”Eu știu cel mai bine.” Fugarul Ilan Șor vrea să facă dezvăluiri în cazul miliardului furat

În Parlamentul din Republica Moldova vor avea loc audieri în cazul furtului miliardului de dolari din sistemul bancar, în care este implica oligarhul Ilan Șor. Acesta a transmis că vrea să facă dezvăluiri.

Ilan Șor, implicat în furtul miliardului de dolari din sistemul bancar, a fugit din țară în 2019. Pe 13 aprilie 2023, Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Curtea de Apel Chișinău a decis și impunerea sechestrului pe bunuri în valoare de 5 miliarde de lei moldovenești.

Cu o zi înainte de ședința Parlamentului, în care vor avea loc audieri pe cazul furtului miliardului de dolari din sistemul bancar, Ilan Șor s-a adresat deputaților cu cerința de a-i oferi posibilitatea să participe la discuții. El a transmis că intenționează să facă declarații importante despre cum au fost furați banii și cine este implicat cu adevărat.

„Joi, în Parlament sunt organizează o audiere, așa-zis secretă, cu privire la miliardul furat. Vor asculta o nouă serie de imbecilități ale Centrului Anticorupție? Singura persoană care ar trebui ascultată sunt eu. Pentru că știu cel mai bine cum s-a întâmplat și tot ce s-a întâmplat. Dar ei nu mă invită. De aceea, astăzi, oficial m-am adresat lui Igor Grosu, și l-am rugat să mă invite la audiere. Adresați-mi orice întrebare! Și voi putea confirma cuvintele mele cu probe”, a transmis Ilan Șor, miercuri seara, potrivit breakingnews.md.

Ilan Șor vrea să facă dezvăluiri în cazul miliardului de euro furat

Oligarhul Ilan Șor a mai spus că avocații săi vor reclama la instanțele internaționale încălcările procedurale în dosarul furtului din sistemul bancar al Republicii Moldova:

„Veți întreba, cine este de vină? De vină sunt oficialii, Guvernul, Parlamentul și politicienii care au aprobat alocarea a unui miliard de dolari din trezorerie. A votat pentru asta guvernul din care făcea parte și Maia Sandu. De ce, până în acest moment, nu au fost trași la răspundere miniștrii, deputații și toți cei care au fost implicați? De ce acești oameni nu stau în închisori?

De ce se plimbă cu girofarele prin țară și ne povestesc că ei sunt politicienii noștri? În 2014, eu nu eram nici președinte, nici premier, nici președinte de parlament sau funcționar. Eu nu am putut să iau acest miliard! Acest miliard a fost cheltuit de către Guvern, Parlament și funcționari care erau în comitetul financiar. Acești oameni trebuie să stea la închisoare, și vor ajunge acolo obligatoriu! În tot acest răstimp, mi-au fabricat mie dosare ilegale ”.

Șor a mai transmis că principalul martor în dosarul penal, fostul funcționar al Băncii Naționale Matei Dogotaru, care a fugit anterior din Moldova, a fost audiat de tribunalul american. În ședința de judecată, acesta ar fi recunoscut că nu poate confirma depozițiile făcute anterior, în dosarul miliardului, împotriva lui Ilan Șor.

Oligarhul pro-rus fugar Ilan Şor, acuzat de autorităţile din Republica Moldova că a supravegheat o schemă de „cumpărare” a alegătorilor și condamnat în cazul de devalizare a unei bănci, ar fi în Israel.

Salvatorii și pompierii din țară au marcat ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova

Astăzi, 27 aprilie 2024 este marcată Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova. Angajații IGSU din toată țară au onorat cu demnitate simbolul statului.

Salvatorii și pompierii IGSU marchează ziua Drapelului de StatFoto: IGSU

Efectivul IGSU a organizat ceremonii de arborare a drapelului în incinta tuturor subdiviziunilor instituției din țară.

Potrivit IGSU, în cadrul ceremoniilor de onoare a drapelului salvatorii, pompierii și angajații SMURD în ținută de serviciu, dar și efectivul gărzilor de intervenție, echipați în costume de luptă au exprimat mândria, stima și onorul față de stat și poporul Republicii Moldova, pentru care își îndeplinesc zi de zi misiunile de salvare cu devotament, curaj și sacrificiu.

„Drapelul de stat reprezintă simbolul oficial major al suveranității și independenței Republicii Moldova. Tricolorul reprezintă simbolul unității și al aspirației spre suveranitate, democrație, valori și idealuri naționale”, se arată în mesajul IGSU. 

Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului Parlament, fiind arborat în aceeași zi pe clădirea forului legislativ. Ziua Drapelului de Stat a fost instituită de Parlamentul de la Chișinău la data de 23 aprilie 2010. 

gallery images

gallery images

gallery images

Maia Sandu, de Ziua Drapelului Republicii Moldova: Să fim mândri când privim spre tricolor

Astăzi, 27 aprilie, este marcată Ziua Drapelului Național al Republicii Moldova. Cu această ocazie, în fața Casei Guvernului s-a desfășurat o ceremonie festivă.

În cadrul evenimentului a participat și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Șefa statului a afirmat într-un discurs că atunci când cineva privește tricolorul, trebuie să-și amintească de valorile care ne definesc pe noi – dorința de libertate și de bună înțelegere, dragostea față de pământul nostru, atașamentul față de cultura și tradițiile noastre, transmite realitatea.md. 

„Marcăm în fiecare an Ziua Drapelului de Stat cu urarea: „Onor la tricolor!” – o urare care nu doar celebrează steagul nostru, dar reprezintă și un îndemn la contemplare. Cum onorăm noi în viața cotidiană acest simbol al statului nostru, care este o fereastră deopotrivă spre trecut, dar și spre viitor? Cum ne arătăm respectul față de drapelul ce servește drept ancoră și reper, amintindu-ne că împreună putem depăși orice obstacol? Răspunsul este simplu – să răspundem nu doar o dată pe an, ci în fiecare zi chemării la unitate, solidaritate și speranță care se reflectă în cele trei culori ale drapelului nostru”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, în cadrul evenimentului au participat și prim-ministrul Republicii Moldova Dorin Recean, miniștri, președintele Parlamentului Igor Grosu. 

Au avut loc prestații ale Orchestrei Prezidențiale, ale Gărzii de Onoare, ale Batalionului cu Destinație Specială „Fulger”, ale studenților Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare” și ale mai multor coruri de copii.

În Iran, un rapper a fost condamnat la moarte pentru că a ieșit la proteste

Rapperul disident Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte pentru implicarea sa în protestele de amploare care au avut loc în Iran, în 2022, potrivit avocatului său.

Un rapper, condamnat la moarte pentru că a ieșit la proteste, în Iran

„A fost emis un ordin de execuție pentru Toomaj Salehi”, a anunțat avocatul lui Salehi, Amir Raesian, potrivit CNN, transmite digi24.ro.

Rapperul a fost reținut, ținut în izolare și ar fi fost torturat după ce a fost arestat.

O instanță din Isfahan a anulat marți decizia Curții Supreme superioare în cazul lui Salehi, menținând verdictul inițial pentru „corupție pe pământ” și a stabilit pedeapsa maximă cu moartea, potrivit publicațiilor iraniene Shargh și Entekhab.

Presa de stat a spus că pedeapsa lui Salehi poate fi redusă de către o comisie de grațiere, dacă face din nou recurs.

Salehi, în vârstă de 32 de ani, care a criticat regimul iranian și s-a declarat ferm împotriva guvernului în versurile melodiilor sale și pe rețelele sociale, a fost eliberat din închisoare pentru scurt timp anul trecut, dar poliția l-a arestat din nou într-o acțiune brutală și l-a trimis în închisoarea în Isfahan.

El a fost arestat din nou după ce a apărut într-un videoclip în care a dezvăluit că a fost torturat și plasat în izolare timp de 252 de zile după arestarea din octombrie 2022, au declarat experții ONU.

Un alt artist iranian, rapperul Saman Yasin de origine kurdă, care a fost și el arestat în timpul protestelor din 2022, a fost transferat la un spital de psihiatrie de două ori în mai puțin de un an, potrivit publicației IranWire.

Un tribunal din Teheran l-a condamnat pe Yasin la cinci ani de închisoare, potrivit organizației Hengaw.

Protestele au cuprins toată țara după moartea lui Mahsa Amini, de 22 de ani, în arestul poliției. Autoritățile au intervenit brutal împotriva manisfestanților și au arestat sute de persoane, multe dintre ele primind condamnări aspre între timp.

„Condamnăm ferm sentința la moarte a lui Toomaj Salehi și pedeapsa de cinci ani pentru rapperul Saman Yasin. Cerem eliberarea lor imediată”, a scris Biroul Trimisului Special al Statelor Unite pentru Iran pe Twitter. „Acestea sunt cele mai recente exemple de abuz brutal al regimului asupra propriilor cetățeni, de nerespectare a drepturilor omului și opoziție la schimbarea democratică pe care o dorește poporul iranian”.

Și experții ONU au cerut eliberarea lui Salehi și anularea pedeapsei cu moartea. „Suntem alarmați de stabilirea pedepsei cu moartea și de presupusa totuturare a domnului Salehi, care pare să aibă legătură exclusiv cu exercitarea dreptului său de libertate de exprimare artistică”, au spus experții.

Sponsorul politic al lui Salehi în Europa, deputatul german Ye-One Rhie, a calificat condamnarea la moarte a lui Salehi drept „absurdă și inumană”.

În 2024, salariul mediu lunar pe economie va constitui 13.700 de lei
Articolul anterior
Ce bucate aleg moldovenii pentru masa de Crăciun! Te poți inspira și tu
Articolul următor