Europa de Sud se pregătește pentru secetă extremă și cele mai slabe recolte din ultimele decenii

Europa de Sud se pregătește pentru o vară secetoasă, unele regiuni suferind deja de penurie de apă, iar agricultorii se așteaptă la cele mai slabe recolte din ultimele decenii, relatează Reuters.

MADR: Termene prelungite pentru constatarea suprafețelor afectate de seceta  pedologică / CECCAR Business Magazine

Pe măsură ce schimbările climatice fac ca regiunea să devină mai caldă și mai uscată, anii de secetă au înjumătățit rezervele de apă subterană. Solurile au devenit uscate în Spania, sudul Franței și Italia. Nivelurile scăzute ale râurilor și rezervoarelor amenință producția de energie hidroelectrică din această vară. 

În condițiile în care temperaturile cresc în timpul verii, oamenii de știință atenționează că Europa este pe cale să aibă parte de o nouă vară grea, după ce cea de anul trecut a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată, ceea ce a dus la o secetă despre care cercetătorii Uniunii Europene au spus că a fost cea mai gravă din ultimii 500 de ani. 

Până în prezent, în acest an, situația este cea mai gravă în Spania. 

„Situația privind seceta se va înrăutăți în această vară”, a afirmat Jorge Olcina, profesor de analiză geografică la Universitatea din Alicante, Spania. 

În acest moment, există puține șanse ca precipitațiile să rezolve seceta. „În această perioadă a anului, singurul lucru pe care îl putem avea sunt furtuni punctuale și locale, care nu vor rezolva deficitul de precipitații”, a precizat Olcina. 

Solicitând asistență de urgență din partea UE, ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas, a atenționat că „situația rezultată din această secetă este de o asemenea amploare încât consecințele sale nu pot fi abordate doar cu fonduri naționale”, conform unei scrisori din 24 aprilie trimisă Comisiei Europene și consultată de Reuters. 

Schimbările climatice

Europa de Sud nu este singura care suferă anul acesta de penurii severe de apă. Cornul Africii se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii, în timp ce o seceta din Argentina a afectat culturile de soia și porumb. 

Seceta mai frecventă și mai severă în regiunea mediteraneană, unde temperatura medie este în prezent cu 1,5 grade Celsius mai mare decât în urmă cu 150 de ani, este în concordanță cu modul în care oamenii de știință au prevăzut că schimbările climatice vor afecta regiunea. 

În ciuda acestor previziuni de lungă durată, pregătirea întârzie. Multe regiuni agricole nu au adoptat încă metode de economisire a apei sau nu au trecut la culturi mai rezistente la secetă, precum ar fi floarea-soarelui. 

Franța iese din cea mai secetoasă iarnă din anul 1959 încoace, cu alerte de „criză” de secetă activate deja în patru departamente.

Și Portugalia se confruntă cu o sosire timpurie a secetei. Seceta severă afectează o cincime din țară, aproape de cinci ori mai mult decât în anul precedent. 

În Spania, care a înregistrat mai puțin de jumătate din media precipitațiilor până în luna aprilie a acestui an, mii de oameni se bazează pe livrările de apă potabilă, în timp ce regiuni precum Catalonia au impus restricții de apă. 

Pierderi de recolte de până la 80%

Unii agricultori au raportat deja pierderi de recolte de până la 80%, printre cele afectate numărându-se cerealele și semințele oleaginoase, au declarat grupurile agricole. 

„Aceasta este cea mai mare pierdere înregistrată în ultimele decenii”, a afirmat Pekka Pesonen, care conduce grupul agricol european Copa-Cogeca, făcând referire la situația din Spania.

Conform Comisiei, Spania este responsabilă pentru jumătate din producția de măsline și o treime din producția de fructe din UE. 

În condițiile în care rezervoarele sale sunt în medie la 50% din capacitate, țara a alocat în urmă cu o săptămână peste 2 miliarde de euro pentru finanțarea intervențiilor de urgență.  

„Seceta severă din sudul Europei este deosebit de îngrijorătoare, nu numai pentru fermierii de acolo, ci și pentru că acest lucru poate duce la creșterea prețurilor deja foarte ridicate dacă producția UE este semnificativ mai mică”, a declarat Miriam Garcia Ferrer, purtător de cuvânt al Comisiei. 

Lupte similare sunt așteptate în Italia, unde până la 80% din rezervele de apă ale țării sunt destinate agriculturii. Dar, în acest an, din cauza stratului subțire de zăpadă și a umidității scăzute a solului, fermierii italieni intenționează să reducă producția. 

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari

În anul 2024, Republica Moldova are, în total, 12 sărbători legale, iar cele mai multe sunt în luna mai, scrie evz.ro.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari în Republica Moldova

Luna mai aduce cinci zile de sărbătoare oficială, iar agențiile guvernamentale nu vor avea program de lucru cu această ocazie.

Astfel, instituțiile guvernamentale vor avea zile libere pe 1, 6, 9 și 13 mai. De asemenea, bugetarii nu vor lucra nici în weekenduri, dacă nu se prevede altfel în program.

Unde este închis în zilele de sărbătoare

De exemplu, la  Poșta Moldovei, zilele de 1, 6, 9 și 13 sunt libere în toată țara. De asemenea, medicii de familie nu vor lucra, iar centrele de sănătate vor rămâne închise și în zilele de sărbătoare din 1, 6, 9 și 13 mai.

Și Inspectoratul General pentru Migrație este închis în cele patru zile, iar Agenția Servicii Publice, care este responsabilă cu emiterea documentelor, precum și alte agenții guvernamentale și majoritatea organizațiilor bugetare, vor avea zile libere 1, 6, 9 și 13 mai.

Care sunt sărbătorile din luna mai:

1 mai – Ziua Muncii (miercuri); 5 și 6 mai – prima și a doua zi de Paști (duminică și luni); 9 mai – Ziua Europei și Ziua de Comemorare a Victimelor celui de-al Doilea Război Mondial (joi); 13 mai – Radonița (Paștele Blajinilor), zi de pomenire (luni).

În Găgăuzia, încă o sărbătoare

În regiunea autonomă Găgăuzia, pe lista de sărbători legale se adaugă, în data de 6 mai, Sărbătoarea Hederlez (luni). Anul acesta însă, sărbătoarea specifică va coincide cu a doua zi de Paști.

În Republica Moldova există, potrivit legii în vigoare – pe lângă cele 104 zile libere regulate, adică sâmbete și duminici, într-un an bisect – 12 sărbători oficiale pentru care angajații din sectorul public au zile libere.

Dar, cum unele dintre sărbătorile legale cad sâmbătă sau duminică, anul acesta se va ajunge la un total de 113 zile libere pentru angajații bugetari. Astfel, în 2024, în Republica Moldova vor fi doar 253 de zile lucrătoare.

IMPORTANT! Acces limitat în Aeroportul Chișinău până în 16 mai

În Aeroportul Internațional Chișinău, Poliția de Frontieră a suplinit numărul de polițiști de frontieră și de echipamente speciale de control, pentru a face față provocărilor actuale și a garanta securitatea călătorilor. În acest sens, din 1 până pe 16 mai 2024, accesul în terminalul aeroportuar este permis doar pentru pasageri și personal autorizat.

Decizia a fost luată pentru securitatea pasagerilor și pentru a îmbunătăți capacitatea de gestionare a fluxului sporit de oameni care zboară spre și dinspre Chișinău în perioada sărbătorilor. Măsurile luate sunt necesare inclusiv în contextul creșterii numărului de alerte false cu bombă, precum și din cauza folosirii terminalului aeroportuar în scopuri politice de unele grupări criminale care îngreunează activitatea serviciilor de securitate.

Poliția de Frontieră precizează că, din cauza recentei creșteri a numărului de alerte false cu bombă, a fost necesară evacuarea completă a aeroportului de mai multe ori. Poliția de Frontieră regretă disconfortul creat pasagerilor, dar accentuăm că prioritatea noastră este siguranța cetățenilor. Ne cerem scuze pentru incomoditățile create celor care își întâmpină rudele și apropiații.

Au fugit de război! Șase tineri ucraineni, reținuți în timp ce treceau ilegal frontiera noastră

Într-un caz de trecere ilegală a frontierei de stat, polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale EST au surprins șase bărbați ucraineni care în mod fraudulos au ajuns în R. Moldova. Din spusele acestora, ar fi fost ajutați în comiterea ilegalității de către un grup de persoane, contra sumei de 4 000 de dolari per migrant.

În data de 1 mai 2024, în timpul unei misiuni de serviciu la frontieră, patrula Sectorului Poliției de Frontieră Tocuz a observat din direcția statului vecin șase persoane care se deplasau grăbit spre interiorul R. Moldova. Operativ, în regiune au intervenit polițiștii de frontieră, fiind depistați șase cetățeni ai Ucrainei.

În cadrul documentării străinilor, aceștia au solicitat azil pe teritoriul R. Moldova.

Totodată, din declarațiile acestora s-a aflat că pentru a trece clandestin frontiera moldo-ucraineană au achitat fiecare câte 4000 dolari.

În continuare, polițiștii de frontieră cercetează cazul sub toate aspectele legale, în vederea elucidării circumstanțelor și identificării tuturor persoanelor implicate în favorizarea migrației ilegale.

Jessica Simpson își îngrijorează fanii: de la 117 kg a ajuns la piele și os
Articolul anterior
Războiul lui Putin: Jumătate din rușii aflați în floarea vârstei care au murit anul trecut au făcut-o pe front
Articolul următor