Evaziunea fiscală de 19 milioane de lei! Curier angajat doar cu sarcini de încărcare a contului telefonic al inculpatului, precum și să cumpere de mâncare pisicii

Urmare a unui dosar penal trimis în judecată, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță tragerea la răspundere penală a unui bărbat și a unei companii pentru evaziune fiscală de aproape 19.000.000 lei. 

Faptele au avut loc pe parcursul a patru luni, în 2011, atunci când bărbatul care acum are vârsta de 48 de ani a organizat încheierea unor tranzacții fictive cu alte companii. Mai exact, potrivit procurorilor PCCOCS, acesta a primit 30 de facturi fiscale furate de la compania cu pricina, în baza cărora compania ar fi cumpărat calculatoare și accesorii (chiar dacă compania asigura rețelele de magazine cu cafea, ceai, ciocolate, zahăr). Drept urmare a acestei scheme ilegale, TVA-ul companiei a fost redus cu aproape 19.000.000 lei, în doar patru luni, în baza creșterii artificiale a cheltuielilor companiei.

În acest scop, bărbatul l-a angajat într-o companie pe care o fondase pe verișorul soției sale, în calitate de curier, cu un salariu atractiv. După câteva luni, în care acesta avusese în responsabilitate doar sarcini de încărcare a contului telefonic al inculpatului, precum și era rugat să-i cumpere de mâncare pisicii, curierul a fost promovat la funcția de administrator. În noua funcție, acesta avea ca sarcină să semneze documente, inclusiv acele 30 de facturi furate de la compania condamnată, fără ca să fie pus la curent despre situația reală. Mai mult, odată cu pornirea urmăririi penale, inculpatul l-a determinat inițial pe acesta să-și asume vinovăția pentru furtul acelor facturi fiscale, precum și i-a contractat un avocat. 

Totuși, urmare a investigațiilor, fostul administrator al celeilalte companii (fostul curier), care fusese manipulat de inculpat, a recunoscut situația reală și partea cunoscută de el a schemei puse la cale de inculpat. La declarația acestuia se adaugă și alte probe obținute de Inspectoratul Fiscal de Stat și de Poliție, sub conducerea procurorului, care-i demonstrează vinovăția sa și a companiei vizate în sentință. Ulterior acestor investigații, în 2017 Procurorul General a dispus gestionarea dosarului de procurorii PCCOCS, care în 2019 l-au trimis spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Astfel, prin sentința pronunțată, a fost dispusă încasarea în folosul statului a sumei de aproape 19.000.000 lei. Până la rămânerea definitivă a acestei hotărâri judecătorești, atât compania vizată, cât și bărbatul inculpat beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. Actualmente, inculaptul este investigat de către alte autorități și alte dosare penale (acțiuni de escrocherie).

Trăiește o experiență de neprețuit și fii parte a Milano Fashion Week cu cardurile premium Mastercard de la Moldindconbank

Îți place să fii mereu în trend, iar lumea modei te fascinează și te atrage?  Moldindconbank și Mastercard îți oferă posibilitatea să participi la Fashion Week, desfășurat în perioada 19-25 septembrie 2023 la Milano, Italia.

Pentru a avea șansa de a trăi o experiență uimitoare în capitala modei, e necesar să efectuezi cel puțin 15 plăți de minim 1000 de lei fiecare cu cardul premium Mastercard de la Moldindconbank (PudraCard, Platinum Mastercard și World Elite Mastercard), în perioada 23 iunie-31 august 2023. În promoție sunt eligibile plățile efectuate la comercianții din Republica Moldova și din străinătate, precum și tranzacțiile online.

Câștigătorul marelui premiu va fi desemnat în cadrul unei extrageri speciale și va pleca la Milano pentru a participa la cel mai important eveniment de modă al anului și la toate prezentările de colecții vestimentare.

Totodată, am pregătit și 40 de premii intermediare – parfumuri exclusiviste Priceless de la Mastercard. Setul Priceless este format din două parfumuri: Passion și Optimism, care pot fi folosite separat, precum și stratificate, creând astfel o aroma unică. Pentru a intra în tombolele pentru acest premiu elegant și cu arome florale, e suficient să achiți de cel puțin 5 ori în sumă de minim 1000 de lei per tranzacție cu cardul tău premium la fiecare etapă a promoției.

Mai multe plăți, mai multe șanse de câștig!

Detalii în Regulamentul promoției ”Trăiește o experiență de neprețuit și fii parte a Milano Fashion Week cu cardurile premium Mastercard de la Moldindconbank”.

Moldindconbank – mereu alături!

Guvernul lucrează pentru a asigura zboruri de pe Aeroportul Internaţional Chişinău spre orice colț al lumii

În prezent, Guvernul lucrează pentru a se asigura că de pe Aeroportul Internaţional Chişinău se poate zbura în orice colţ al lumii, a declarat ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija.

Aeroportul Internațional Chișinău revine în gestiunea statului | IPN

Ea a spus la postul N4 că „în prezent sunt în desfăşurare negocieri active cu marile companii cu privire la venirea acestora în Moldova pentru a efectua zboruri”, transmite Infotag. 

Ministrul a remarcat că, până în prezent, Aeroportul din Chişinău a aplicat taxe, al căror cuantum depăşeşte taxe similare din aeroporturile din ţările din regiune.

„Am redus taxele şi continuăm să lucrăm pentru a crea condiţii atractive pentru transportatorii aerieni internaţionali”, a spus ministrul.

Întrebată de ce are nevoie Ministerul pentru a face Aeroportul din Chişinău atractiv, confortabil şi convenabil pentru operatori şi pasageri, Dabija a spus: „Timp şi investiţii, care nu sunt suficiente în buget în acest moment”.

Potrivit ei, Guvernul, Ministerul şi autorităţile aviatice ale Republicii Moldova lucrează simultan la implementarea unei direcţii comune: atragerea marilor transportatori aerieni şi investitori străini pentru dezvoltarea infrastructurii Aeroportului.

Întrebată despre soarta Aeroportului din Mărculeşti, ea a spus că până la sfârşitul anului 2023 ar trebui pregătită o evaluare a acestui bun al statului şi un plan de fezabilitate pentru dezvoltarea lui.

Lilia Dabija este mulţumită că Parlamentul a aprobat modificări la bugetul pentru anul 2023, potrivit cărora bugetul Fondului rutier a fost majorat cu peste 730 de milioane de lei, iar bugetul Fondului de dezvoltare regională – cu 300 de milioane de lei, ceea ce va permite derularea activităţilor planificate în anul curent.

Ea a amintit că Moldova dezvoltă infrastructura rutieră datorită sprijinului financiar al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, al Băncii Europene de Investiţii şi al Băncii Mondiale.

„Le-am demonstrat acestor instituţii financiare că putem folosi finanţarea oferită de ele pentru dezvoltarea infrastructurii Republicii Moldova. În 2022, au fost reparaţi peste 300 de kilometri de drumuri, precum şi s-au refăcut alte 53 km de drumuri”, a menţionat ministrul, spunând că se luptă din toate puterile pentru asimilarea bugetelor Fondului rutier şi a Fondului de dezvoltare regională în proporţie de 100%.

Prigojin spune că armata rusă se retrage în zonele Zaporojie și Herson: „Nu există niciun succes militar. Se scaldă în propriul sânge”

Armata rusă se retrage în mai multe sectoare în sudul şi estul Ucrainei, anunţă vineri şeful grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin, care contrazice astfel anunţuri ale Kremlinului, potrivit cărora contraofensiva ucraineană este un eşec, relatează AFP.

Prigojin, despre rușii din Herson: Se scaldă în propriul sânge

„Armata rusă se retrage în zonele Zaporojie şi Herson, iar forţele armate ucrainene avansează. Acelaşi lucru se întâmplă la Bahmut. Inamicul va penetra tot mai adânc în apărarea noastră. Nu există niciun control. Nu există niciun succes militar”, declară Prigojin într-un interviu video publicat de serviciul său de presă pe Telegram, transmite digi24.ro

Militarii ruşi „se scaldă în propriul sânge”, declară el, un mod de a spune că suferă pierderi grele. 

Declaraţiile şefului Wagner, care nu pot fi verificate în mod independent, le contrazic pe cele ale preşedintelui rus Vladimir Putin şi ale ministrului acestuia al Apărării, Serghei Şoigu, potrivit cărora armata rusă „respinge” toate asalturile ucrainene.

Pe de altă parte, Ucraina a anunţat tot vineri unele înaintări în sud, unde trupele au înregistrat un „succes paţial”, potrivit unui purtător de cuvânt militar, Andrii Kovaliov. 

În est, armata ucraineană „continuă să oprească ofensiva trupelor ruse”, iar „confruntări armate deosebit de dificile continuă”, a anunţat el. 

„Forţele noastre ale Apărării au oprit ofensiva inamicului în zona Kupiansk şi Lîman”, a anunţat, la rândul său, pe Telegram, adjuncta ministrului ucrainean al Apărării Ganna Maliar.

Misterul din jurul morții soțului artistei Diana Gurțkaia, viceministrului rus Piotr Kucherenko
Articolul anterior
Socialiștii pierd noi membri! Președintele unui raion, dar și mai mulți primari și consilieri părăsesc rândurile partidului
Articolul următor