Evghenia Guțul, câștigătoarea alegerilor din Găgăuzia, a cerut întărirea relațiilor cu Rusia

Câștigătoarea alegerii pentru șefia autonomiei găgăuze a Moldovei, Evgenia Guțul, s-a exprimat în favoarea consolidării relațiilor dintre regiune și Rusia, scrie adevărul.ro.

„Suntem, ca să spunem așa, un partid pro-rus. Vrem să fim în continuare prieteni cu Federația Rusă, să fim prieteni cu alte țări. Nu vrem niciun conflict”, a spus Guțul reporterilor luni, după anunțul rezultatele preliminare ale turului doi al alegerilor de către Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei.

Printre primii pași, ea intenționează să deschidă o reprezentanță a regiunii la Moscova, precum și să poarte negocieri pentru deblocarea exportului de produse agricole din Rusia.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, 27.376 de alegători au votat pentru Guțul, iar 24.913 pentru rivalul ei din Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, Grigori Uzun. S-a menționat că alegerile s-au desfăşurat fără încălcări semnificative. Prezența la vot în turul doi a fost de 54,5%, în creștere cu 3,3 p.p. mai jos decât primul.

Relațiile dintre Chișinău și Moscova s-au deteriorat după ce Maia Sandu a fost aleasă președinte al republicii în 2020. După alegeri, ea a anunțat că intenționează să viziteze Rusia pentru a discuta probleme importante din relațiile bilaterale. Printre acestea, ea a numit exportul de produse moldovenești, aprovizionarea cu gaze, precum și sprijinul a sute de mii de cetățeni moldoveni care lucrează în Rusia. Cu toate acestea, Sandu nu a vizitat niciodată Moscova și a început să ignore întâlnirile din cadrul CSI, iar odată cu începerea unei operațiuni speciale în Ucraina, a luat partea Occidentului și a început să critice aspru Moscova.

Evghenia Guțul a făcut primele declarații cu privire la victoria sa

„Din toată inima mulțumesc locuitorilor Găgăuziei pentru votul acordat mie, echipei mele și liderului nostru. Victoria aceasta e victoria Găgăuziei și începutul transformării într-un plai de vis!”, a declarat ea citată de provincial.md.

Politiciana i-a mulțumit în mod special echipei Partidului „Șor” și lui Ilan Șor, care au avut încredere în ea și au desemnat-o candidat la funcția de Bașcan, precum și au susținut-o mereu.

„În pofida presiunilor, amenințărilor și speculațiilor, noi toți am muncit cu dedicație pentru rezultatul final în această cursă. Rezultatele au arătat că împreună suntem o forță!”, a mai spus ea.

Evghenia Guțul și-a cerut, totodată, iertare de la familie, copii, cărora în perioada campaniei electorale le-a acordat foarte puțină atenție. „Mulțumesc soțului pentru înțelegere și susținere, pentru că a înlocuit atenția mamei pentru copiii noștri cu dragostea sa”, a adăugat ea.

Ce declarație trebuie să completaze cetățeni la procurarea imobilului sau a mijloacelor de transport

Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a publicat în Monitorul oficial din 24 ianuarie curent Ordinul nr. 1 din 20.01.2025 cu privire la aprobarea Formularului-tip și Instrucțiunii privind modul de completare Declarației pe propria răspundere pentru depunerile de numerar la prestatorii de servicii de plată în scopul procurării bunurilor imobile și mijloacelor de transport (Instrucțiune), elaborate în temeiul prevederilor1 alin. (5) și (6) al art. 5 din Legea nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Conform Instrucțiunii, Declarația pe propria răspundere se va depune la prestatorii de servicii de plată o singură dată de către persoana fizică (care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător) – cumpărător sau reprezentantul acesteia.

Declarația se va depune în următoarele cazuri:

  • pentru depunerea mijloacelor bănești în numerar în conturi cu o valoare ce nu depășește echivalentul a 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate – în scopul procurării bunului imobil, dacă prețul acestuia indicat în contract depășește echivalentul a 100 salarii medii lunare pe economie;
  • pentru depunerea mijloacelor bănești în numerar în conturi cu o valoare ce nu depășește echivalentul a 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate – în scopul procurării mijlocului de transport, dacă prețul acestuia indicat în contract depășește echivalentul a 50 salarii medii lunare pe economie;
  • pentru depunerea mijloacelor bănești în numerar în conturi în scopul procurării bunului imobil/ mijlocului de transport dacă prețul acestuia  nu depășește echivalentul valorilor stipulate supra și dacă părțile agreează efectuarea plății prin transfer bancar.

În Declarație se va indica informația cu privire la persoana fizică cumpărător; prestatorul de servicii de plată la care mijloacele bănești sunt depuse în numerar; natura tranzacției ()numărul și data contractului, valoarea acestuia, modul de achitare etc.); beneficiarul tranzacției.

La indicarea sursei mijloacelor bănești utilizate la efectuarea tranzacției, în Declarație se va descrie succint proveniența lor (salarii, împrumut, economii acumulate și remitențele remise) cu indicarea listei actelor doveditoare. În cazul în care persoana fizică nu va dispune de documente ce confirmă proveniența mijloacelor bănești depuse în numerar sau acestea nu sunt disponibile pentru a fi prezentate, declarantul va furniza informație privind circumstanțele în care mijloacele bănești au fost obținute (fie în țară sau peste hotare).

Depunând Declarația, persoana fizică va confirma pe propria răspundere că proveniența mijloacelor financiare utilizate în tranzacție este din surse legale și nu au fost prezentate/utilizate în alte tranzacții/plăți similare.

De menționat, că ordinul publicat va intra în vigoare la 1 aprilie anul 2025, odată cu punerea în aplicare a Legii nr. 34/2024.

A început plata sumelor indexate pentru deponenții Băncii de Economii

Începând cu 27 ianuarie 2025, Ministerul Finanțelor inițiază plata sumelor indexate pentru deponenții Băncii de Economii, care au depus cereri de înregistrare până la 31 decembrie 2024, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, își pot ridica banii persoanele născute până în anul 1991 inclusiv, care nu au beneficiat de sumele indexate aferente primei etape şi/sau etapei a doua în perioada precedentă.

Banii pot fi ridicați la orice oficiu/agenţie a Î.S. „Poşta Moldovei”. Pentru a beneficia de indexare, beneficiarul, reprezentantul sau moştenitorul se va prezenta având asupra sa actul de identitate. Moștenitorul va prezenta suplimentar certificatul de deces și copia legalizată notarial a certificatului de moștenitor, iar reprezentantul – procura, întocmită în modul stabilit de legislație. În cazurile în care depunerile băneşti au fost testate mai multor moştenitori, moştenitorul care solicită suma indexată ce îi revine, va depune la oficiul/agenția poștal(ă) cererea pentru calcularea sumei indexate spre achitare.

Deponenții născuți până în anul 1991 inclusiv, care nu au depus până în prezent, din diferite motive, cererile pentru indexare, pot face acest lucru la orice oficiu/agenţie a Î.S. „Poșta Moldovei”, având asupra sa actul de identitate şi libretele de economii ale conturilor deschise până la 1 ianuarie 1992.

Achitarea sumelor indexate se efectuează în baza Legii bugetului de stat pentru anul 2025 nr. 310/2024, Legii nr. 1530/2002 privind indexarea depunerilor băneşti ale cetățenilor în Banca de Economii şi Hotărârii Guvernului nr.290/2023 privind plata sumei indexate deponenților Băncii de Economii. Plata sumelor indexate se va efectua în funcție de sumele prevăzute în bugetul de stat pentru indexare pe anul respectiv.

 În anul 2025, pentru aceste scopuri sunt prevăzute 10 milioane de lei.

Ambasadorul moldovean la Moscova, convocat la Ministerul de Externe al Rusiei

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse anunță că l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova pentru a-i fi înaintate două note de protest, scrie ipn.md.

În primul caz ar fi vorba de declarațiile unui partid politic, care acuză ambasadorul rus de „activități ilegale, care pun în pericol securitatea Republicii Moldova” și în context au cerut expulzarea imediată a lui Oleg Ozerov.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a cerut părții moldovenești să respingă public aceste afirmații nefondate și i s-a comunicat necesitatea respectării obligațiilor prevăzute de Convenția de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice, care presupune prevenirea oricăror atacuri asupra persoanei, libertății și demnității agenților diplomatici acreditați.

O altă notă de protest se referă la „scurgerea în presa din Moldova a unei scrisori confidențiale de la Ambasada Rusiei la Chișinău privind livrarea de gaze, pe care ambasada a expediat-o către Ministerul de Externe de la Chișinău”.

„Partea rusă vede acest incident ca încă un pas neprietenos care subminează încrederea în diplomația moldovenească și pune sub semnul întrebării fiabilitatea interacțiunii cu Chișinăul pe canale diplomatice”, se mai arată în comunicatul MAE rus.

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a reacționat la notele de protest înaintate, menționând că Federația Rusă, în primul, trebuie să-și respecte angajamentele. „Să respecte cetățenii Republicii Moldova, să respecte independența și suveranitate Republicii Moldova și să-și i-a trupele acasă”, a declarat Dorin Recean.

Vreme frumoasă! Se anunță temperaturi de până la +25 de grade Celsius
Articolul anterior
Zilele Literaturii Române revin la Chișinău. Peste 50 de de scriitori, ziariști și profesori vor participa la ediția din acest an
Articolul următor
Close menu