După Australia și Franța, și Grecia se pregătește să introducă restricții în funcție de vârstă pentru rețelele sociale

Grecia va adopta măsuri pentru a reduce dependența copiilor de social media. Atena vrea să introducă restricții în funcție de vârstă pentru rețelele sociale, cu scopul de a proteja minorii sub 15 ani de pericolele dependenței digitale, scrie Kathimerini, scrie digi24.ro.

Măsura se aliniază modelelor de succes adoptate în Australia și Franța, unde măsuri similare de verificare a vârstei s-au dovedit promițătoare în reducerea supraexpunerii în rândul tinerilor utilizatori. Propunerea guvernului de la Atena include un cadru pentru ca platformele să pună în aplicare verificarea obligatorie a vârstei, împreună cu cerințe privind consimțământul părinților pentru utilizatorii sub 15 ani.

Inițiativa este susținută de un raport al unui comitet științific. Recomandările includ lansarea de campanii de sensibilizare, dotarea părinților cu instrumente de gestionare a timpului petrecut în fața ecranului și reformarea algoritmilor pentru a reduce expunerea minorilor la conținuturi dăunătoare. Urgența problemei a fost subliniată de prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis în timpul unui discurs la ONU în septembrie. Citând cartea lui Jonathan Haidt „The Anxious Generation”, Mitsotakis a evidențiat impactul psihologic al timpului excesiv petrecut în fața ecranului asupra copiilor.

Pentru a depăși provocările legate de implementare, Grecia caută sprijin la nivel european. Sunt în curs discuții pentru stabilirea unei vârste de maturitate digitală de 15 ani la nivelul UE, cu restricții corespunzătoare în toate statele membre. Ministrul guvernanței digitale, Dimitris Papastergiou, a pledat pentru această inițiativă în cadrul unei reuniuni recente a Consiliului Telecomunicații al UE.

O astfel de colaborare este considerată esențială pentru a face presiuni asupra giganților din domeniul tehnologiei să adopte sisteme solide de verificare a vârstei.

Un bărbat din Drochia a fost condamnat pentru defrișări ilegale

Procuratura raionului Drochia informează despre condamnarea unei persoane pentru comiterea infracțiunii de tăiere ilegală a vegetației forestiere (art.231 alin.(1) din Codul penal). Deși avea obligația de a proteja fondul forestier, inculpatul a admis și organizat defrișări ilegale, valorificând lemnul în interes propriu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit rechizitoriului, un bărbat de 50 de ani, originar din raionul Drochia, în perioada decembrie 2022 – februarie 2023, în calitate de maistru de sector Drochia din cadrul CFM Ocnița, a permis tăierea și comercializarea ilegală a arborilor și arbuștilor din fâșiile de protecție ale căilor ferate, zonă inclusă în fondul ariilor naturale protejate de stat.

Pentru aceste acțiuni, inculpatul a fost condamnat, la 24 ianuarie 2025, la 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Totuși, instanța nu a aplicat pedeapsa complementară de interdicție a ocupării funcțiilor ce țin de gestionarea fondului forestier.

Considerând necesară aplicarea unei sancțiuni mai restrictive, la 28 ianuarie 2025, Procuratura raionului Drochia a contestat sentința la Curtea de Apel Nord.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată conform prevederilor legale.

Grădinițele din țară au obținut dreptul de a angaja psihologi, logopezi și alte cadre didactice în funcție de necesitățile copiilor

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a aprobat noi norme de personal pentru educația antepreșcolară (0-2 ani) și învățământul preșcolar (5-6/7 ani), aceasta fiind prima actualizare a documentului după anul 1999. Decizia va permite instituțiilor de învățământ să angajeze specialiști în domeniul educației incluzive dar și să asigure eficiența administrării grădinițelor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, instituțiile vor avea posibilitatea de a angaja psihologi, logopezi, cadre didactice de sprijin și kinetoterapeuți, pentru a asigura integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale. De asemenea, instituțiile de învățământ special vor beneficia de posturi precum psihopedagog, interpret în limbaj mimico-gestual, medic-oftalmolog etc.

În grădinițele cu predare în limba rusă, va fi introdusă funcția de profesor de limba română, astfel ca preșcolarii să o poată studia încă din primii ani. Totodată, pentru sporirea eficienței administrative, se vor putea angaja specialiști în prelucrarea datelor și personal tehnic pentru menținerea unui mediu sigur și sănătos.

Fondatorii instituțiilor vor putea aproba suplimentarea normelor de personal în limita bugetului disponibil, inclusiv prin contracte pentru servicii temporare. Printre posturile care pot fi ocupate astfel se numără profesor de educație fizică, antrenor de înot, arhivar sau administrator de rețea de calculatoare.

Marfă de contrabandă în valoare de 400.000 lei, confiscată de Poliția de Frontieră

Poliția de Frontieră a dejucat o tentativă de transport ilegal de mărfuri în valoare de 400 000 de lei, demonstrând angajamentul ferm pentru siguranța cetățenilor și combaterea infracțiunilor transfrontalierei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La finele lunii decembrie 2024, în urma valorificării informațiilor operative, angajații Poliției de Frontieră au interceptat un autoturism suspect pe traseul R-30, în raionul Ștefan Vodă, localitatea Palanca. Autovehiculul, cu numere de înmatriculare din regiunea transnistreană, a fost stopat pentru verificări amănunțite.

Acestea au scos la iveală un lot semnificativ de produse de larg consum, transportate fără documente justificative. Șoferul, un bărbat de 39 de ani, a recunoscut că intenționa să vândă bunurile pe piețele din regiunea transnistreană.

Bunurile au fost ridicate, iar valoarea estimată se ridică la 400 000 de lei. Poliția de Frontieră continuă cercetările pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și aplicarea măsurilor legale necesare.

Prin această operațiune, Poliția de Frontieră reafirmă angajamentul de a preveni și combate infracțiunile transfrontaliere, protejând cetățenii împotriva riscurilor asociate contrabandei.

Salariile femeilor sunt, în medie, cu 15 la sută mai mici în comparație cu cele încasate de bărbați: Femeile, preocupate mai mult de responsabilitățile familiale
Articolul anterior
Google lansează Gemini 2.0. Viitorul inteligenței artificiale generative
Articolul următor
Close menu