Economia Republicii Moldova se confruntă cu o scădere semnificativă a exporturilor în trimestrul III al acestui an, marcând o continuare a declinului observat în trimestrul II. Potrivit datelor recente, volumul exporturilor a înregistrat o diminuare de 258 milioane USD, trecând de la 4,34 miliarde USD la 4,07 miliarde USD, constată economistul Veaceslav Ioniță citat de bani.md.
Această scădere surprinzătoare, potrivit lui Ioniță, este în mare parte atribuită unui factor neașteptat, care, pentru o înțelegere mai profundă, necesită o privire mai atentă la evoluția comerțului exterior al Moldovei în ultimii ani. În 2021-2022, exporturile țării au cunoscut o creștere spectaculoasă de 75%, atingând peste 4,3 miliarde USD, în principal datorită unei producții agricole record în 2021 și a condițiilor favorabile ale prețurilor. De asemenea, războiul din Ucraina a generat fluxuri masive de mărfuri, alimentând o creștere fără precedent.
Cu toate acestea, se pare că economia moldovenească a început să dea semne de îngrijorare încă din trimestrul II al anului 2022. Deși formal exporturile continuau să crească, scăderea exporturilor reale a început să fie evidentă, iar această tendință s-a accentuat în trimestrul III.
Analistul economic subliniază că această scădere a fost mascată în principal de creșterea puternică a relațiilor comerciale cu Ucraina, generate exclusiv de războiul din zonă. Cu toate acestea, fenomenul a fost de fapt o iluzie de bunăstare, deoarece exporturile cu adevărat au început să scadă, în special exporturile de produse petroliere.
Exportul de produse petroliere a devenit o componentă semnificativă a economiei moldovenești, atingând un nivel de 680 milioane USD.
„Trebuie să urmărim exporturile la noul ”produs moldovenesc”, petrolul. Da, ați auzit bine, Moldova în prezent este un mare exportator de produse petroliere. Nu zic, am exportat noi mereu produse petroliere, doar că volumul lor era de 10-15 milioane USD anual, iar acum am ajuns la 680 milioane USD. Evident tot acest ”export” mergea spre Ucraina și a contribuit puternic la creșterea spectaculoasă a exporturilor noastre. Însă din motive pe care încă nu am reușit să le descopăr în trimestrul II, am înregistrat o scădere puternică a exporturilor de produse petroliere, cea ce a diminuat valoarea anuală de export cu produse petroliere cu circa 150 milioane USD, până la 530 milioane USD. De fapt scăderea exporturilor cu produse petroliere a fost factorul de bază, care vizibil a diminuat exporturile noastre. Formal vorbind, deoarece dacă să vorbim real, exporturile noastre scad deja de un an de zile și noi doar acum am observat aceasta”, conchide economistul Veaceslav Ioniță.