După 13 ani de agresiune și bătăi din partea soțului, a reușit să își schimbe viața și să-și deschidă propria afacere

După 13 ani în care a fost bătută şi înjosită de soţul ei, a reuşit să scape din acest calvar şi să-şi deschidă o afacere.

Este povestea Nataliei Pruteanu, o locuitoare a oraşului Căuşeni, care, cu ajutorul Organizaţiei Internaţionale a Muncii, poate lucra în domeniul construcţiei pe cont propriu.

13 ani cu un soț violent: Povestea unei femei din Căușeni

Femeia a primit ustensilele necesare ca să poată munci şi oferi celor 5 copii ai săi un trai decent, transmite Publika.md.

Femeia povestește că s-a căsătorit la 20 de ani, iar cu timpul, soţul său a devenit foarte violent:”El m-a lovit odată atât de tare că mi-am pierdut cunoştinţa. Băiatul mai mare mi-a povestit că m-a stropit cu apă. Eu nu ţin minte, el aşa de tare m-a lovit că mi-a sărit şi cercelul din ureche. De atunci am spus că gata”.

Într-o zi, Natalia a lăsat în urmă casa pe care a construit-o, dar şi toată durerea adunată în 13 ani de căsnicie nefericită. Ea şi-a luat copiii şi s-a mutat în casa părinţilor. Cu toate acestea, a făcut foarte greu faţă cheltuielilor, aşa că a cerut ajutor. Centrul maternal ”Pro Familia” a susţinut-o, așa că a reuşit să obţină o ordonanţă de protecţie împotriva fostului soţ şi toate actele necesare pentru a-şi lansa o afacere.

Natalia a lucrat 5 ani în construcţii, în Rusia, iar ce a învăţat acolo îi prinde bine şi acum. Recent, Natalia Pruteanu a primit un set de instrumente de la Organizaţia Internaţională a Muncii şi poate lucra pe cont propriu. Cu timpul, ea va putea angaja şi alte persoane care au nevoie de ajutor.

„Acum pot să achit şi grădiniţa, să îmbrac copiii. La început îmi era greu, împrumutam instrumentele de la vecin, dar cât poţi să ceri”, a spus Natalia Pruteanu.

Psihologii spun că femeile care sunt victime ale violenţei în familie preferă să trăiască într-un calvar decât să plece din diverse motive.

„Femeile nu pot pleca, pentru că au deja anumite traume încă din copilărie şi trăiesc în cuplul lor scenariul din cuplul de origine sau acumulează diferite traume în relaţia actuală fiind depresive, anxioase şi cu o stimă de sine redusă”, a declarat Zinaida Gribincea, psiholog.

Natalia Pruteanu este un exemplu pentru toate femeile care ajung victime ale violenţei în familie. Ea spune că niciodată nu trebuie să-ţi fie frică să o iei de la capăt: „Să nu rabde. În primul rând, dacă au copii, să se gândească la ei, la viitorul lor. Să nu rabde, să nu trăiască în violenţă, în frică”.

Asistența acordată Nataliei Pruteanu și altor 10 femei aflate în dificultate face parte dintr-un șir de măsuri realizate de Organizația Internațională a Muncii în cadrul Parteneriatului Local de Ocupare, care a fost lansat la începutul anului în raionul Căușeni. Costul proiectului este de 146 de mii 500 de dolari, iar până acum, peste 1.100 de persoane au beneficiat de el.

Georgia a adoptat legea „agenților străini” inspirată din Rusia. Protestele violente din țară continuă

Georgia a adoptat marţi  un proiect controversat de lege privind „influenţa străină”, în pofida unor manifestaţii de amploare împotriva acestui text care, potrivit criticilor, deturnează această ţară de la Uniunea Europeană şi o orientează către Moscova, relatează AFP. Protestele s-au ținut lanț în ultimele zile, 50.000 de persoane participând la acestea, scrie digi24.ro

Conform noii legi, orice ONG sau organizaţie media ce primeşte din străinătate cel puţin 20% din finanţarea sa va fi obligată să se înregistreze ca „organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine”, potrivit Agerpres.  Miercurea trecută, deputaţii georgieni au votat în a doua lectură, cu 83 de voturi pentru şi 23 voturi contra, textul în cauză pe care partidul aflat la putere, Visul Georgian, dorea să îl vadă adoptat definitiv până la jumătatea acestei luni. Preşedinta ţării Salome Zurabişvili, care este în conflict cu partidul aflat la putere, ar urma să se opună prin veto. În Georgia, numeroase proiecte de promovare a democraţiei funcţionează cu bani din partea Uniunii Europene sau a SUA. Partidul Visul Georgian susţine că scopul legii este o mai mare transparenţă, în timp ce criticii se aşteaptă ca legea să fie folosită pentru a opri fluxul acestor fonduri şi pentru a persecuta forţele pro-occidentale. 

Un grup de orci a scufundat un iaht în Strâmtoarea Gibraltar

Un iaht care naviga prin strâmtoarea Gibraltar a fost atacat de un grup de orci. Ambarcațiunea s-a scufundat în largul coastelor. Cei aflați la bord au declanșat alarma și au fost salvați de un alt vas aflat în apropiere, scrie evz.ro.

Un grup de orci au scufundat un iaht care naviga în apropierea Strâmtorii Gibraltar, la aproximativ 26 de kilometri distanţă de Capul Spartel din Maroc. În ajutorul membrilor care se aflau la bordul navei a fost trimis un elicopter.

Potrivit mai multor surse media spaniole, printre care cotidianul El Pais, care citează Serviciul spaniol de salvare maritimă, cei care se aflau la bordul iahtului lung de 15 metri au auzit inițial o serie de lovituri înfundate în dimineața zilei de duminică, asupra carenei ambarcațiunii.

Orcile au deteriorat cârma ambarcațiunii. Odată ce apa a început să intre la bordul iahtului, marinarii au apelat serviciile de urgență.

Ministerul Transporturilor din Madrid a anunțat că în sprijinul marinarilor au intervenit un elicopter trimis din Spania și un petrolier aflat în apropiere. La o oră după apelul către serviciile de urgență, echipajul a fost transferat în siguranță la bordul petrolierului. Cu toate acestea, iahtul nu a mai putut fi salvat și s-a scufundat la scurt timp după aceea.

Deși au fost denumite de obicei „atacuri”, oamenii de știință preferă să folosească termenul „interacțiuni” pentru a descrie acest comportament al balenelor care a fost observat doar în acea zonă maritimă.

S-ar putea ca animalele să fi avut un comprtament jucăuș, însă există posibilitatea ca acesta să fie și o reacție la o experiență negativă anterioară cu o altă ambarcațiune.

În ultimii patru ani au avut loc șapte incidente de acest tip

Acesta este al șaptelea incident de acest gen înregistrat după 2020. Conform ipotezelor oferite de experiții care studiază comportamentul acestor animale inteligente, orciile s-au lovit pur și simplu de iaht.

Aceiași cercetători susțin că orcile implicate în acest incident fac parte dintr-un grup de 37 de exemplare care trăiesc în apele situate între nordul Peninsulei Iberice și Strâmtoarea Gibraltar, conform informațiilor oferite de sursa citată. Cu toate astea, motivul pentru care orcile au reacționat astfel de-a lungul ultimilor ani nu este cunoscut.

A încercat să mituiască polițiștii, după ce a fost prins fără permis și beat criță la volanul unui BMW

A propus mită polițiștilor, după ce a fost depistat fără permis și în stare de ebrietate avansată la volanul unui BMW.

În cadrul activităților de patrulare desfășurate în raionul Orhei, pe o stradă din Dișcova, polițiștii au somat oprirea unui BMW condus haotic.

Persoana de la volan a ignorat cerințele polițiștilor și a accelerat, refuzând să oprească.
După repetate avertismente, acesta a oprit pe un drum secundar.

La volanul mașinii se afla un tânăr de 25 de ani, locuitor al raionului Orhei, care nu deține permis de conducere.

În timpul discuției, polițiștii au sesizat un miros puternic de alcool, fiindu-i solicitată tânărului testarea alcoolscopică.
Pentru a nu fi documentat, acesta a încercat să ofere polițiștilor mită, cu toate că a fost avertizat cu privire la consecințele penale.

Testarea alcoolscopică a stabilit o concentrație de 1.13 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

O tânără s-a prefăcut că are COVID pentru a fugi de la întâlnirea cu un tânăr
Articolul anterior
Moarte suspectă a unui tânăr campion român în Rusia. Tânărul a căzut de la etajul 9
Articolul următor