Evacuare în masă la Herson: peste 60.000 de oameni sunt duşi în Rusia

Şeful administraţiei instalate de Moscova în regiunea ucraineană ocupată Herson a anunţat miercuri că în jur de 50.000-60.000 de locuitori vor fi evacuaţi în Rusia şi pe malul stâng al Niprului.

Evacuarea zecilor de mii de civili din Herson va dura circa şase zile, a indicat guvernatorul numit de Moscova, Vladimir Saldo. Adjunctul său, Kirill Stremousov, le-a transmis civililor să evacueze în cel mai scurt timp posibil oraşul, unde forţele ucrainene ar putea declanşa o ofensivă în orice moment. Forţele ruse au fost împinse în spate 20-30 km în ultimele săptămâni şi riscă să rămână imobilizate pe malul drept al Niprului.

Forţe ucrainene vor începe în scurt timp o ofensivă împotriva oraşului Herson, a transmis Stremousov într-o postare pe Telegram în cursul nopţii. „Vă cer să îmi luaţi cuvintele în serios şi să înţelegeţi ce înseamnă: evacuarea cât mai rapid posibil”, a adăugat el. Într-o postare ulterioară, Stremousov a afirmat că situaţia frontului este stabilă, dar că civilii ar trebui totuşi să plece spre teritoriile din stânga Niprului. „Plecaţi cât mai rapid posibil, vă rog, spre malul stâng„, a spus el.

Potrivit agenţiei RIA, civilii din Herson primesc mesaje din partea administraţiei instalate de Rusia prin care li se spune să părăsească oraşul.

În acelaşi timp, Rusia susţine că forţele ucrainene ar fi încercat să preia controlul asupra centralei nucleare Zaporojie, controlată de partea rusă, în sudul Ucrainei, dar încercarea acestora ar fi fost respinsă după mai multe ore de lupte.

Armata ucraineană a încercat miercuri să efectueze o debarcare cu peste 30 de vedete în apropiere de oraşul ucrainean Energodar cu scopul de a recuceri centrala nucleară Zaporojie, într-un atac ce a fost respins de forţele ruse, a declarat Vladimir Rogov, membru al administraţiei militare instalate de Rusia în regiunea Zaporojie.

După ce au bombardat oraşul, a fost lansată o tentativă de desant, inclusiv o tentativă de capturare a centralei nucleare Zaporojie. Bătălia a durat mai multe ore, cel puţin între trei ore şi trei ore şi jumătate„, îl citează RIA Novosti pe Rogov, care este şi lider al mişcării „Împreună cu Rusia”.

Potrivit lui Rogov, marţi seara, ‘din partea de sud a oraşului Zaporojie (centrul administrativ al regiunii omonime, aflat sub controlul ucrainenilor) şi din alte direcţii a pornit un grup mare de ambarcaţiuni de desant, pline cu trupele speciale’.

Autorităţile proruse din Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, au denunţat miercuri că armata ucraineană a atacat cu rachete americane HIMARS sediul administraţiei locale, un pod de acces în oraş şi un transformator. Şeful administraţiei oraşului, Aleksandr Volga, a declarat că atacul a lăsat în întuneric Energodar.

În schimb, agenţia de presă Unian a transmis, citând un responsabil ucrainean, că oraşul Energodar a fost bombardat în cursul nopţii şi miercuri dimineaţă de trupele ruse, ceea ce a dus la întreruperea parţială a alimentării cu apă şi curent a locuitorilor de aici. „În cursul nopţii, Energodar a fost din nou bombardat. Oraşul este parţial fără electricitate şi apă. Tirurile au vizat la început zona industrială, iar spre miezul nopţii bombardamentele s-au extins asupra oraşului propriu-zis şi continuau şi miercuri dimineaţă.Avem informaţii despre pagube provocate la un transformator, precum şi clădirea comitetului executiv al consiliului municipal„, a indicat pe Telegram primarul ucrainean în exil al Energodar, Dmitri Orlov.

sursa: www.romaniatv.ro

100.000 de dolari, aduși prin contrabandă într-un autocar care venea din Odesa

$100.000 de contrabandă, într-un autocar din Odesa și o persoană reținută.

Ofițerii Serviciului Vamal sub conducerea procurorii PCCOCS anunță o captură de peste 100.000 dolari americani de contrabandă, depistați într-un autocar sosit din Odesa, Ucraina.

În valută națională suma cifrează aproape 2.000.000 lei. Aceștia erau ascunși în una din treptele autocarului. Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal.

În ceea ce-l privește pe șoferul cu vârsta de peste 50 de ani, care le-a comunicat funcționarilor din postul vamal Palanca că nu are nimic de declarat, acesta a fost reținut pentru 72 de ore.

Urmărirea penală continuă, inclusiv în vederea stabilirii provenienței și destinației acestor bani, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. De asemenea, urmează să fie investigată participarea altor persoane în tentativa de contrabandă.

Armata lui Putin face prăpăd în Ucraina! Atacuri neînvcetate în orașul Odesa

În ultimele zile, forțele ruse au intensificat atacurile asupra regiunii ucrainene Odesa și, implicit, a orașului cu același nume, scrie stirileprotv.ro.

Acesta este al treilea oraș ca mărime din Ucraina și se află la puțin peste 200 de kilometri în linie dreaptă de granița cu România.

În cel mai recent atac lansat asupra Odesei, forțele Moscovei au ucis cel puţin trei persoane, au anunțat, miercuri dimineața, autorităţile locale, potrivit AFP.

„Inamicul a atacat Odesa cu rachete balistice. În urma atacului, trei persoane au fost ucise şi alte trei au fost rănite”, a declarat primarul oraşului Odesa, Ghennadi Truhanov, pe reţeaua de socializare Telegram.

„Toată asistenţa medicală necesară este oferită răniţilor”, a declarat pe Telegram guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper. „Există daune la infrastructura civilă”, a adăugat acesta, fără a oferi alte informaţii.

Un atac cu rachete efectuat de forţele ruse, luni, la Odesa, a ucis cinci persoane, potrivit oficialilor locali.

Odesa, punct strategic pe harta Ucrainei

Supranumit „perla de la malul mării”, Odesa este unul dintre centrele industriale importante ale Ucrainei. Dacă orașul va cădea în mâinile forțelor ruse, Kievul ar pierde un punct strategic pe hartă. Odesa îi oferă Ucrainei o cale de acces la canalul fluvial de circulație Rin-Main-Dunăre-Marea Neagră, cu gura de vărsare în apropierea orașului Constanța.

În acest context, portul Odesa este vital pentru exporturile ucrainene. 

 

Instrumente muzicale nedeclarate, depistate într-o mașină care venea din România

Funcționarii postului vamal Leușeni au supus verificărilor un autoturism de model „Ford Tourneo”, ce se deplasa din România spre Republica Moldova, condus de un conațional în vârstă 34 ani.

În cadrul controlului vamal, șoferul a comunicat că nu transportă bunuri necesare a fi declarate.

În rezultatul controlului, în compartimentul marfar, cât și în habitaclul autoturismului au fost depistate 4 viori presupuse a fi cu valoare culturală și 13 huse, nedeclarate organului vamal.

Bunurile au fost ridicate, iar investigațiile pe caz continuă.

Reamintim că, instrumentele muzicale fac parte din categoria bunurilor ce pot fi introduse/scoase în/din Republica Moldova doar cu condiția ca acestea să nu fie destinate activității comerciale. O altă condiție obligatorie este ca bunurile să fie declarate Serviciului Vamal în momentul trecerii frontierei de stat. Nedeclararea bunurilor reprezintă o încălcare a legislației vamale.

COD GALBEN de vânt puternic în toată țara
Articolul anterior
A fost batjocorită în copilărie, scuipată și înjurată pentru felul în care arăta, dar acum a devenit Miss: “Mulți copii care se regăsesc în trecutul meu dureros”
Articolul următor