După 20 ani în care a fost legată cu sfoara și forțată să facă trucuri, ursoaica Marsha și-ar redobândi libertatea

După aproape două decenii de captivitate, ursoaica Marsha are șansa unui nou început. Soarta i-a fost să fie animal de circ încă de când era pui, timp în care a îndurat cele mai chinuitoare condiții. Ursoaica din Ucraina ar urma să fie transferată la Rezervația Naturală de la Zărneşti. Însă, situația tensionată din ţara vecină amână planul de salvare.

Așa arată Marsha, ursoaica care se poate bucura, în sfârșit de natură și de libertate. Curioasă să-și descopere noua viață, inspectează încă temătoare sanctuarul din Ucraina, care îi este casă provizorie. Timp de 19 ani, femela a fost ținută legată cu o sfoară și forțată să facă trucuri la circ. O viață, de altfel, umilitoare pentru un animal sălbatic. 

Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei Milioane de Prieteni şi fondatoarea Sanctuarului de Urşi Libearty de la Zărneşti: A trăit într-o cușcă, într-un camion, cu care s-a plimbat din localitate în localitate, cu botniță. A fost pusă să danseze, să facă fel de fel de scamatorii, conform Observator

Sanctuarul Libearty de la Zărnești face demersuri pentru a-i oferi Marshei o casă permanentă în România, ferită de orice chin, sub cerul fară gratii. Însă, situația din Ucraina face momentan imposibil transferul. 

Cristina Lapis: Sperăm că la 1 martie, ca o bucurie de venire a primăverii să ajungă și ea aici, să se poată bucura împreună cu ceilalți urși de o viață normală. 

Suferința Mashei a stârnit compasiune și a înduioșat o lume întreagă. 

Copil: Nu înțeleg cum de un om ar putea să le facă așa ceva. Mi se pare foarte crud. 

Mamă: Sperăm să se reușească, să-l aducă aici, unde văd că sunt bine îngrijiți și au tot ce le trebuie. 

În Europa de est este încă o practică comună ca urșii, leii sau tigrii să fie ținuți în captivitate pentru amuzament, iar multe dintre aceste animale rămân afectate toată viața. 

Rapperului rus MC Doni i-a fost interzisă intrarea în Moldova. Motivul

Rapperului rus MC Doni i-au interzis intrarea în Republica Moldova. Artistul a făcut cale întoarsă de pe Aeroportul Internațional Chișinău, scrie newstv.md.



MC Doni urma să cânte la concertul organizat în Taraclia, dedicat aniversării a 211 de la întemeierea orașului. Artistul a intrat în Republica Moldova folosind un pașaport uzbec, dar acest lucru nu l-a ajutat, scrie presa.

Mai mult, pe canalele de Telegram a fost publicat un document emis de autoritățile țării noastre, în care este menționată decizia de refuz.

Ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a declarat că ”nu s-au întrunit condițiile de intrare în Moldova”.

Nu este pentru prima dată, când autoritățile de la Chișinău nu le permit artiștilor ruși să intre pe teritoriul Republicii Moldova. La sfârșitul anului 2023, cântărețul Irakli a fost întors de pe Aeroport. De asemenea, la data de 29 iulie 2022, Filip Kirkorov a făcut cale întoarsă.

Totodată, în vara anului 2023, celebrul artist sârb Goran Bregovic nu a fost lăsat să vină în Moldova, pentru a participa la festivalul „Gustar”. Poliția de Frontieră a precizat că interdicția a fost aplicată încă în anul 2022.

Incendiu de proporții în apropierea lacului Dănceni, unde 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări

Circa 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări în apropierea lacului Dănceni din raionul Ialoveni. Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, incendiul a izbucnit în dimineața zilei de 6 mai, scrie deschide.md.

La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri.

La scurt timp, incendiul a fost localizat și lichidat. Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști.

Finala Eurovision 2024, sub amenințare teroristă

Manifestații cu aproximativ 40.000 de oameni, propalestinieni și proisraelieni, au fost anunțate în Suedia, țară care găzduiește în această săptămână concursul Eurovision 2024, în urma prezenței cântăreței israeliene Eden Golan. Au fost primite inclusiv amenințări teroriste, astfel că autoritățile suedeze sunt în alertă, cerând și întăriri din țările vecine, relatează Bild citată de libertatea.ro.

Semifinale Eurovision 2024 au loc marți și joi, sâmbătă este programată finala în care vor concerta artiști din 26 de națiuni. Potrivit autorităților locale, orașul Malmö este în „alertă roșie”. De altfel, vineri, un bărbat și o femeie au dat foc unui Coran în Suedia, înaintea începerii concursului Eurovision La concurs participă pentru Israel Eden Golan, 20 de ani. 

Ea s-a calificat cu piesa „October Rain”, dar melodia a fost interzisă pentru că este „prea politizată” și avea presupuse referiri la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. A rescris versurile, melodia se numește acum „Uragan” și a fost aprobată.

Anterior, 1.000 de artiști suedezi și 1.400 de artiști finlandezi au cerut excluderea Edenei Golan din cel mai mare festival de muzică din Europa. Eden Golan, cazată într-o locație secretă, păzită de bodyguarzi Serviciul secret israelian Shin Bet a fost la Malmö cu săptămâni în urmă pentru a verifica toate locațiile. Artista ar trebui să părăsească hotelul doar pentru repetiții, întâlniri cu presă și pentru concursul oficial.

Locația ei exactă este secretă, mai mulți bodyguarzi sunt tot timpul cu ea. Există informații furnizate de serviciile secrete că teroriştii islamişti au ameninţat că vor ataca scena finalei.

Cred că participarea noastră la Eurovision Song Contest în acest an este foarte importantă. Și are chiar mai multă semnificație decât oricare alt an.


Un bebeluș din Marea Britanie a murit din cauza febrei Lassa. Două rude ale micuțului au luat și ele boala
Articolul anterior
Beția i-a luat mințile! O femeie a fost lovită în cap cu un topor de bucătărie, la Nisporeni
Articolul următor