Articolul anterior
Moarte suspectă a unui tânăr campion român în Rusia. Tânărul a căzut de la etajul 9
Articolul următor