Electrocardiografe și pulsoximetre, donate de Elveția centrelor de sănătate din 25 de raioane ale țării

Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, prin intermediul proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, a donat un alt lot de dispozitive medicale, în valoare de 330 670 de franci elvețieni.

Electrocardiografe și pulsoximetre, donate de Elveția centrelor de sănătate din 25 de raioane ale țării

Donația include 197 de electrocardiografe și 445 de pulsoximetre de ultimă generație, care vor fi distribuite în 142 de centre de sănătate din 25 de raioane ale țării.Evenimentul de donație a avut loc la Centrul de Sănătate Strășeni care a beneficiat de cinci electrocardiografe și 15 pulsoximetre.

De asemenea, în opt oficii ale medicilor de familie din raionul Strășeni vor fi repartizate 13 electrocardiografe și 27 de pulsoximetre.

„Donația din partea Elveției pentru dotarea sălilor de triaj reprezintă un sprijin important pentru instituțiile medico-sanitare publice de asistență medicală primară și contribuie nemijlocit la creșterea calității asistenței medicale oferite pacienților”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății Ion Prisăcaru.

Marcel Ștefăneț, concert grandios la cei 50 de ani: 12 decembrie, Palatul Național ”Nicolae Sulac”

Virtuozul violinist Marcel ȘTEFĂNEȚ invită toți melomanii pasionați de sonoritățile muzicii balcanice la un MEGA CONCERT, dedicat jubileului său de 50 de ani, pe 12 decembrie, ora 19:00, la Palatul Național „Nicolae Sulac” din Chișinău, informează unica.md.

 

Dirijorul și compozitorul Marcel Ștefăneț, invită publicul să sărbătorească alături de el aniversarea sa de 50 de ani, dar și împreună a cu Artiști de pe ambele maluri ale Prutului:

ETHNO REPUBLIC, Cornelia ȘTEFĂNEȚ și Alexandra ȘTEFĂNEȚ, Edgar ȘTEFĂNEȚ și Veaceslav ȘTEFĂNEȚ.

Deasemenea, vor fi și invitați speciali: Constantin ENCEANU, Mariana BULICANU, Adriana OCHIȘANU, Vladimir FOTESCU, Viorica LUPU, Aurel CHIRTOACĂ, Marian și Ana Maria MEXICANU, Emil POKE, Cătălin IANCU, Leo de la Roșiori, Mahala Rai Banda, Ansamblul folcloric „Opincuța”, Ansamblul de dansuri populare „Hecenii”, Capela corală academică „Doina”.

Nu rata ocazia de a trăi o experiență culturală unică, alături de îndrăgiții artiști de pe ambele maluri ale Prutului. Alege să te lași purtat de sunetele vibrante ale melosului balcanic grefat pe sonorități străvechi românești, într-o seară ce va rămâne mult timp în sufletul tău.

Aveți șansa să mai găsiți bilete AICI!

Programul grădinițelor din Capitală în perioada sărbătorilor de iarnă

Primăria Chișinău a anunțat că grădinițele din capitală vor rămâne deschise pe toată durata sărbătorilor de iarnă, cu excepția zilelor oficial nelucrătoare: 25 decembrie, 1, 7 și 8 ianuarie. În aceste zile, instituțiile de învățământ preșcolar vor fi închise, iar frecvența copiilor în grădinițe va fi mai redusă, din cauza vacanței părinților, care petrec timpul alături de familie, scrie nm.md.

Conform programului stabilit, grădinițele din oraș vor funcționa între orele 07:00 și 19:00, cu mențiunea că părinții pot aduce copiii după ora 07:30 și trebuie să-i preia până la ora 18:00. În suburbii, orarul poate fi ajustat în funcție de deciziile interne ale fiecărei instituții.Primăria Chișinău a emis și câteva recomandări importante pentru perioada sărbătorilor. Printre acestea se numără interdicția colectării de bani pentru cadouri, decorațiuni sau alte scopuri similare, precum și interzicerea organizării meselor dulci, utilizării lumânărilor, petardelor sau artificiilor în incinta grădinițelor. Participarea părinților la activitățile extracurriculare va depinde de evoluția situației epidemiologice și va respecta normele stricte de igienă.Autoritățile locale subliniază că aceste măsuri sunt menite să asigure siguranța copiilor și a personalului, asigurând un mediu educațional protejat pe durata sărbătorilor. În prezent, în grădinițele din Chișinău sunt înscriși peste 37.400 de copii.

Guvernul a aprobat noua lege a Curții Constituționale

Curtea Constituțională își va desfășura activitatea în baza unei noi legi, aprobate de Executiv. Versiunea nouă a fost elaborată prin comasarea Legii privind Curtea Constituțională și a Codului jurisdicției constituționale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Documentul asigură un sistem clar, coerent și eficient pentru funcționarea Curții Constituționale și include un șir de prevederi privind competențele instituției, criteriile de eligibilitate și modul de selectare a candidaților la funcția de judecător.Potrivit legii, pentru excluderea influențelor politice, judecătorii vor fi obligați să renunțe la calitatea de membri ai partidelor. În același timp, pentru a beneficia de pensia pentru vechime în funcție, judecătorul va exercita mandatul deplin de 6 ani, în loc de 5 ani, stabiliți până acum.De asemenea, documentul reglementează aspectele privind răspunderea disciplinară a judecătorilor și aplicarea sancțiunilor. În funcție de gravitatea abaterii, judecătorii riscă aplicarea avertismentului, mustrării sau ridicarea mandatului. Până în prezent, aceste sancțiuni nu erau prevăzute de lege. O altă noutate vizează stabilirea competenței Curții Constituționale de a verifica, înainte de ratificare, compatibilitatea tratatelor internaționale cu Constituția Republicii Moldova.

O bătrână din zona Kiev povestește cum i-a găsit pe soldații ruși săpând o groapă în grădina ei. „Acesta este mormântul tău”
Articolul anterior
Chișinău trece sub cod verde de Covid-19. Când și unde trebuie purtată masca de protecție
Articolul următor