Eveniment important: Maia Sandu va depune azi jurământul

Astăzi, începînd cu ora 10.30, la Palatul Republicii, va începe ceremonia de depunere a jurămîntului de către Maia Sandu, care va fi învestită în funcția de președine al Republicii Moldova, notează Noi.md.

Potrivit programului festiv, la Palatul Republicii va avea loc o ședință solemnă comună a Parlamentului Republicii Moldova şi a Curţii Constituţionale, care se va finaliza cu depunerea jurămîntului de către Maia Sandu.

Ulterior, va avea loc o depunere de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare. După ce va reveni la Președinție, va avea loc prezentarea onorului de către Orchestra Prezidenţială și Garda de Onoare. Amintim că Maia Sandu, în urma turului doi al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, a obținut cel de-al doilea mandat de președinte al R. Moldova. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), la alegerile prezidențiale, în interiorul țării, Alexandr Stoianoglo, oponentul Maiei Sandu, a cîștigat cu 51,19 la sută. Maia Sandu, a obținut 48,81%. Victoria ei a fost adusă, în principal, de voturile cetățenilor moldoveni din străinătate. Totodată, conform datelor CEC, după prelucrarea tuturor proceselor-verbale, Maia Sandu a obținut 55,35% din voturi, iar Alexandru Stoianoglo 44,65%.

Ajunul Crăciunului pe stil nou va fi sărbătorit în PMAN. Cum va circula transportul public

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada: 24.12.2024, ora 13:00 – 25.12.2024, ora 05:00, va fi sistată circulația transportului public pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul str. A. Pușkin – str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, cu redirecționarea transportului, inclusiv transportul public, pe străzile adiacente, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Măsura a fost luată în legătură cu desfășurarea manifestărilor cultural-artistice dedicate Ajunului Crăciunului pe stil nou.

Astfel, în perioada menționată, troleibuzele care traversează Piața Marii Adunări Naționale, vor fi redirecționate pe străzile adiacente, după cum urmează:

TROLEIBUZE

Rutele nr. 1, 5, 8 și 22 vor fi redirecționate pe str. București, tur/retur;

Ruta nr. 4 spre sectorul Buiucani va circula pe strada București, iar spre sectorul Botanica de pe str. A. Mateevici – str. A. Pușkin – bd. Stefan cel Mare și Sfânt;

Ruta nr. 34 spre Centru va circula pe str. București, iar spre com. Trușeni de pe bd. Stefan cel Mare și Sfânt pe str. Vasile Alecsandri, str. București.

AUTOBUZE

Ruta nr. 5, se modifică după cum urmează: tur: pe traseul stabilit, iar retur: de pe str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni pe str. Columna, str. V. Alecsandri, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

Rutele nr. 8 și 9 se modifică după cum urmează: tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. Al. Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit, iar retur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

Ruta nr. 11 se modifică după cum urmează: tur/retur de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

Ruta nr. 26 se modifică după cum urmează: tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. G. Bănulescu-Bodoni pe str. M. Kogălniceanu, str. A. Pușkin și în continuare pe traseul stabilit, iar retur pe traseul stabilit;

Ruta nr. 46 se modifică după cum urmează: tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit, iar retur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. A. Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit.

Personalul liniar este la dispoziția călătorilor pentru a oferi informații suplimentare despre traseul rutelor de transport public în perioada enunțată.

Primăria Municipiului Chișinău vine cu scuzele de rigoare către cetățenii urbei pentru incomoditățile create.

R. Moldova va primi 33 de milioane de euro din partea Germaniei

Germania sprijină Republica Moldova cu peste 33 de milioane de euro. Prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare (KfW), Republica Moldova va primi finanțări accesibile pe termen lung pentru întreprinderile mici și mijlocii. Investițiile vor sprijini modernizarea și extinderea capacitaților de producție și vor contribui la crearea a sute de locuri de muncă în sectorul privat, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei Germaniei, citat de IPN.

„Îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor din Republica Moldova și consolidarea afacerilor locale, ca pilon economic al țării, reprezintă obiectivele principale ale cooperării noastre pentru dezvoltare”, a declarat ambasadoarea Margret Uebber.

Unul din proiectele finanțate de Ministerul Federal de Externe al Germaniei va sprijini comunitățile din regiunile de frontieră dintre Moldova și Ucraina în furnizarea de apă potabilă. Alte inițiative vor viza modernizarea serviciilor publice pentru a deveni mai eficiente și accesibile, susținând administrația în procesul de integrare europeană.

Totodată, un nou proiect anticorupție, finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, va sprijini eforturile de combatere a corupției, asigurând accesul echitabil la servicii esențiale, precum educația și sănătatea.

Germania contribuie, de asemenea, la reducerea costurilor energetice pentru cetățenii moldoveni prin extinderea proiectului privind eficiența energetică și utilizarea energiilor regenerabile, cofinanțat de UE și Norvegia.

Sprijinul a fost anunțat în data de 16 decembrie, la întrevederea secretarul general al Guvernului, Artur Mija, cu ambasadoarea Margret Uebber. Mecanismul de promovare a IMM-urilor, Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM) , gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), va primi un grant de 20 de milioane de euro, suplimentar la grantul existent de 10,7 milioane de euro.

Care sunt cele mai puțin dorite cadouri de sărbători

În acest sezon de sărbători, ia-ți un moment pentru a te întreba: „Această persoană chiar vrea ceea ce îi cumpăr?” Un nou studiu arată că răspunsul este probabil nu! Cercetătorii au descoperit că mai mult de jumătate dintre americani (53%) vor primi un cadou pe care nu îl vor, scrie digi24.ro.

Americanii cu venituri medii aruncă la gunoi tone de bani. Conform noilor previziuni ale Finder, cadourile nedorite vor atinge un nivel record atât în ceea ce privește volumul, cât și costul în acest an, cu o sumă estimată la 10,1 miliarde de dolari cheltuită pe cadouri care…nu vor fi folosite niciodată. Sau poate vor fi „refolosite” și date mai departe. În general, previziunile anuale privind cheltuielile de sărbători arată că aproximativ 140 de milioane de americani vor primi cel puțin un cadou nedorit în 2024. În mod șocant, una din 20 de persoane se așteaptă să primească cel puțin cinci cadouri pe care nu vor dori să le păstreze. Costul mediu al acestor obiecte nedorite se așteaptă să crească la 72 de dolari în acest sezon de sărbători, față de 66 de dolari anul trecut. Aceasta reprezintă o creștere de un miliard de dolari a cheltuielilor inutile de sărbători.Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/care-sunt-cele-mai-putin-dorite-cadouri-de-sarbatori-si-ce-e-de-facut-daca-totusi-primesti-unul-3053901Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

„Nu ar fi trebuit să…”

A spune „nu ar fi trebuit să…” ar putea fi o afirmație mai adevărată ca niciodată atunci când vine vorba de anumite idei de cadouri. Îmbrăcămintea și accesoriile se află în fruntea listei 2024 a celor mai nedorite cadouri primite de oameni. Mai exact, 43% speră să evite aceste articole personale. Cu toate acestea, acest număr este de fapt în scădere față de cei 49% care nu doreau haine de Crăciun în 2022. Așadar, poate că unii americani au nevoie, totuși, de o pereche nouă de șosete anul acesta.

Articolele de uz casnic urmează hainele ca fiind cele mai puțin populare cadouri de sărbători (33%), în timp ce cosmeticele și parfumurile completează top trei cu 26%. Interesant este faptul că nepopularitatea cadourilor tehnologice crește vertiginos. Din 2022, aversiunea pentru cadourile tehnologice a crescut cu 10%, de la 15% în 2022 la 25% în acest sezon de sărbători. Așadar, gândiți-vă de două ori înainte de a-i lua prietenului dvs. a opta pereche de căști.

Sezonul re-cadourilor

Deci, ce se întâmplă cu toate aceste cadouri bine intenționate, dar nedorite? Sondajul a arătat că răscumpărarea este cea mai populară soluție în 2024. Aproape patru din 10 americani (39%) intenționează să ofere altcuiva cadourile lor nedorite. Aceasta este cea mai populară opțiune din acest an, depășind alegerea ciudată de a păstra un cadou prost. Interesant este faptul că, în 2022, un procent uluitor de 43% dintre americani păstrau cadourile nedorite, însă acest număr a scăzut acum la 35%. Alți 32% profită de politicile de schimb post-vacanță pentru a-și schimba articolele nedorite cu ceva mai dorit. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți oameni aleg să își vândă cadourile de calitate inferioară pentru bani gheață. Peste unul din patru (27%) intenționează să vândă cadourile nedorite după sărbători, în creștere semnificativă față de 17% în 2022. Așadar, dacă sunteți încă în căutarea unor cadouri de ultim moment în acest sezon de sărbători, alegeți cu înțelepciune. Există o șansă foarte mare ca persoanei căreia îi cumpărați să nu-i placă oricum alegerile dvs.

Ajunul Crăciunului pe stil nou va fi sărbătorit în PMAN. Cum va circula transportul public
Articolul anterior