Emoționant! Moldovenii din Europa au făcut astăzi, 21 mai, zeci de kilometri pentru a fi împreună

Mai mulți moldoveni care sunt stabiliți în Belgia s-au adunat la sediul Ambasadei R. Moldova de la Bruxelles pentru a susține parcursul european a țării.

Diaspora: Locul R. Moldova este în UE, indiferent de culoarea politică

Aceștia vor ca în R. Moldova „legea să stea în capul mesii, ca persoanele corupte să fie pedepsite, iar școlile și spitalele să fie dotate așa cum e în Uniunea Europeană”, transmite Tv8.md.

„Suntem în ograda Ambasadei R. Moldova în Regatul Belgiei, unde s-au adunat mai mulți moldoveni care muncesc și trăiesc în această țară. Au venit aici să susțină parcursul european al R. Moldova, așa cum se face astăzi în PMAN. 

Cei care au venit au că tot ceea ce văd în Europa să fie și acasă. Aceștia vor ca legea să stea în capul mesei, ca persoanele corupte să fie pedepsite, școlile și spitalele să fie dotate așa cum e în UE. Au venit aici să susțină toate aceste cauze și își pun multe speranțe că oricine ar fi la guvernare, aceste lucruri să fie posibile și în R. Moldova”, a spune moldoveanca Doina Pinzari, care este stabilită de mai mulți ani în Belgia.

Zeci de moldoveni, dar și italieni s-au adunat astăzi la Roma, capitala Italiei, pentru a participa la Adunarea „Moldova Europeană” în diasporă.

Moldovenii din Italia: Locul Moldovei este în Uniunea Europeană

Unii dintre ei au parcurs sute de kilometri pentru a spune că „locul Moldovei este în Uniunea Europeană”, transmite IPN.

Emilia Gramatic, o moldoveancă stabilită în Italia de 20 de ani, parte a grupului de inițiativă, a declarat că diaspora moldovenească s-a adunat în fața Colosseumului pentru a susține îndemnul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, de exprimare a sprijinului de aderare la Uniunea Europeană. „Ne place viața în Europa, trăim aici de 20 de ani cu familia și îndemn toți să susțină ideea de aderare la Uniunea Europeană. Moldova are viitor doar în Uniunea Europeană”, a spus Emilia Gramatic.

Piero Leone, om de afaceri italian, cu afaceri și în Republica Moldova, a venit din Toscana la Roma, parcurgând o distanță de 250 km, pentru a fi alături de poporul Republicii Moldova. „Susțin tendința moldovenilor spre o democrație dezvoltată și constructivă, dat fiind faptul că mulți ani poporul moldovenesc a suferit”, a subliniat Piero Leone.

„Noi am plecat din țară, dar țara nu a plecat din noi”, a spus o altă moldoveancă stabilită în Italia, Aurelia Vlaicu. „Cu noi am luat cel mai scump și cel mai sfânt, dragostea de țară, tricolorul Moldovei. Și astăzi cu mândrie mare în suflet spunem tuturor: Moldova noastră are viitor, are drum deschis în lumea mare, iar aceasta este calea nepoților noștri, ei au dreptul la o viață mai demnă. Suntem siguri că Europa va veni și la noi acasă”. Ea a adus mulțumiri președintei Maia Sandu pentru calea deschisă spre UE. „Trăiască Moldova! Trăiască Europa! Moldova în lumea europeană!”, a spus Aurelia Vlaicu.

Anatolie Urecheanu, ambasadorul Republicii Moldova în Italia, a remarcat că integrarea europeană este o șansă unică pentru Moldova și cu siguranță va reuși să parcurgă această cale. Comunitatea moldovenilor din Italia susține integrarea europeană.

Și comunitatea moldovenilor din Irlanda s-a întrunit duminică, 21 mai, la Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Aceștia au urmărit evenimentul desfășurat în PMAN pe un ecran imens.

Mesajul Maiei Sandu către Papa Francisc

 Maia Sandu, a participat astăzi, 26 aprilie, la funeraliile Papei Francisc, alături de cele peste 100 de delegații din întreaga lume.

„Papa Francisc a fost o punte între oameni, religii și națiuni. În numele cetățenilor Republicii Moldova, am adus un omagiu celui care a ales mereu calea binelui, compasiunii și a solidarității”, a scris aceasta pe o rețea de socializare.

Cum va circula transportul public din Capitală

Pe 27-28 aprilie, transportul public municipal va activa în regim special. Va fi se prelungit itinerarul rutei de autobuz nr. 19 până la str. Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, după cum urmează:

  • Tur – de pe bd. Moscova pe str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina, până la poarta centrală a Cimitirului „Sf. Lazăr”. 
  • Retur – str. Doina, str. Socoleni, str. Studenților și în continuare pe traseul stabilit.

„Se stabilesc stațiile intermediare, cele situate pe acest itinerar. Ruta va activa în regim obișnuit conform orarelor de circulație aprobate”, anunță reprezentanții municipalității.

De asemenea, pe data de 27 și 28 aprilie, va fi asigurat transport gratuit pentru călătorii rutelor de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, după cum urmează:

Ruta suplimentară de autobuz „C”, str. Vasile Alecsandri – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”), cu următorul itinerar:

  • tur – str. Vasile Alecsandri, str. Alexandru cel Bun, str. Alexandr Puşkin, str. Ierusalim, bd. Grigore Vieru, bd. Renaşterii Naţionale, str. Poştei, str. Putnei, str. Vasile Badiu, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”);
  •  retur – str. Doina, str. Vasile Badiu, Calea Orheiului, bd. Renaşterii Naţionale, str. Albişoara, str. Vasile Alecsandri. 

Pe traseul rutei „C” se stabilesc în ambele direcţii staţii intermediare cele existente. 

Ruta suplimentară de autobuz „D” „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: 

  • tur – bd. Renașterii Naționale, Calea Orheiului, str. Ceucari, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); 
  • retur – pe același traseu.

Pe traseul rutei se stabilesc stațiile intermediare după cum urmează: 

  • tur – str. Florilor, str. Ceucari și str. Doina 106; 
  • retur – str. Doina 106, str. Ceucari, Calea Orheiului și bd. Renașterii Naționale.

 Ruta de autobuz nr. 27 „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: 

  • tur – bd. Renașterii Naționale, str. Tudor Vladimirescu, str. Kiev, bd. Moscova, str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); 
  • retur – pe același traseu.

Pe traseul rutei se stabilesc în ambele direcții stații intermediare cele existente.

În dependență de fluxul de pasageri, rutele vor fi suplinite corespunzător, pentru a menține intervale de așteptare și a preveni supraaglomerarea unităților de transport.

Programul de circulaţie al autobuzelor pe ruta „D” se va stabili de la ora 7:00 şi până la ora 20.00, iar pe rutele: „C”, nr. 19 și nr. 27 – conform orarelor aprobate.

Pe data de 26, 27 și 28 aprilie, numărul de troleibuze de pe rutele nr. 12, nr. 24, nr. 25, nr. 26, nr. 27 și nr. 28 va fi stabilit după necesitate.

În zilele de 26, 27 și 28 aprilie 2025, circulaţia microbuzelor pe rutele nr. 134, 162 şi 184 va fi stabilită până la Cimitirul „Sfântul Lazăr” (poarta III).

În zilele de 27 și 28 aprilie 2025 va fi sistată circulația transportului pe strada Doina, tronsonul cuprins între str. Socoleni și intrarea principală în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, cu excepția transportului public.  

Scutul de la Cernobîl este deteriorat. După 39 de ani de la accident, reparațiile vor costa enorm

La 39 de ani de la cel mai grav accident nuclear civil din lume, inginerii ucraineni se confruntă cu o nouă provocare la Cernobîl. Potrivit Radio Europa Liberă, o dronă rusă a lăsat o gaură mare în scutul protector al complexului în urmă cu peste două luni.

Provocări în repararea scutului

Cupola de oțel masivă, construită pentru a proteja și izola rămășițele radioactive ale reactorului numărul patru, a fost avariată în urma unui atac cu dronă pe 14 februarie.

Moscova a negat responsabilitatea pentru acest incident. Deși nivelurile de radiații în exteriorul scutului perforat au rămas normale, repararea găurii este extrem de dificilă. Gaura se află deasupra sarcofagului în descompunere care încapsulează deșeurile radioactive ale reactorului.

„Cum poți repara un spațiu de acoperiș unde, cu cât urci mai sus în clădire, cu atât cresc nivelurile de radiație? Sunt atât de ridicate lângă sarcofagul propriu-zis, unitatea reactorului, încât nu poți lucra deasupra lui”, a explicat Shaun Burnie, expert nuclear la Greenpeace.

Burnie a făcut parte dintr-o echipă Greenpeace invitată să inspecteze daunele la scurt timp după atac. „Este o provocare foarte, foarte serioasă, enormă pentru Ucraina într-un moment în care se confruntă cu atâtea alte provocări, încât comunitatea internațională trebuie să intervină și să ofere sprijin”, a explicat el.

Impactul asupra planurilor pe termen lung

Conform sursei citate, noua structură de izolare a fost finalizată în 2019 ca parte a unui proiect internațional de 2,2 miliarde de dolari, implicând 45 de țări.

Planurile pe termen lung de a demonta în siguranță sarcofagul pentru a permite îndepărtarea ruinelor radioactive ale reactorului nu mai sunt posibile în urma deteriorării scutului, potrivit lui Dmytro Humeniuk, expert din cadrul Centrului Științific și Tehnic de Stat pentru Securitate Nucleară și Radiologică din Ucraina.

Evaluarea daunelor și planuri

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a alocat 450.000 de dolari pentru evaluarea daunelor cauzate de dronă structurii de izolare. Ministrul ucrainean al mediului, Svitlana Hrynchuk, estimează că rezultatele preliminare ale analizei ar trebui finalizate în luna mai.

Burnie anticipează că reparațiile la scut vor fi costisitoare și Ucraina va avea nevoie de finanțare semnificativă din partea donatorilor internaționali: „Trebuie să vină cu un plan pe termen mai lung, care va fi foarte extins, foarte complicat și potențial îngrozitor de scump”.

La Adunarea “Moldova Europeană” au participat între 75.000 și 80.000 de oameni
Articolul anterior
Adunarea Națională, la Padova. Peste 250 de moldoveni s-au adunat la Consulatul Moldovei
Articolul următor
Close menu