Euro 2020: francezii vor juca cu moldovenii la Chișinău

La Dublin a vut loc astăzi tragerea la sorți pentru calificările Campionatului European de Fotbal din 2020.

separator
Selecționata Moldovei a picat în grupa H, alături de Franța, Islanda, Turcia, Albania și Andora.

La campionat se vor califica doar primele 2 echipe.

Amintim că Franta a devenit anul acesta campioană mondială la fotbal, după ce a învins în finală Croația, cu 4 la 2.

Componenţa grupelor de calificare la Campionatul European din 2020, stabilită în urma tragerii la sorţi care a avut loc, duminică, la Dublin este următoarea:

Grupa A: Anglia, Cehia, Bulgaria, Muntenegru, Kosovo

Grupa B: Portugalia, Ucraina, Serbia, Lituania, Luxemburg

Grupa C: Olanda, Germania, Irlanda de Nord, Estonia, Belarus

Grupa D: Elveţia, Danemarca, Irlanda, Georgia, Gibraltar

Grupa E: Croaţia, Ţara Galilor, Slovacia, Ungaria, Azerbaidjan

Grupa F: Spania, Suedia, Norvegia, România, Insulele Feroe, Malta

Grupa G: Polonia, Austria, Israel, Slovenia, Macedonia, Letonia

Grupa H: Franţa, Islanda, Turcia, Albania, Moldova, Andorra

Grupa I: Belgia, Rusia, Scoţia, Cipru, Kazahstan, San Marino

Grupa J: Italia, Bosnia-Herţegovina, Finlanda, Grecia, Armenia, Liechtenstein

Turneul final va avea loc în perioada 12 iunie – 12 iulie 2020. Cele 12 gazde ale Euro-2020 sunt: Anglia, Azerbaidjan, Danemarca, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, România, Rusia, Scoţia, Spania, Ungaria.

Serviciile de stare civilă vor fi digitalizate, iar înregistrarea căsătoriei va fi posibilă și la notar

Serviciile publice de înregistrare a faptelor și evenimentelor de stare civilă vor fi modernizate. Guvernul a aprobat un proiect de lege care schimbă conceptul de transcriere a actelor de stare civilă, redefinește noțiunea de „acte de stare civilă” și permite notarilor să înregistreze căsătoriile, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

O schimbare majoră este eliminarea procesului clasic, care presupunea cel puțin o vizită la Agenția Servicii Publice (ASP) pentru ridicarea certificatului pe suport de hârtie. De acum, faptele și evenimentele de stare civilă vor fi înregistrate electronic, iar extrasele vor fi emise în format digital. Documentele de naștere, căsătorie, divorț, schimbare de nume sau deces vor fi disponibile pe hârtie doar la cerere. În consecință, instituțiile publice și private nu vor mai solicita cetățenilor dovezi în format tipărit, accesând direct informațiile prin platforme electronice, precum MConnect și SIC Access-Web.„Trebuie să ne asigurăm că serviciile publice digitalizate sunt utilizate și de sectorul privat, pentru a nu ne limita doar la instituțiile statului. Vă rog să ne asigurăm că toți pot utiliza semnătura digitală, fără a mai avea nevoie de ștampila umedă”, a menționat premierul Dorin Recean. O altă noutate este extinderea competențelor notarilor care vor putea înregistra căsătorii, oferind cetățenilor o opțiune mai accesibilă și rapidă. De asemenea, toate faptele și evenimentele de stare civilă produse în afara țării vor fi integrate în baza de date a ASP, fiind eliberate documente de stare civilă în format electronic.Prin acest proiect, Ministerul Justiției, în colaborare cu Agenția Servicii Publice și Agenția de Guvernare Electronică, urmăresc să simplifice procesarea cererilor și să reducă birocrația. Astfel, cetățenii vor beneficia de servicii mai eficiente și interacțiuni mai facile cu autoritățile.

Aprobat: Compensațiile la energie pentru noiembrie vor varia între 300 și 800 de lei

În sezonul rece 2024-2025, cetățenii vor beneficia de compensații cu valori cuprinse între 300 și 800 de lei. Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul cu privire la acordarea compensațiilor la energie,informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Compensațiile vor fi acordate sub formă de plată monetară lunară. Sistemul informațional va calcula individual compensația pentru fiecare familie, în baza datelor declarate de solicitanți și a informațiilor din bazele de date conexe. Plățile vor ajunge direct pe cardurile solicitanților eligibili, dacă au indicat acest lucru, sau vor putea fi ridicate în oficiale poștale, în a doua jumătate a lunii decembrie.

Pentru a verifica corectitudinea datelor din cererile solicitanților, sistemul informațional „Vulnerabilitate Energetică” va folosi informații oficiale din mai multe instituții, precum Serviciul Fiscal, Casa Națională de Asigurări Sociale și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Pe parcursul lunii noiembrie, peste 703 mii de gospodării au cerut compensație la energie. Cererile pot fi depuse în orice moment, dar compensațiile nu vor fi acordate retroactiv. Dacă cererea este depusă după data de 28 a lunii, compensațiile sunt acordate începând cu luna următoare.

Prânzuri gratuite la școală pentru toți elevii din gimnaziile din țară

Din 1 septembrie 2025, elevii din gimnaziile Republicii Moldova ar urma să beneficieze de prânzuri gratuite. Despre aceasta a anunțat premierul Dorin Recean, în timp ce prezenta bugetul de stat pentru anul 2025, scrie diez.md.

Pentru asigurarea alimentației gratuite a elevilor claselor a V-IX-a ar urma să fie cheltuiți peste 205 milioane de lei.

Astăzi, de alimentație gratuită beneficiază doar elevii claselor primare. De asemenea, instituțiile care identifică resurse financiare alternative, pot hrăni și elevii din clasele gimnaziale sau liceale. Prânzul unui elev din clasele primare valorează 16,5 lei.

Potrivit datelor statistice, în anul de studii 2023/2024, în gimnaziile din Republica Moldova învățau 115 705 elevi.

După ce a fost aprobat de miniștri, bugetul urmează să fie votat și în Parlament.

Valentina Nafornița și Rusanda Panfili – un duet impresionant la cea de-a V-a ediție a Galei Generozității
Articolul anterior
Un tânăr de 35 de ani a murit în saună. Cum s-a întâmplat tragedia?
Articolul următor