Eroul Ucrainei, în vârstă de 25 de ani, a fost condus pe ultimul drum

În localitatea Berejani, regiunea Ternopil, a fost condus pe ultimul drum Eroul Ucrainei Vitaly Skakun, în vârstă de 25 de ani, care și-a pierdut viața în prima zi de război.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi uniformă militară

Vitaly Skakun a aruncat în aer podul cu el însuși, pentru a-i opri pe ocupanții Federației Ruse.

Cu prețul propriei vieți, tânărul de numai 25 de ani a aruncat în aer ,,Генический автомобильный мост” de la periferia Kievului, pentru a împiedica înaintarea tancurilor invadatorilor ruși.

Luptătorul din regiunea Ternopil avea doar 25 de ani, dar acum este Erou post-mortem al Ucrainei.

Tânărul și-a găsit locul de veci în orașul Berejani, regiunea Ternopil.

Băiatul s-a oferit voluntar să facă această sarcină. Dar nu a avut timp să părăsească podul înainte de explozie. După cum spun frații lui Vitaliy, el doar a sunat și a spus că va exploda podul.

Vitaly a absolvit Școala Berezhany nr. 3. Mama tânărului lucrează în aceeași instituție de învățământ.

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, persoane în picioare şi în aer liber
Ar putea fi o imagine cu unul sau mai mulţi oameni, persoane în picioare şi în aer liber
Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, persoane în picioare şi în aer liber
Ar putea fi o imagine cu 6 persoane, persoane în picioare şi în aer liber
Ar putea fi o imagine cu 13 persoane, persoane în picioare şi în aer liber
Ar putea fi o imagine cu 12 persoane, persoane în picioare şi în aer liber

sursa foto: Facebook

Forumul Patrimoniului Cultural Imaterial la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Eveniment important la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală! Joi, 27 aprilie, începând cu ora 10:00, în incinta muzeului (blocul expozițional, Sala Casa Mare) se va desfășura Forumul Patrimoniului Cultural Imaterial, ediția a IV-a.

Vor participa primari, specialiști în cultură, meșteri populari, reprezentanți ai comunităților locale, cercetători etc. La eveniment, mai mulți meșteri populari vor primi certificatele de Purtător de Tezaur Uman Viu. Va fi analizată situația elementelor înscrise în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității: „Colindatul de ceată bărbătească”; „Tehnici tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova”; „Practici culturale asociate zilei de 1 martie”; „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”. De asemenea, participanții vor discuta propuneri de noi elemente pentru înscriere în Lista reprezentativă, precum și alte subiecte actuale.

Vă așteptăm cu drag!
Adresa Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală: Chișinău, str. M. Kogălniceanu 82.

Domnica Manole, destituită prin vot secret de la șefia Curții Constituționale

Domnica Manole nu mai este președintele Curții Constituționale. Mandatul acesteia a expirat.

În ședința plenară a Curții Constituționale, convocată pe data de 25 aprilie 2023, în calitate de Președinte al Curții Constituționale din Moldova a fost ales judecătorul Nicolae Roșca, transmite Știri.md.

„Potrivit articolului 136 alin. (3) din Constituție, judecătorii Curții Constituționale aleg, prin vot secret, președintele acesteia. 

Președintele ales al Curții Constituționale, dl Nicolae Roșca, a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale prin Hotărârea Guvernului nr. 404/2019, intrând în exercițiul funcției la 16 august 2019, după depunerea jurământului. Dl Nicolae Roșca și-a desfășurat activitatea profesională la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, deținând consecutiv funcțiile didactice de lector, lector superior, conferențiar universitar, de asemenea, a deținut calitatea de șef de catedră / șef al Departamentului Drept Privat. Deține titlul de doctor în drept și gradul științifico-didactic de conferențiar universitar. De asemenea, a fost membru al Uniunii avocaților din Republica Moldova, președinte al Colegiului disciplinar al judecătorilor, membru al Consiliului Științific Consultativ de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, a îndeplinit alte funcții relevante. Domnul Nicolae Roșca este autor și coautor a peste 75 de publicații didactice și științifice, inclusiv manuale, monografii, comentarii la legi”, anunță CC.

Pe data de 23 aprilie 2023 a expirat termenul de 3 ani pentru care Domnica Manole a fost aleasă în calitate de Președinte al Curții Constituționale

Prin hotărâre de Parlament, Domnica Manole a fost numită în funcția de judecător al Curții Constituționale la 16 august 2019.Ea a fost unul din cei doi judecători ai CC înaintați de Parlament. A devenit președinte al Curții la 23 aprilie 2020, ca urmare a acordării votului de neîncredere fostului președinte, Vladimir Țurcan.

Dorin Recean: ”Doar oferind drepturi depline fetelor și femeilor, vom putea edifica o societate mai puternică”

În ajunul Zilei mondiale a solidarității cu victimele violenței sexuale, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova, în parteneriat cu Guvernul, Parlamentul, Centrul Internațional „La Strada” și Centrul de Drept al Femeilor, a lansat campania de sensibilizare și mobilizare socială împotriva violenței sexuale „Prinde aripi. Set Free”. Peste 100 de persoane – reprezentanți ai corpului diplomatic, medici, psihologi, asistenți sociali, polițiști și voluntari s-au adunat la un flashmob pentru a transmite mesaje de susținere supraviețuitorilor violenței sexuale.

Prezent la eveniment, premierul Dorin Recean a apreciat suportul organizațiilor internaționale care ajută țara noastră să consolideze și să dezvolte servicii de sprijin pentru victimele violenței, menționând importanța realizării programelor de reabilitare și prevenire. În același timp, potrivit prim-ministrului, Programul național privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței în familie, aprobat recent de Executiv, include măsuri concrete care vin să asigure acces la servicii, protecție suplimentară victimelor și să lupte cu fenomenul violenței domestice în țara noastră.

„Violența de orice gen nu are nici scuză, nici justificare – vă îndemn să conștientizăm și să transmitem acest mesaj. Nu putem construi o societate prosperă atunci când violența este printre noi. Aceasta este problema întregii societăți și este responsabilitatea noastră să ne mobilizăm pentru a face față împreună unui fenomen care nu trebuie să fie tolerat”, a spus premierul Dorin Recean.

Reprezentanta rezidentă a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, Nigina Abaszada, a subliniat rolul campaniei în sporirea gradului de sensibilizare și informare pentru supraviețuitorii violenței sexuale, în promovarea compasiunii din partea prestatorilor de servicii și amplificarea vocii supraviețuitorilor prin intermediul profesioniștilor. „Doar împreună vom putea proteja și salva fetele și femeile de fenomenul violenței sexuale și doar așa vom putea contribui ca acestea să aibă o viață liberă pe care să o trăiască în demnitate”, a menționat Nigina Abaszada.

În ultimii ani, în Republica Moldova s-au înregistrat progrese semnificative în prevenirea și combaterea violenței sexuale. În același timp, fenomenul rămâne o problemă acută în țara noastră. Din cauza lipsei de informații cu privire la serviciile disponibile, supraviețuitoarele/rii rămân fără suportul de care au nevoie și cele mai multe cazuri nu sunt raportate. Potrivit statisticilor, la nivel mondial, una din 10 femei a suferit o formă de violență sexuală, începând cu vârsta de 15 ani, iar una din 20 a fost violată.

Curtea Constituțională a Ucrainei solicită încetarea calității de membru a Curții Constituționale din Rusia la Conferința Curților Europene. Președintele Conferinței este Domnica Manole
Articolul anterior
Trupele ruse cuceresc orașul Nikolaev
Articolul următor