Elevă din Ungheni cu 10 pe linie la Bacalaureat: Vrea să studieze în străinătate, iar apoi să revină în Moldova

Irina Coșneanu este o elevă din raionul Ungheni care a luat 10 pe linie la examenul național de Bacalaureat. Aceasta spune că vrea să studieze Medicina Dentară în România, apoi să se întoarcă și să muncească în Republica Moldova. Părinții fetei au plecat în Italia ca să-i ofere un viitor mai bun, iar ea și-a purtat de grijă singură și a reușit să devină eminentă.

Irina Coșneanu se numără printre cei 47 de elevi din Republica Moldova care au obținut 10 pe linie în sesiunea de Bacalaureat 2024, transmite moldova.europalibera.org.

Tânăra susține că nu s-a așteptat la asemenea rezultate. „Pentru câteva minute, când am văzut rezultatele, a fost un adevărat șoc emoțional. Am început a sări în sus de bucurie, după care în sufletul meu a început să apară o mândrie”, spune Irina. 

Aceasta a învățat la profilul real și spune că, deși s-a pregătit zilnic de examene, presiunea în toți anii de liceu a fost mare. „Mi-am organizat foarte eficient timpul. Zilnic îmi plănuiam tot ce am de făcut. Am găsit timp și să ies afară, și să studiez, și să-mi fac mâncare, pentru că nu este simplu să faci totul singur. (…) Buna mea disciplină, pe care mi-a dat-o mama mea, să fiu responsabilă, încrezătoare și să pășesc cu pași drepți înainte”, a spus eleva.

Părinții Irinei muncesc în Italia și o sprijină financiar. Tot în Italia sunt stabilite și surorile sale mai mari. „Cred că ăsta a fost singurul impediment care pe mine m-a dărâmat un timp. Simțeam că nu sunt aproape de mine, dar singură m-am motivat, ne sunam zilnic”, susține ea.

Irina spune că vrea să meargă la studii în România, iar apoi să revină în Republica Moldova. 

„Vreau să fac o facultate de medicină dentară, la Iași. Vreau să mă perfecționez acolo, dar să mă întorc în Moldova, să-mi desfășor activitatea profesională aici. (…) Mulți pleacă cu gândul că aici nu este bine, nu avem viitor, însă eu consider că noi, tinerii, suntem viitorul acestei țări și trebuie să ne întoarcem cu noi puteri, resurse, să îmbunătățim statutul țării. Eu sunt o fire perseverentă și vreau să lupt pentru viitorul acestei țări”, a afirmat Irina Coșneanu. 

Acum, tânăra este mândria profesorilor și a administrației din regiune. Directoarea liceului în care a studiat Irina speră că, după examinarea contestațiilor, lista elevilor cu 10 pe linie va crește.  „O fetiță care a muncit undeva foarte profund și pe care a trebuit să o descoperim în timp, să-i vedem capacitățile. Avem încă patru pretendenți cărora nu le ajung câteva puncte pentru a avea 10 pe linie”, susține Ana Nucă, directorul Liceului „Vasile Alecsandri” din Ungheni.

Din cei 47 de elevi care au obținut patru note de 10 la BAC, mai mult de jumătate sunt de la liceele din Capitală. Reportajul video poate fi vizionat aici.

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Astăzi se împlinesc 75 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia
Articolul anterior
Un moldovean va juca în una dintre cele mai bune academii de fotbal olandeze
Articolul următor
Close menu