Eclipsa de Soare va fi monitorizată de NASA cu avioane şi rachete

Luni, 8 aprilie 2024, eclipsa totală de soare, care va traversa America de Nord, trecând peste Mexic, Statele Unite și Canada, va fi monitorizată de cercetătorii NASA cu avioane şi rachete.

Avioanele WB-57 ale NASA echipate cu instrumente științifice vor zbura la mare înălțime pentru a obține o vedere clară a atmosferei exterioare a Soarelui, transmite Adevarul.ro.

De asemenea, trei rachete vor fi lansate de la unitatea Wallops a NASA din Virginia înainte, în timpul și după eclipsă pentru a măsura impactul soarelui asupra atmosferei superioare a Pământului, cunoscută sub numele de ionosferă.

Studiul unui astfel de fenomen are rolul de rezolva unele mistere ale soarelui, mai ales că în timpul unei eclipse atmosfera este mult mai caldă decât suprafața soarelui, dar oamenii de știință nu știu de ce.

Luni, 8 aprilie 2024, eclipsa totală de soare va traversa America de Nord, trecând peste Mexic, Statele Unite și Canada. Fenomenul va fi vizibil în SUA şi Mexic.

Eclipsa totală de soare va începe peste Oceanul Pacific de Sud. Dacă vremea permite, prima locație din America de Nord continentală care va experimenta totalitatea este coasta Pacificului Mexicului, în jurul orei 11:07 a.m. PDT (21:07 ora locală).

Evenimentul va fi vizibil pentru milioane de oameni. Numai de pe teritoriul SUA va putea fi urmărit de peste 32 de milioane de americani care de-a lungul traseului pe care umbra Lunii îl va parcurge în timpul eclipsei.

Eclipsele totale sunt „rare” şi reprezintă o „oportunitate ştiinţifică incredibilă”, a subliniat recent, într-o conferinţă de presă, Pam Melroy, administrator asociat la NASA. Agenţia spaţială americană va fi în prim-plan, în special cu lansarea de rachete-sondă.

Oamenii de ştiinţă vor, de asemenea, să studieze schimbările din partea superioară a atmosferei Pământului, ionosfera. Pe aici trec mare parte din semnalele de comunicaţii.

„Perturbările din acest strat pot cauza probleme pentru GPS-ul şi comunicaţiile noastre”, a indicat Kelly Korreck, responsabilă în cadrul NASA.

Eclipsele provoacă comportamente surprinzătoare la animale – spre exemplu, au fost văzute girafe în galop, iar cocoşii şi greierii încep să cânte.

Pe lângă lumină, se poate înregistra o scădere a temperaturilor şi a intensităţii vântului, fenomene la care animalele sunt sensibile.

Andrew Farnsworth, cercetător la Laboratorul de ornitologie al Universităţii Cornell, studiază acest efect asupra păsărilor. El foloseşte radare meteo pentru a detecta vieţuitoarele în zbor.

În timpul eclipsei anterioare din Statele Unite, în august 2017, cercetătorii au observat „o reducere a numărului de vieţuitoare aflate în zbor”, a explicat el.

Această eclipsă a condus la încetarea comportamentelor diurne (insectele sau păsările au rămas la sol), însă fără a declanşa un comportament nocturn, precum zborul liliecilor sau al păsărilor migratoare, a explicat el.

Aceste studii sunt „importante pentru înţelegerea modului în care animalele percep lumea înconjurătoare”, a subliniat expertul.

A fost stabilită data alegerilor prezidențiale din România

Alegerile prezidențiale din România vor avea loc în 4 și 18 mai, primul și respectiv al doilea tur de scrutin, a decis, miercuri seara, coaliția de guvernare. Partidele din coaliție au reconfirmat și susținerea pentru candidatura lui Crin Antonescu la Președinție, scrie g4media.ro.

Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă, după ședința coaliției.

„În prima ședință a Coaliției din acest an, formațiunile politice au convenit ca primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc la data de 4 mai, iar turul al doilea să aibă loc la data de 18 mai.

Decizia ține cont de nevoia ca turul I al alegerilor să aibă loc în același timp cu alegerile parțiale din anumite județe (alegeri pentru primari în 13 comune, pentru Primăria Bușteni, Primăria Zalău și Consiliul Județean Bihor) și cu necesitatea ca datele alegerilor să nu se suprapună cu sărbătorile de Paște și Florii”, se arată în comunicat.

Săptămâna viitoare Guvernul va adopta Ordonanța de Urgență și Hotărârea de Guvern necesare respectării deciziilor coaliției, precizează sursa citată.

Campania și alegerile ar urma astfel să fie organizate după Paște, celebrat în 20 aprilie atât de ortodocși, cât și de catolici.

Reamintim că PNL, UDMR și partidele de opoziție au cerut public ca alegerile prezidențiale să fie organizate înainte de Paște, dar PSD a temporizat calendarul.

Curtea Constituțională (CCR) a decis pe 6 decembrie anularea alegerilor prezidențiale, potrivit unui comunicat. CCR nu a explicat motivele, dar decizia a venit după desecretizarea informațiilor de la serviciile secrete care au documentat imixtiunea unui ”actor statal” în campania candidatului Călin Georgescu.

CCR a mai decis că procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, guvernul urmând să stabilească o nouă dată. Acest lucru înseamnă că alegerile vor fi luate de la zero, candidații trebuind să se înscrie din nou și trebuind să treacă prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central.

Anularea alegerilor a avut loc pe fondul desecretizării informațiilor de la serviciile secrete, care au indicat ingerința Rusiei în alegeri.

Pentru câte zile mai are gaz Transnistria

Regiunea transnistreană, deconectată de la livrările Gazprom, mai are gaze pentru 24 de zile, potrivit datelor prezentate miercuri în aşa-zisul Consiliu de Securitate de la Tiraspol, convocat de liderul separatist Vadim Krasnoselski, scrie safenews.md.

Localităţile din stânga Nistrului consumau în medie 270 de mii de metri cubi de gaze pe zi, iar în acest moment regiunea transnistreană mai are o rezervă de 13 milioane de metri cubi.

În contextul crizei energetice, întreprinderile din regiune sunt încurajate să îşi desfăşoare activitatea în timpul nopţii, când consumul de energie este mai redus.

Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care funcţionează acum pe bază de cărbune, poate produce un maxim de 150 MW, din care 23 MW sunt necesari pentru propriile procese. Diferenţa este completată de energia generată de hidrocentrala de la Dubăsari.

În partrea dreaptă a Nistrului, necesarul de energie electrică pentru data de 8 ianuarie era acoperit integral pentru ziua de miercuri, potrivit companiei de stat Energocom. „Pentru ziua miercuri, 8 ianuarie, este preconizat un consum comparabil de energie electrică cu ziua de 7 ianuarie. SA Energocom a rezervat integral capacitatea comercială la hotarul cu România pentru a acoperi necesarul de consum. Astfel, pe lângă producţia locală de la centralele de termoficare din Chişinău şi Bălţi, sursele de energie regenerabile locale, restul electricităţii va fi achiziţionată din import şi de pe bursă”, a anunţat Energocom, relatează NewsMaker.

Deficitul de curent electric al malului drept al Nistrului (controlat de autorităţile constituţionale) este asigurat din importuri, preponderent din România.

Vremea primăvăratică în miez de iarnă. Meteorologii anunță maxime de până la 15 grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru ziua de joi, 9 ianuarie, temperaturi de până la 15 grade Celsius, informează unica.md.

Astfel,în nordul țării temperaturile vor oscila între 0 și 10 grade Celsius.

În centru, minimele vor cobora până la 3 grade Celsius, iar maximele vor urcă până la 12 grade Celsius.

În sudul țării, termometrele vor indica între 5 și 15 grade Celsius.

Două cazuri noi de rujeolă, în Chișinău
Articolul anterior
Grav accident în Fălești: O persoană a decedat, iar alte două au ajuns la spital
Articolul următor