Episcopul Marchel, huiduit la Răuțel

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a numit un nou preot în satul Răuțel, dar nu a preluat controlul asupra bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. După incidentele în care preoții și slujitorii lor au agresat și insultat jurnaliștii, lăcașul de cult rămâne sub administrarea Mitropoliei Basarabiei. Preotul Victor Țurcanu, care a trecut la Patriarhia Română acum trei luni, continuă să oficieze slujbele în această biserică, scrie Nordnews.

Pentru hirotonirea noului preot, Gheorghe Jorovlea, Episcopul Marchel a organizat un sobor de preoți în parcul satului Răuțel, în prezența a peste 40 de enoriași care îi asigurau protecția.

Numirea viitorului paroh a provocat nemulțumirea majorității locuitorilor, care s-au adunat la gardul parcului. Aceștia spun că susținătorii aduși de Marchel în parc nici nu locuiesc în Răuțel.

„Nu mai vrem niciun pic de episcop bolșevic!”, „Jos Marchel!”, „Afară! Afară!”, au scandat enoriașii bisericii trecute la Mitropolia Basarabiei.

Episcopul Marchel a recunoscut că biserica rămâne în gestionarea Mitropoliei Basarabiei.

„Dacă mai găsim încă trei semnături la cele retrase, atunci biserica va trece în componența statului nostru. În caz contrar, ați dăruit biserica unui stat străin, prin așa-zisa Mitropolie a Basarabiei”, a afirmat reprezentantul bisericii ruse în R. Moldova.

Părintele Victor Țurcanu a declarat că întâlnirea este ilegală și că s-au adunat mai mulți preoți decât creștini.

„Această adunare este ilegală. Aici s-au adunat mai mulți preoți decât creștini pentru a decide soarta satului Răuțel. Aceasta nu este corect și nici bine. Dacă aveau nevoie să facă o adunare preoțească, o puteau organiza la Catedrala Sfinților Împărați Constantin și Elena”, a declarat Victor Țurcanu, parohul bisericii din Răuțel.

La 17 martie curent, majoritatea membrilor consiliului bisericesc și a enoriașilor au decis schimbarea afilierii bisericii din Răuțel, de la Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, către Mitropolia Basarabiei. Episcopul Marchel nu a acceptat această decizie și a inițiat demersuri pentru a inversa această situație.

Turismul din Grecia se schimbă radical! În plin sezon estival, autoritățile introduc noi reguli pe plaje

În plin sezon estival, autoritățile din Grecia introduc noi reguli pe plaje. Supraaglomerarea nu mai este deloc tolerată, așa că turiștii români care se pregătesc să plece în vacanță pe insulele grecești trebuie să se informeze și să știe ce au de făcut, scrie evz.ro.

Cea mai vizitată țară de pe glob în perioada verii, Grecia, introduce reguli de ultimă oră împotriva supraaglomerării de pe plaje. Autoritățile nu mai sunt deloc tolerante și dau amenzi uriașe.

Concret, turiștii care ajung de acum încolo pe plajele însorite din Grecia trebuie să știe că nu mai pot închiria umbrele și șezlonguri oricum și de la oricine. Astfel de persoane sunt atent monitorizate și dacă nu au la vedere informațiile privind obiectele destinate închirierii și numărul acestora se aleg cu amenzi foarte mari.

Noile reguli sunt clare. Doar 30 la sută din suprafața cu nisip poate fi ocupată de scaunele pliabile, restul fiind destinat celor care preferă să stea pe prosoape.

Turiștii care observă că legea este încălcată, iar plaja este aglomerată cu șezlonguri pot raporta abuzul printr-o aplicație conectată la serverele Ministerul Finanțelor din Grecia.

Șezlongurile trebuie să fie amplasate la cel puțin 4 metri de țărm.

Căprioare eliberate din captivitate! Doi pui, găsiți într-o gospodărie din Nisporeni

Inspecția pentru Protecția Mediului Nisporeni a primit un apel telefonic, precum, că un locuitor al s. Odobești, r-nul Nisporeni, ține în captivitate două căprioare. Inspectorii au mers la fața locului, ei au ridicat  căprioarele și le-au transmis Ocolului Silvic Grozești. După un control veterinar căprioarele au fost eliberate în habitatul lor natural, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Persoana vinovată de săvârșirea contravenției a fost citată la sediul IPM Nisporeni pentru a fi sancționată conform prevederilor  legislației de mediu. 

Inspectoratul pentru Protecția Mediului își exprimă recunoștința față de cetățeanul care a alertat inspectorii de mediu și îndeamnă toți locuitorii să urmeze acest exemplu, contribuind activ la protejarea și conservarea faunei.

O fetiță de 11 ani și tatăl ei au murit după ce au fost loviţi de fulger pe munte

Un tată şi fiica sa în vârstă de 11 ani au murit după ce au fost loviţi de fulger în Munţii Balcani din Bulgaria, informează DPA citat de stirileprotv.ro.

Bărbatul şi cei doi copii ai lui se aflau în drumeţie în apropiere de vârful Kupena, care are înălţimea de 2.169 metri, a relatat luni televiziunea de stat BNT.

Fiul acestuia, în vârstă de 13 ani, a fost salvat de un elicopter militar după ce băiatul a alertat serviciile de urgenţă în urma fulgerului.

Potrivit relatării, bărbatul decedat, în vârstă de 47 de ani, era un alpinist experimentat. Cu toate acestea, el a întreprins acea drumeţie montană în condiţii meteorologice nefavorabile, au precizat serviciile de urgenţă. 

Ileana Lazariuc, fotografii alături de băieții ei. Vedeta s-a mutat în Dubai
Articolul anterior
Psihologii vor asista colegii băiatului care s-a împușcat la Rezina
Articolul următor