Eurovision 2024: Cine sunt cei trei favoriți la casele de pariuri

Eurovision 2024 începe duminică, 5 mai, la Malmö, în Suedia. Casele de pariuri au indicat deja primele trei țări favorite la victorie, în timp ce datele de pe serviciile de streaming muzical indică țara gazdă ca având din nou șanse mari, notează Libertatea.

Concursul Eurovision, un festival muzical / show de televiziune care este urmărit de aproximativ 200 de milioane de oameni, începe duminică la Malmö, în Suedia, cu gala „covorului turcoaz”, iar fanii spun că este un an deschis, cu șase țări care au șanse mari la titlu. Casele de pariuri pun Croația, Elveția și Ucraina drept primele trei favorite la victorie, în timp ce datele de streaming de la Spotify sugerează că Olanda, Italia sau țara gazdă, Suedia, au șanse mari să câștige, potrivit reuters.com. 

„Anul acesta este atât de interesant pentru că sunt patru sau cinci țări care au cu adevărat o șansă bună de a câștiga”, a declarat William Lee Adams, editor al site-ului de fani Eurovision Wiwibloggs, pentru sursa citată. Și a continuat: „Eurovision este atât de plictisitor atunci când ai un singur favorit clar cu câteva luni înainte. Dar anul acesta au rămas atât de multe de jucat”.

Concurentul croat Baby Lasagna (pe numele real Marko Purišić, în vârstă de 28 de ani) a depășit săptămâna aceasta Elveția ca favorit al caselor de pariuri cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, despre un tânăr croat care își părăsește casa natală aspirând să devină un „băiat de oraș” cu oportunități mai bune.

Concursul muzical, care are loc din anul 1956, a îmbrățișat din ce în ce mai mult incluziunea și acceptarea în rândul comunității LGBTQ+. Aceasta este tema rapperului și cântărețului elvețian Nemo, în vârstă de 24 de ani, care va interpreta „The Code” – un cântec cu tobe și bas, operă, rap și rock despre călătoria sa de autodescoperire ca persoană non-binară.

Ucraina, care a câștigat Eurovision în urmă cu doi ani, la câteva luni după ce a fost invadată de Rusia, este reprezentată în acest an de duo-ul alyona alyona, 28 de ani, și Jerry Heil, 32 de ani, cu „Teresa & Maria”, un cântec pop cu influențe folclorice, cu un ritm puternic de dans și un rap rapid. În mod normal, câștigătorul este gazda concursului din anul următor, dar anul trecut concursul a avut loc în Marea Britanie din cauza războiului.

Un alt concurent de top este Joost Klein, în vârstă de 26 de ani, din Olanda, cu piesa sa „Europapa”, care îmbină melodii pop cu happy hardcore. Klein, care și-a pierdut părinții la o vârstă fragedă, spune că melodia este despre un orfan care călătorește prin Europa încercând să se regăsească, deoarece tatăl său l-a învățat să creadă într-o Europă fără frontiere.

În cursă se află și Angelina Mango din Italia, în vârstă de 23 de ani, cu piesa „La Noia”, care se traduce prin „Plictiseală”.

Țara gazdă, Suedia, este considerată ca având șanse de a obține două victorii consecutive, fiind reprezentată de frații gemeni norvegieni Marcus și Martinus Gunnarsen, care își interpretează cântecul „Unforgettable”.

Reacția PSRM după scrutinul prezidențial: ”Maia Sandu este un președinte nelegitim. Este a diasporei”

PSRM a venit cu o reacție după ce candidatul PAS Maia Sandu a pierdut alegerile în țară și le-a câștigat datorită diasporei, informează unica.md.

”Alexandr Stoianoglo, președintele poporului, este adevăratul învingător al alegerilor prezidențiale din Moldova. Maia Sandu este un președinte nelegitim, recunoscută doar de sponsorii și susținătorii ei din străinătate. Poporul Moldovei se simte trădat și jefuit.

În acest context, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care l-a promovat pe adevăratul învingător al alegerilor prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, declară:

1.Alegerile prezidențiale recente, în special votul în regiunea transnistreană și la secțiile de votare din străinătate, nu pot fi considerate o exprimare liberă și democratică a voinței poporului. Ne-am confruntat cu reducerea nejustificată a secțiilor de vot, blocarea accesului alegătorilor, agitație electorală în ziua tăcerii și în ziua alegerilor, și alte nereguli în mai multe țări, inclusiv sute de cazuri de falsificare intenționată, dispariția urnelor de vot. Astfel, sute de mii de cetățeni ai țării nu și-au putut exercita dreptul la vot, ceea ce explică diferența finală de voturi.

2. Observatorii internaționali au raportat, încă din primul tur, cazuri masive de utilizare a resurselor administrative de către autorități, mobilizarea forțată a angajaților din sectorul public, accesul inegal al candidaților la mass-media și monopolul exercitat de președintele în funcție asupra mass-mediei.

3. Chiar și în aceste condiții, Maia Sandu a pierdut pe plan intern. Alexandr Stoianoglo, președintele poporului din Moldova, a obținut adevărata victorie la alegerile prezidențiale. 51,19% dintre cetățenii Moldovei – oameni care muncesc, primesc pensii, plătesc taxe, își cresc copiii și trăiesc aici – au votat pentru el. Majoritatea cetățenilor Moldovei s-au exprimat împotriva politicilor actualei guvernări.

4. Maia Sandu a devenit „președinta diasporei.” Partidul Socialiștilor din Republica Moldova nu recunoaște votul din secțiile din străinătate, datorită căruia Sandu a fost declarată învingătoare.

5.Astăzi a devenit clar că în Moldova nu pot avea loc alegeri libere și corecte fără respectarea regulilor minime de desfășurare a campaniilor electorale, specifice pentru țările democratice: depolitizarea Comisiei Electorale Centrale, a Curții Constituționale, a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, a televiziunii publice, a Curții de Conturi și a altor instituții de stat. Partidul Socialiștilor va negocia cu alte forțe politice și cu societatea civilă pentru a elabora o strategie comună de depolitizare a instituțiilor statului și asigurarea unor condiții egale în campaniile electorale.

6.Partidul Socialiștilor adresează mulțumiri sincere tuturor cetățenilor din țară și din afara ei, care și-au demonstrat responsabilitatea civică și au susținut victoria în Moldova a candidatului unic al forțelor de opoziție, președintele poporului, Alexandr Stoianoglo. Vom apăra interesele fiecărui locuitor al Moldovei, ale fiecărui raion și municipiu, care și-au exprimat voința și au făcut o alegere liberă.

„Moldova decide” a fost sloganul campaniei noastre. Locuitorii Moldovei au luat o decizie pe 3 noiembrie 2024, exprimând dorința de a schimba această guvernare. Locuitorii Moldovei vor lua o decizie definitivă și la viitoarele alegeri parlamentare.”, este mesajul PSRM.

Alegerile prezidențiale: 100% din voturi, numărate. Cum s-a votat în țară și peste hotare

Toate procesele verbale în urma turului II al alegerilor prezidențiale au fost procesate, iar rezultatele finale arată că Maia Sandu, candidata PAS, a câștigat scrutinul, obținând 55,33% din sufragii. Candidatul socialist, Alexandr Stoianoglo, a acumulat 44,67%. Voturile s-au împărțit diferit în țară și în străinătate, informează unica.md.

Cum s-a votat în țară:

În R. Moldova, după procesarea a 100% dintre procesele verbale, Alexandr Stoianoglo a obținut 51,19% din totalul celor 1,3 milioane exprimate, ceea ce l-a clasat pe locul întâi. Iar candidata PAS, Maia Sandu, a acumulat 48,81% din voturi.

Cum s-a votat în dispora

În afara țării, votanții au dat preferință Maiei Sandu, pentru care au votat peste 271 de mii de persoane, ceea ce reprezintă 82,83% din sufragii, iar contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a obținut peste 56 de mii din voturi, ceea ce reprezintă 17.17%.

Iată cum arată rezultatele totale:

sursa: cec.md

Postul vamal de tip debarcader Molovata și-a întrerupt activitatea

Postul vamal de tip debarcader “Molovata” și-a întrerupt temporar activitatea din cauza vântului puternic, informează unica.md.

”În aceste condiții, călătorii sunt îndemnați să opteze pentru postul vamal intern de control ”Criuleni 18”, aflat la circa 32 km distanță. Celelalte posturi vamale activează în regim normal. Vom reveni cu actualizări.”, anunță Serviciul Vamal.

Ambasadorul SUA, Kent D. Logsdon, îi felicită pe cetățeni cu ocazia Sărbătorilor Pascale
Articolul anterior
Cum va arăta noul sediu al companiei Teleradio-Moldova
Articolul următor