Elevii din întreaga țară revin la lecțiile în format online, începând cu 21 decembrie

Peste zece zile, elevii vor reveni la regimul online de studii. Mai exact, în perioada 21 – 24 decembrie 2020 orele la disciplinele de studii se vor desfășura la distanță. Ulterior, elevii vor intra în vacanța de iarnă.

Decizia a fost luată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în urma numărului mare de cazuri noi de coronavirus înregistrat în ultimele zile.

Totodată, în perioada 14 – 24 decembrie, toate activitățile extrașcolare vor fi suspendate în incinta instituțiilor și se vor desfășura doar la distanță.

Anunțul Ministerului Educației:

,,Reieșind din evoluția situației epidemiologice și a riscului sporit privind transmiterea virusului SARS-CoV-2, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis astăzi, 10 decembrie, demersul nr.03/1-09/6906 prin care solicită reprezentanților organelor locale de specialitate în domeniul învățământului și conducătorilor instituțiilor de învățământ general să asigure în perioada 14-18 decembrie, finalizarea procesului de aplicare a evaluărilor sumative la disciplinele de studii din ciclul primar, gimnazial și liceal, cu respectarea prevederilor Regulamentului de evaluare și notare a rezultatelor învățării, promovarea și absolvirea în învățământul primar și secundar și a Instrucțiunii cu privire la asigurarea condițiilor speciale de organizare a tezelor semestriale în învățământul liceal în contextul epidemiologic de COVID-19.

Totodată, în perioada 21-24 decembrie 2020, orele la disciplinele de studii conform Planului-cadru pentru clasele din ciclul primar, gimnazial și liceal vor fi desfășurate la distanță, conform principiilor Zilelor de activități transdisciplinare, cu accent pe susținerea stării de bine și tematici potrivite contextului în preajma sărbătorilor de iarnă.

De asemenea, în perioada 14-24 decembrie 2020 activitățile extrașcolare vor fi suspendate în incinta instituțiilor și se vor desfășura doar la distanță”.

Două școli de tip internat din țară ar putea fi lichidate

Două școli de tip rezidențial din Moldova urmează să fie lichidate. Este vorba despre școala de tip internat pentru copii rămași fără ocrotire părintească din Ceadîr-Lunga, Găgăuzia, dar și școala internat auxiliară din Hîncești, scrie provincial.md.

Conform notei informative a proiectului, aflat la etapa consultărilor publice, instituția din Găgăuzia și-a sistat activitatea în vara anului 2024. Ultimii 12 copii care se aflau în custodia instituției au fost preluați de asistența parentală profesionistă și plasați în familii din Vulcănești, Cazaclia, Comrat și Cahul. Șase minori au revenit în familiile biologice.

Bunurile instituției din Ceadîr-Lunga vor fi transmise școlii profesionale din localitate, Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică și autorităților locale.

Patrimoniul Școlii auxiliare de tip internat din Hîncești va fi în continuare gestionat de către Ministerul Educației și Agenția Proprietății Publice.

Maia Sandu: Guvernul i-a cerut Tiraspolului să-l returneze pe deputatul Nesterovschi

Guvernul R. Moldova i-a cerut regimului de la Tiraspol să-l returneze pe deputatul lui Șor, Alexandr Nesterovschi, pe care Ambasada Rusă la evacuat în regiunea transnistreană cu doar câteva ore înainte ca acesta să fie condamnat la 12 ani de închisoare. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu la Radio Moldova, scrie safenews.md.

”Instituțiile noastre nu au informații despre implicarea celor de la Tiraspol (în operațiunea Ambasadei Ruse), dar, evident, acum regimul de acolo este implicat și bineînțeles că Guvernul a solicitat ca persoana vizată să fie transportată pe malul drept, așa încât să poată să fie sancționată așa cum spune decizia judecătorului” a declarat șeful statului.

Întrebată dacă este posibilă returnarea lui Nesterovschi în dreapta Nistrului, pentru a fi tras la răspundere, președintele Maia Sandu a declarat:

”Nu va fi simplu, pentru că vă dați seama că regimul de la Tiraspol are o relație strânsă cu Federația Rusă și va încerca să se eschiveze de la transmiterea acestui personaj”.

Amintim că responsabilii din cadrul Ambasadei Rusiei la Chișinău l-au ajutat pe deputatul Alexandr Nesterovschi să scape de închisoare. Potrivit directorului SIS, Alexandru Musteața, în seara zilei de 18 martie, cu o zi înainte de pronunțarea sentinței de condamnare a lui Nesterovschi, deputatul s-a deplasat la sediul ambasadei ruse, unde s-a aflat până pe 19 martie, când a fost transportat cu un microbuz către regiunea transnistreană prin postul vamal intern de control „Gura Bîcului”.

Ca urmare, Ministerul de Externe i-a transmis ambasadorului agreat al Rusiei la Chișinău, Oleg Ozerov, o notă prin care trei angajați ai misiunii diplomatice ruse au fost declarați persoane indezirabile.

De astăzi, intră în vigoare noile reguli privind limitarea plăților în numerar și a transferurilor bancare

Începând cu 1 aprilie, în Republica Moldova intră în vigoare legea care limitează plățile în numerar pentru anumite tipuri de tranzacții. Astfel, în cazul cumpărării de bunuri imobile, plata în numerar este permisă doar dacă prețul nu depășește echivalentul a 100 de salarii medii lunare pe economie – aproximativ 81.700 de euro. Pentru mijloacele de transport, plafonul este de 50 de salarii medii lunare, adică circa 40.800 de euro, scrie moldova1.md.

Pentru sumele care depășesc aceste limite, plata trebuie efectuată obligatoriu prin transfer bancar. Totuși, cumpărătorii pot achita în numerar până la 200.000 de lei, chiar dacă valoarea totală a tranzacției este mai mare decât plafonul stabilit.

Legea mai prevede că băncile comerciale nu pot percepe un comision mai mare de 0,1% pentru retragerea numerarului provenit din astfel de tranzacții, cu condiția ca aceasta să se facă la ghișeu și pe baza documentelor care atestă proveniența fondurilor.

Potrivit Parlamentului, noile măsuri vor contribui la creșterea transparenței și securității tranzacțiilor, combaterea evaziunii fiscale, eliminarea concurenței neloiale, precum și la dezvoltarea economiei digitale.

Regulile se aplică persoanelor juridice, indiferent de forma lor de organizare, precum și organizațiilor necomerciale, persoanelor fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, sucursalelor entităților nerezidente și persoanelor fizice care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport de la alți cetățeni.

Totodată, agenții economici pot în continuare să efectueze în numerar plăți salariale, să achite rate la credite, obligații fiscale, amenzi sau alte plăți către bugetul public național și instituțiile statului.

Proiectul de lege privind limitarea plăților în numerar a fost aprobat de Parlament în lectură finală pe 29 februarie 2024.

Alte 19 persoane, răpuse de Coronavirus în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
Teste rapide Antigen COVID-19: Diagnostic rapid, simplu, la preț redus
Articolul următor
Close menu