Evghenia Guțul, la Moscova: Reprezint Moldova la parada din Piața Roșie

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, aflată la Moscova la invitația liderului rus, Vladimir Putin, a publicat un clip video în care îi felicită pe găgăuzi cu ocazia Zilei Victoriei. Ea se declară onorată că va reprezenta Găgăuzia și „întreaga Moldovă” la parada din Piața Roșie.

În mesajul său, Guțul îi mulțumește președintelui rus Vladimir Putin pentru invitația de a participa la parada organizată cu ocazia zilei de 9 mai, numind acest gest „un semn înalt de prietenie și încredere între popoarele noastre”.

„În doar o oră va începe parada din Piața Roșie. Este o mare onoare pentru mine să reprezint Găgăuzia și întreaga Moldovă la acest eveniment”, spune Guțul, potrivit moldova.europalibera.org.

Ea îndeamnă locuitorii din autonomia găgăuză să participe la procesiunea festivă de la Comrat și să depună flori la Memorialul Eliberatorilor.

„Este puținul pe care îl putem face în cinstea soldaților care au salvat omenirea de fascism. Vă doresc tuturor pace, armonie și înțelegere”, a adăugat bașcana.

Un sat din Anglia, terorizat de găini sălbatice

Locuitorii din Snettisham, Norfolk, o localitate din nord-estul Angliei, spun că păsările le distrug grădinile, în timp ce mâncarea lăsată pentru ele atrage șobolani. În plus, din cauza gălăgiei pe care găinile sălbăticite o fac, oamenii stau treji nopțile.

Un sat din Anglia, terorizat de găini sălbatice. Ce spun locuitoriiImagine simbol

Oamenii spun că viața lor este transformată în „iad” de păsările care trăiesc într-o pădure din apropiere. Nu este clar cine deține pământul pe care trăiesc acestea, dar sătenii cred că numărul lor a crescut recent, transmite libertatea.ro.

De asemenea, se plâng de faptul că tot mai mulți oameni călătoresc în satul lor pentru a vedea păsările și le lasă mâncare, ceea ce atrage șobolani. Sătenii au ridicat problema consiliului lor parohial, care amenință acum că va îndepărta de tot păsările din pădure.

Rod Mackenzie, un consilier parohial, a spus: „Sunt o pacoste. Dacă vin în grădina ta, dezgroapă totul. Nu este doar hrana pentru pui, este fiecare bucată de hârtie pe care o pot găsi și care aduce șobolani. Ce a lăsat cineva săptămâna trecută? Un kilogram de creveți roz. Șobolanii sunt destul de mari pe aici și se reproduc ca naiba”.

Ben King, în vârstă de 48 de ani, care locuiește pe aleea unde cuibăresc păsările, a spus că a trebuit să poarte dopuri pentru urechi, pentru a dormi noaptea, din cauza cântatului lor constant. 

„Sunt scăpate de sub control acum, nu sunt doar una sau două, dacă ar veni cineva și le-ar muta, i-aș cumpăra o bere mare”. Cu toate acestea, alții susțin cârdul de păsări, spunând că sporește farmecul rural al satului. 

Graeme McQuade, 43 de ani: „Nu am nicio problemă cu găinile. Înainte să ne mutăm aici, nu știam că păsările se trezesc la 4 dimineața, dar dă caracter locului”.

Găinile sălbatice provin din pui domestici care s-au întors în sălbăticie. Ca și păsările roșii de junglă, găinile sălbăticite se adăpostesc în tufișuri, pentru a evita prădătorii, noaptea. Găinile sălbăticite formează de obicei grupuri sociale compuse dintr-un cocoș dominant, mai multe găini și cocoși subordonați.

Europa e în alertă înainte de ceea ce se anunță a fi cea mai fierbinte vară din istorie

Germania și țările nordice se pregătesc pentru temperaturile neobișnuit de ridicate pe care meteorologii le anunță pentru săptămâna viitoare. Ar putea fi cea mai fierbinte vară care a fost vreodată?, se întreabă climatologii. Potrivit acestora, un lucru este incontestabil și de neignorat: recordurile de căldură de bat constant, scrie Euronews și digi24.

Riscul de valuri de căldură în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris îi ține în alertă pe organizatorii preocupați de siguranța sportivilor. Spania se pregătește pentru o altă vară teribilă, fiind lansate noi estimări privind valurile de căldură. Orașele europene se pregătesc să se adapteze la căldura extremă.

Au fost deja 11 luni consecutive cu recorduri de căldură, iar temperaturile de la suprafața apei în Atlanticul de Nord au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

Meteorologii avertizează că Europa ar putea avea parte de încă o vară neobișnuit de fierbinte – poate chiar cea mai fierbinte înregistrată.

Vara aceasta va fi neobișnuit de caldă în Europa?

Când vine vorba de valuri de căldură sau de condiții meteorologice extreme, nimeni nu poate ști exact ce va urma, dar meteorologii au deja niște indicii din perioadele anterioare. „Este incredibil de dificil să prezici cu exactitate cum va fi vremea cu luni înainte, darămite chiar săptămâni și uneori zile”, spune Tamsin Green, un meteorolog de la serviciul de prognoză Weather & Radar.

Acest lucru se datorează faptului că vremea în Europa este extrem de schimbătoare. Meteorologii pot, totuși, să analizeze modelele meteorologice și datele cu tendințele generale – inclusiv mediile lunare ale temperaturii. În prezent, se pare că iunie, iulie și august au toate tendințele peste medie în ceea ce privește temperatura, potrivit Green.

Vremea de pe continent variază foarte mult, ceea ce face dificil de prezis unde s-ar putea fi o „vară fierbinte”. Green spune că este posibil să existe puncte fierbinți în sudul și estul Europei.

Europa de Vest ar putea înregistra precipitații medii în iunie, apoi precipitații peste medie în sudul Europei în iulie. August ar putea fi mai arid pentru o mare parte a continentului. Green reamintește, totuși, că acestea sunt doar estimări medii, ceea ce înseamnă că ar putea exista modificări majore sau extreme la aceste condiții.

Ce influențează vremea Europei?

O mulțime de factori diferiți influențează vremea schimbătoare a Europei. Lumea se află în prezent într-o fază de tranziție între fenomenele climatice El Niño și La Niña. Climatologii estimează că vom rămâne în această fază neutră cel puțin până la începutul verii, dar efectele El Niño sunt încă se simt.

„În ultimele luni, temperaturile aerului și oceanele sunt încă astronomic ridicate. Încă persistă”, spune Green.

În ciuda faptului că El Niño este definit ca temperaturi peste medie la suprafața mării și precipitații crescute în Oceanul Pacific tropical central și de est, are efecte globale. Precum „un efect de domino”, vremea dintr-un loc poate afecta condițiile de pe cealaltă parte a planetei, adaugă Tamisn Green. Dacă există într-o parte a globului sunt precipitații abundente, în alta vor fi precipitații reduse.

Europa se încălzește mai repede decât media globală

Există totuși un factor care joacă un rol major în verile din ce în ce mai calde ale continentului și anume schimbările climatice.

„Un lucru care este un factor de netăgăduit, care nu poate fi ignorat, este că batem constant recordurile de căldură”, spune Green. „Ultimii zece ani au fost cei mai călduroși înregistrați vreodată, cea mai mare parte a încălzirii Pământului având loc în ultimii 40 de ani. Am văzut aprilie 2024 devenind a 11-a lună la rând cu cea mai ridicată temperatură din istorie.”

Din 1991, Europa se încălzește de două ori mai mult decât media globală , potrivit datelor recente ale Organizației Mondiale de Meteorologie (OMM) și agenției UE pentru climă Copernicus (C3S). Continentul „nu face excepție” când vine vorba de consecințele schimbărilor climatice, ambele agenții avertizând că Europa trebuie să facă mai mult pentru a-și reduce emisiile și pentru a trece de la combustibilii fosili.

23 dintre cele mai severe 30 de valuri de căldură de pe continent au avut loc începând din 2000 – cinci au fost în ultimii trei ani.

Cea mai recentă medie pe cinci ani arată că temperaturile din Europa sunt acum cu 2,3 ​​°C peste nivelurile preindustriale, comparativ cu 1,3 °C mai mari la nivel global.

În acest context, Green consideră că 2024 va fi probabil încă un an record.

Kate Middleton, văzută pentru prima dată în public, după ce a anunțat că suferă de cancer

Kate Middleton, în vârstă de 42 de ani, a fost văzută pentru prima dată în public, la două luni după ce a anunțat că a fost diagnosticată cu cancer. Din martie, Prințesa de Wales s-a ținut departe de ochii publicului, până acum.

Kate Middleton a anunțat în luna martie că medicii au descoperit, în urma operației din ianuarie, că au existat urme de cancer în organismul ei. Acum, Prințesa de Wales urmează un tratament preventiv cu chimioterapie, iar în ultima perioadă soția Prințului William a rămas departe de ochii publicului. Aceasta a a ales să se concentreze asupra sănătății sale, dar și a celor trei copii pe care îi are.

Prințesa Catherine a fost văzută recent împreună cu familia ei, dar și singură făcând diferite comisioane, au declarat surse pentru People.

Între timp, Palatul Buckingham a primit „zeci de mii” de urări de bine pentru regal prin scrisori și cadouri.

Deși Prințesa Kate a fost „ținută pe deplin la curent” cu privire la progresul proiectului, cel mai recent anunț nu este un semn al revenirii la muncă. Nu se așteaptă ca ea să se întoarcă la muncă până când echipa ei medicală nu îi oferă permisiunea.

Ministerul apărării a anunțat apariția lui Kate Middleton la Trooping the Colour

Ministerul Apărării din Marea Britanie a publicat recent informații cu privire la Trooping the Colour, o paradă organizată anual pentru ziua de naștere a regelui. Anul acesta, parada va avea loc pe 15 iunie, iar repetițiile se vor desfășura pe 1 și 8 iunie.

În comunicatul emis de Minister s-a anunțat că Prințesa de Wales va trece în revistă trupele pe data de 8 iunie.

Imediat după apariția acestei informații, Palatul Kensington a anunțat că Ministerul Apărării nu se poate pronunța în numele lui Kate Middleton.

„Palatul Kensington nu a fost consultat cu privire la acest anunț, iar participarea lui Kate va fi confirmată doar de palat”, au transmis reprezentanții palatului.

sursa

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a transmis un mesaj cu ocazia Ziua Europei
Articolul anterior
Moscova a organizat tradiționala paradă militară de Ziua Victoriei
Articolul următor