Episcopul Marchel, huiduit la Răuțel

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a numit un nou preot în satul Răuțel, dar nu a preluat controlul asupra bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. După incidentele în care preoții și slujitorii lor au agresat și insultat jurnaliștii, lăcașul de cult rămâne sub administrarea Mitropoliei Basarabiei. Preotul Victor Țurcanu, care a trecut la Patriarhia Română acum trei luni, continuă să oficieze slujbele în această biserică, scrie Nordnews.

Pentru hirotonirea noului preot, Gheorghe Jorovlea, Episcopul Marchel a organizat un sobor de preoți în parcul satului Răuțel, în prezența a peste 40 de enoriași care îi asigurau protecția.

Numirea viitorului paroh a provocat nemulțumirea majorității locuitorilor, care s-au adunat la gardul parcului. Aceștia spun că susținătorii aduși de Marchel în parc nici nu locuiesc în Răuțel.

„Nu mai vrem niciun pic de episcop bolșevic!”, „Jos Marchel!”, „Afară! Afară!”, au scandat enoriașii bisericii trecute la Mitropolia Basarabiei.

Episcopul Marchel a recunoscut că biserica rămâne în gestionarea Mitropoliei Basarabiei.

„Dacă mai găsim încă trei semnături la cele retrase, atunci biserica va trece în componența statului nostru. În caz contrar, ați dăruit biserica unui stat străin, prin așa-zisa Mitropolie a Basarabiei”, a afirmat reprezentantul bisericii ruse în R. Moldova.

Părintele Victor Țurcanu a declarat că întâlnirea este ilegală și că s-au adunat mai mulți preoți decât creștini.

„Această adunare este ilegală. Aici s-au adunat mai mulți preoți decât creștini pentru a decide soarta satului Răuțel. Aceasta nu este corect și nici bine. Dacă aveau nevoie să facă o adunare preoțească, o puteau organiza la Catedrala Sfinților Împărați Constantin și Elena”, a declarat Victor Țurcanu, parohul bisericii din Răuțel.

La 17 martie curent, majoritatea membrilor consiliului bisericesc și a enoriașilor au decis schimbarea afilierii bisericii din Răuțel, de la Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, către Mitropolia Basarabiei. Episcopul Marchel nu a acceptat această decizie și a inițiat demersuri pentru a inversa această situație.

Ce riscă un tânăr și un bărbat care a propus mită polițiștilor pentru a nu fi documentați după ce au încălcat în trafic

Un caz a avut loc pe bd. Dacia din capitală. Un tânăr de 22 de ani, care conducea o Honda a fost stopat de polițiști pentru depășirea limitei de viteză. De asemenea,  fiind verificat prin sistemului aplicației E-data polițiștii au stabilit că acesta nu deține permis de conducere.

Pentru a nu fi sancționat, acesta a lăsat în interiorul automobilului de serviciu al angajaților mijloace bănești.

Un alt șofer de 39 de ani a propus polițiștilor mită pentru a nu fi documentat că a condus automobilul în stare de ebrietate.  Acesta a fost stopat  în apropierea comunei Băcioi din capitală.

Deși șoferii sunt avertizați despre consecințele coruperii polițiștilor, unii ignoră prevederile legale și continuă în mod abuziv să propună mijloace financiare în scopul ignorării de către oamenii legii a încălcărilor comise.

De la începutul lunii iunie au fost înregistrate 7 cazuri de denunțare a tentativelor de mituire a polițiștilor de patrulare de către șoferi.

În toate cazurile la fața locului inspectorii de patrulare au solicitat grupa operativă pentru fixarea probelor și documentarea cazurilor.

În privința șoferilor au fost inițiate cauze penale pentru corupere activă și riscă pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani și amendă de la 100 000 până la 200 000 de lei, pentru persoane fizice.

Inspectoratul General al Poliției reamintește că oferirea mitei unui angajat cu funcție publică  constituie o infracțiune și se documentează penal.

Zelenski se aşteaptă ca refugiaţii ucraineni să se întoarcă acasă după încheierea războiului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi, la Berlin, că se aşteaptă ca refugiaţii ucraineni să se întoarcă în ţară, dar numai după ce războiul s-a încheiat, relatează dpa, potrivit stiripesurse.ro.

Nu are sens să încerci să-i motivezi pe ucraineni cu sloganuri sau campanii să se întoarcă acum în ţară, a mai spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz marţi la Berlin, unde s-a aflat în vizită pentru deschiderea unei conferinţe internaţionale privind reconstrucţia Ucrainei.

“Nu există nicio îndoială că reconstrucţia generală va avea loc abia după război”, a mai spus el.

Liderul ucrainean a afirmat de asemenea că va fi mult entuziasm în rândul ucrainenilor care au fugit în străinătate să se întoarcă şi să reconstruiască ţara în momentul în care va fi pace.

Vor fi multe locuri de muncă odată ce se va întâmpla asta, a mai spus Zelenski, subliniind că există deja o cerere mare în Ucraina de muncitori calificaţi.

A camuflat în laptopul personal două acte românești falsificate

Un conațional a încercat să iasă din țară, tăinuind prezența a două documente românești falsificate. Acesta urma să transmită, dar și să folosească unul dintre documente, în Belgia.

În data de 11 iunie 2024, în Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni, pe sensul de ieșire din țară s-a apropiat un microbuz de pe ruta „Moldova-Belgia”. Acționând în baza analizei de risc, unii pasageri și bunurile acestora au fost supuse controlului în linia doua, ceea ce presupune verificări amănunțite.

Ca urmare, în notebook-ul unui pasager, între taste și monitor, au fost depistate două cărți de identitate, care aparent au fost emise de autoritățile din România. Ambele documente prezentau semne evidente de falsificare. Unul dintre acte aparținea persoanei verificate, un cetățean al Republicii Moldova în vârstă de 22 de ani, iar celălalt document era pe numele unei persoane necunoscute.

În cadrul audierilor, tânărul moldovean a declarat că obținerea actelor a fost facilitată de persoana necunoscută menționată în documentul falsificat.

În fapt, documentele românești au fost ridicate, urmând să ajungă în laboratorul criminalistic al IGPF pentru expertiză. Cercetările pe caz continuă.

Ileana Lazariuc, fotografii alături de băieții ei. Vedeta s-a mutat în Dubai
Articolul anterior
Psihologii vor asista colegii băiatului care s-a împușcat la Rezina
Articolul următor