Evghenia Guţul îi cere lui Donald Trump să oprească finanţarea Republicii Moldova

Guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guţul, care este susţinută de oligarhul fugar Ilan Şor, i se plânge lui Donald Trump, într-o scrisoare în limba engleză publicată pe platforma X a lui Elon Musk, că autorităţile centrale de la Chişinău provoacă „instabilitate” în autonomia găgăuză şi-i cere şefului Casei Albe să înceteze orice sprijin pentru preşedinta Maia Sandu, pe care o acuză că a instaurat „un regim dictatorial” în Republica Moldova, relatează News.ro citat de digi24.ro.

În scrisoarea către Trump, Evghenia Guţul spune că Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, partidul de guvernământ) şi preşedinta Maia Sandu, „cu complicitatea” Partidului Democrat din SUA şi a politicienilor europeni, ar fi impus în Republica Moldova „terorismul politic”, au interzis partidul ŞOR şi deturnează ajutorul american pentru a finanţa propaganda favorabilă lor şi pentru a mitui politicieni europeni şi americani.

„Asistenţa financiară oferită de poporul american pentru implementarea unor proiecte importante în Moldova este deturnată. Guvernul fură aceşti bani şi îi redirecţionează pentru a finanţa propaganda şi ştirile false, precum şi pentru a mitui politicieni şi oficiali europeni şi americani. Între timp, oamenii din Moldova suferă din cauza sărăciei şi a lipsei de dreptate. Regimul Sandu a lipsit regiunea noastră autonomă, Găgăuzia, de toate drepturile sale constituţionale. Sandu şi PAS au provocat în mod deliberat instabilitate în Găgăuzia. (…) Cu aprobarea tacită a administraţiei Biden, Guvernul Moldovei a interzis partidul de opoziţie ŞOR, din partea căruia am candidat. (…) Aceasta nu este doar o ameninţare la adresa democraţiei, ci un adevărat terorism politic”, a scris Guţul, citată de NewsMaker. Cu gândul la alegerile parlamentare din acest an, politiciana prorusă, care a fost de mai multe ori la Moscova şi s-a întâlnit cu Vladimir Putin, îi cere lui Trump să se asigure că va fi un scrutin „corect” şi între timp să oprească finanţarea pentru Republica Moldova.

„Vă cer să opriţi finanţarea acestui regim criminal şi să sprijiniţi organizarea unor alegeri parlamentare corecte în Moldova în acest an. Ajutaţi-ne să restabilim democraţia şi statul de drept, bazate pe respectul pentru cetăţeni, drepturile şi libertăţile lor, valorile noastre tradiţionale şi credinţa noastră!”, a adăugat Guţul. NewsMaker precizează că nu este prima data când persoane din echipa lui Ilan Şor se adresează preşedintelui SUA, Donald Trump, de când acesta şi-a preluat mandatul la sfârşitul lunii ianuarie.

Pe 13 februarie, Partidul „Şansă”, în spatele căruia stă tot oligarhul fugar, a organizat un protest în faţa Ambasadei SUA la Chişinău, în cadrul căruia au cerut autorităţilor americane să nu mai sprijine partidul de guvernare. Pe pancartele pe care le-au desfăşurat manifestanţii scria: „Domnule Trump, salvaţi Moldova de dictatura lui Sandu”.

Liderul partidului „Şansă”, Alexei Lungu, a transmis de asemenea reprezentanţilor misiunii diplomatice o scrisoare destinată preşedintelui american. Oligarhul prorus Ilan Şor a fost condamnat în lipsă la 15 ani închisoare în Republica Moldova pentru implicarea în devalizarea băncilor din ţară şi s-a refugiat între timp la Moscova, de unde se implică şi finanţează acţiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Investigaţii jurnalistice sub acoperire au arătat cum Ilan Şor a creat o adevărată reţea şi o schemă de cumpărare a voturilor la alegerile prezidenţiale din toamna anului trecut, câştigate la limită de Maia Sandu, graţie voturilor din diaspora. 

Opt curieri români au furat aproape un milion de euro, în Anglia. Schema furtului

Opt curieri români care lucrau în Marea Britanie au fost condamnaţi la 30 de ani de închisoare, în total, pentru că au furat colete cu obiecte în valoare de un milion de euro, scrie observatorul.ro

Curierii români schimbau, pur şi simplu, etichetele pe care erau trecute numele şi adresele destinatarilor.

Trei dintre ei sunt de negăsit

Pachetele cu televizoare, laptopuri şi biciclete electrice pe care erau plătiţi să le livreze ajungeau la complicii lor şi erau apoi vândute pe Facebook şi E-Bay.

Aşa au dat lovitură după lovitură şase luni, timp în care firma de curierat a primit zeci de plângeri de la păgubiţi.

O anchetă internă a dezvăluit înşelătoria, iar şefii românilor au anunţat Poliţia. Acum, cinci dintre ei au fost reţinuţi de autorităţile britanice. Ceilalţi trei au reuşit să fugă şi sunt daţi în urmărire internaţională pentru furt şi conspiraţie la furt.

Filmările care au șocat SUA: o tânără turcoaică de la o universitate de lângă Boston, arestată de 6 polițiști mascați și dusă la 2.000 de kilometri

Sute de studenți si locuitori din Somerville, Massachusetts, la câțiva kilometri de Boston, au ieșit în stradă, ca să protesteze, când imaginile unei recente arestări fără mandat de acuzare a unei doctorande au devenit virale. „Chiar dacă nu sunt de acord cu ce a susținut ea în articol, noi în America nu ridicăm oamenii de pe stradă pentru că au alte idei”, a declarat un localnic la un post TV local, scrie hotnews.ro

Din 2018 întâi studentă și apoi doctorandă în SUA, Rumeysa Ozturk, acum pregătindu-și dizertația la Universitatea Tufts, mergea singură pe stradă,marți seară, pentru a se întâlni cu prietenii. Șase ofițeri în civil au încercuit-o pe stradă, în apropierea apartamentului ei din Somerville, Massachusetts, după cum arată înregistrările camerelor stradale de supraveghere, preluate de CNN și de televiziunile locale.

Tânăra de 30 de ani a fost prinsă de mâini de un ofițer care purta cu hanorac și șapcă, în timp ce un altul i-a confiscat telefonul mobil.

La scurt timp după asta, polițiștii și-au acoperit gura și nasul, unii dintre ei purtând ochelari de soare.

„Suntem de la poliție”, au spus ofițerii. „Da, nu arătați. De ce vă ascundeți fețele?”, se poate auzi răspunsul unei persoane de pe stradă, martor, care nu apare în înregistrare.

Întrebat la o conferință de presă despre reținerea doctorandei turce, Marco Rubio, secretarul de stat al SUA, a invocat, conform publicației The Hill, un articol publicat în ziarul școlii.

El a mai explicat ridicarea vizei: „Dacă solicitați o viză pentru a intra în Statele Unite și a fi student și ne spuneți că motivul pentru care veniți în Statele Unite nu este doar pentru că doriți să scrieți articole de opinie, ci și pentru că doriți să participați la mișcări care sunt implicate în acțiuni precum vandalizarea universităților, hărțuirea studenților, ocuparea clădirilor, crearea de scandal, nu vă vom acorda o viză”.

Studenta a ajuns în sudul SUA, în Louisiana

La un minut după evenimentele de marți, Ozturk a fost urcată într-un SUV și dusă într-un loc necunoscut. Studenta, care este originară din Turcia și are o viză de student valabilă în SUA, a fost dusă apoi „prin mai multe state”, inclusiv prin mai multe birouri guvernamentale din New England, a declarat echipa juridică a tinerei.

În dimineața următoare, ea a fost transportată cu avionul la 1.300 de mile (aproximativ 2.000 de kilometri) distanță de casa sa, la o unitate de pregătire din Alexandria, Louisiana – în ciuda unui ordin judecătoresc emis la aproximativ șase ore după arestarea sa, care prevedea ca Ozturk să nu fie mutată în afara statului Massachusetts fără un preaviz de 48 de ore.

În toată această perioadă, tânăra nu a fost inculpată și nu i s-a dat posibilitatea de a vorbi cu un avocat, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Apoi, ea a fost dusă, în cele din urmă, la un centru de procesare a imigranților din Basile, Louisiana.

Departamentul pentru Securitate Internă: acuzații de sprijinire a Hamas

După arestarea lui Ozturk, un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Internă a declarat miercuri că tânăra „s-a angajat în activități de sprijinire a Hamas”, fără a preciza care ar fi aceste activități.

Avocații acesteia spun că ea este pedepsită pe nedrept pentru că a vorbit în favoarea drepturilor palestinienilor.

În timp ce un judecător a oprit deportarea, avocații lui Ozturk continuă să lupte pentru eliberarea sa. Ei susțin că singurul lucru făcut de studentă este că a publicat, împreună cu alți colegi, un editorial în revista universității.

”Noi în America nu ridicăm oamenii de pe stradă pentru că au alte idei”

Sute de oameni au protestat în stradă de când tânăra de 30 de ani a fost arestată, cea mai mare mișcare de opoziție de când au început reținerile studenților. Conform declarațiilor administrației de la Washington, deși până acum s-a aflat doar de câteva situații, sunt catalogați deja aproximativ 300 de studenți și alții se adaugă, zi de zi.  

A crescut prețul la carnea de porc: Ce motive invocă comercianții

Prețurile la carnea de porc au crescut în ultima săptămână în piețele din Republica Moldova. La Piața Centrală din Chișinău, a crescut și cu 25 de lei kilogramul.

Comercianţii invocă focarele recente de pestă porcină, care au afectat producția, dar și cererea mai mare înainte de sărbători. Asociația Producătorilor de Carne susține că unii comercianți profită de conjunctură, dar membrii asociației nu au majorat prețurile, transmite tvrmoldova.md.

Comerciaţii din piață susțin că prețurile vin mai mari direct de la producători. În medie, un kilogram de carne e 95 de lei. Mai ieftină e doar carnea cu multă grăsime.

„Au venit două cliente care înainte cumpărau carne cu 75 de lei, dar azi când le-am spus prețul s-au întors și s-au dus acasă.

– În ce proporție sunt afectate vânzările?

– Dacă înainte vindeam un porc și ceva, acum nici jumătate nu merge.”

„Înainte își permiteau să cumpere 5-6 kilograme ca să facă rezerve, acum doar 3-4. Prețul este de 95 de lei, s-a scumpit față de cum era 80.”

„De la producători luăm cu un preț mai mare. Motivul e că e mai puțină carne în țară, și automat s-a ridicat prețul.”

Stafidele – excelente bactericide, imunostimulante, sedative și diuretice
Articolul anterior
Suc de dovleac pentru pierderea în greutate și curățarea organismului
Articolul următor
Close menu