Evenimente la Teatrul ”Alexei Mateevici” cu ocazia Zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova

Considerăm că orice instituție de cultură se alinează în păstrarea și onorarea identității noastre ca stat și ca națiune, tocmai de aceea am ales să organizăm un șir de evenimente cu ocazia acestei zile importante.

Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova este celebrată din 2010, la data de 27 aprilie. În acest sens am ținut să aducem publicului un spectacol care se ancorează în tematica sărătorii prin faptul că are drept fir roșu istoria și spiritul nostru național. Este vorba despre spectacolul „Destin” după opera scriitorului Vladimir Beșleagă, în regia Danei Strungaru, care se va juca pe data de 27 și 28 aprilie, la ora 18:00.

Totodată, la îndemnul Ministerului Culturii, TAM prezintă Expoziția Personală de Grafică de Carte și de Șevalet – Gheorghe Vrabie (in memoriam)

Gheorghe Vrabie este un nume notoriu în arta plastică din Republica Moldova, dar și un model uman, civic și cultural prin impactul și contribuția sa la dezvoltarea artei și societății basarabene. Acesta este cunoscut ca fiind autorul Stemei de Stat a Republicii Moldova, al Stemei și al Drapelului municipiului Chișinău, al valutei naționale și a fost supranumit „Tatăl leului moldovenesc”.

Astfel ne dorim să onorăm atât Ziua Drapelului, cât și personalitatea care ne-a dăruit cu sârguință și talent simbolurile cu care ne identificăm atât noi, ca popor, cât și statul pe care îl construim.


De ce este specială această expoziție?

Ne-am propus ca prin expunerea lucrărilor de gafică de carte și șevalet să scoatem în evidență creații realizate printr-o tehnică complexă și complicată, dar care dau dovadă de o măiestrie și răbdare incomparabile. Regăsim în această expoziție imagini care ilustrează subiecte de carte, cum sunt cele din povestea Harap-Alb, sau personaje mitologice, cum este gravura Dafnis și Chloe. Prin această expoziție intenționăm să apropiem spectatorul de valorile noastre istorice și să-l inspirăm spre o cunoaștere mai profundă a culturii și artei naționale.

Vernisajul expoziției are loc pe data de 28 aprilie 2022, la ora 17:00, în incinta Teatrului „Alexei Mateevici” și va însemna o prezentare generală a lucrărilor expuse, adusă în special de Georgeta Vrabie, fiica autorului, cea care a și avut bunăvoința să ne ofere lucrările, fapt pentru care îi mulțuim. La vernisaj vor fi prezenți oficiali și oaspeți de onoare, reprezentanți ai presei, oameni dragi teatrului și iubitori ai artei. Va avea loc, de asemenea, și un recital de muzică clasică, adus de violonista Lia Rusu și Ioana Hatman. Totodată publicul este invitat să savureze din deliciile propuse de partenerii teatrului – Purcari Wine, Original Sheep și Rifero, cărora le mulțumim pentru deschidere și implicare.

Anunțăm astfel că vernisajul expoziției se organizeaă cu titlu gratuit, iar pentru a vă ocupa un loc în sală la spectacolul „Destin”, vă invităm pe platformele iticket.md și afisha.md aici:

https://iticket.md/event/destin

https://afisha.md/events/performance/11101/destin-28-04

Moldova va continua să cumpere energie electrică din România

Republica Moldova va continua să cumpere energie electrică de pe bursa română. Chișinăul nu va apela la planul inițial prin care să ofere gaz regiunii transnistrene în schimbul energiei electrice gratuite. Informația a fost confirmată de premierul Dorin Recean, transmite ipn.md.

Întrebat de ce nu s-a mers pe ideea inițială, Recean a menționat că Chișinăul a avut mai multe soluții, în final s-a mers pe cea care a convenit tuturor părților.

„Noi am făcut calculele necesare și am spus că pentru malul drept este judicios și economic mai avantajos să cumpărăm această energie direct din România, decât să trimitem gazul la Cuciurgan și ei să facă pentru noi energie electrică”, a menționat premierul Dorin Recean.

Cât despre eventuale reduci de tarif pentru locuitorii de pe malul drept, premierul a menționat că e nevoie de susținere financiară. „Noi vom continua cu Guvernul, dar și prietenii noștri din Uniunea Europeană, să aducem mai multe resurse financiare pentru a face acest obiectiv posibil”, a spus prim-ministrul.

Republica Moldova și Uniunea Europeană au ajuns la un acord final privind pachetul de ajutor care a fost anunțat la începutul acestei săptămâni. Banii, 64 de milioane de euro, vor veni în două tranșe. 30 de milioane de euro din prima tranșă vor fi folosiți pentru a cumpăra gaz și energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului. Respectiv, 20 de milioane de euro vor merge pentru achiziționarea gazelor naturale ca ajutor umanitar destinat regiunii transnistrene, iar 10 milioane pentru achiziționarea energiei electrice pentru necesitățile malului drept al Nistrului. Încă 34 de milioane de euro vor veni, în cea de-a doua tranșă, ca suport bugetar.

Alertă de gripă aviară în Criuleni

O lebădă găsită moartă pe malul râului Nistru, în apropierea orașului Criuleni, a fost confirmată pozitiv pentru gripă aviară. În acest context, autoritățile locale au stabilit măsuri şi restricţii pentru prevenirea răspândirii bolii, scrie newtv.md.

Primarul orașului Criuleni, Mihai Sclifos, a semnat o dispoziție, vineri 31 ianuarie 2025, prin care se interzice întreținerea păsărilor în libertate cu acces în afara curților și gospodăriilor personale.

De asemenea, autoritățile au restricționat circulația în apropierea râului Nistru și au interzis desfășurarea activităților de agrement sportive și pescuitului în această zonă. În plus, vânzarea sau capturarea animalelor sălbatice este temporar interzisă.

Două focare de pestă porcină la două ferme din nordul țării

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), informează despre identificarea a două cazuri de pestă porcină africană, înregistrate în două ferme comerciale de capacitate mica, localizate la nordul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În data de 14.06.2024 și 16.06.2024, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV), prin încercările de laborator, a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în probele recoltate de la porcii domestici din două ferme comerciale de capacitate mica din s. Gîrbova r. Ocnița și s. Vărăncău r. Soroca. Imediat ce Subdiviziunile  teritoriale pentru siguranța alimentelor au fost notificate despre rezultatul testărilor de laborator, acestea au demarat acțiunile stabilite pentru combaterea și eradicarea focarului.

Au fost întrunite Comisiile pentru Situații Excepționale a raioanelor Ocnița și Soroca, care au aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestor focare, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1368/2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare, Hotărârii Guvernului nr. 1374/2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare, privind stabilirea măsurilor generale de combatere a unor boli la animale și măsurilor specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului și ale Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 21.09.2018 cu privire la măsurile de profilaxie, combatere și eradicare a pestei porcine africane.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate  la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, precum și alți parteneri externi, despre apariția focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Anchetele epidemiologice sunt în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor vizate, în colaborare cu alte instituții competente ale statului. La fel, a fost restricționată mișcarea porcilor din exploatațiile non-profesionale către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale pe teritoriul Republicii Moldova, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la acestea, în conformitate cu prevederile Ordinului directorului general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor nr. 233 din 13.07.2022.

Subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor conlucrează cu autoritățile publice locale, autoritățile abilitate pentru combaterea comercializării și transportării ilicite a porcilor din exploatațiile non-profesionale și a produselor obținute de la acestea.

Agenția este dispusă să acorde persoanelor, care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora, recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți. La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.

Tot în acest context, solicităm cetățenilor de a nu procura produse alimentare din locuri neautorizate, precum și de a nu procura produse alimentare din carne de porc din țările în care evoluează pesta porcina africană, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Cum ne comportăm de Paștele Blajinilor! 10 reguli enunțate de un preot
Articolul anterior
Avioanele ar ocoli Republica Moldova pe o rază de 100 km. Precizările AAC
Articolul următor