Ex-preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, aflat sub aripa lui Putin, îi propune lui Zelenski să se predea

Fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, care se ascunde de mai mulţi ani în Federaţia Rusă ca să nu fie condamnat în ţara sa pentru acţiuni de corupţie şi genocid, i-a scris lui Volodimir Zelenski să capituleze pentru a opri vărsarea de sânge. Scrisoarea lui Ianukovici a fost făcută publică de agenţia de presă pro-Kremlin, RIA Novosti.

„Eu înţeleg că aveţi mulţi consilieri, dar Dvs. sunteţi obligat să opriţi cu orice preţ vărsarea de sânge şi să restabiliţi pacea. Acest lucru îl aşteaptă de la Dvs. în Ucraina, Donbas şi Rusia. Pentru aceasta vă vor fi recunoscători poporul ucrainean şi partenerii din Occident”, a încercat Ianukovici să-l convingă pe Zelenski.

Ianukovici a mai scris că se adresează lui Zelenski „ca un preşedinte către alt preşedinte şi un pic ca un părinte”.

„Vladimir Aleksandrovici. Probabil că vreţi să deveniți un erou adevărat! Dar eroismul nu înseamnă să lupţi până la ultimul ucrainean. Eroismul constă în jertfirea de sine, în a-ţi învinge propriile ambiţii şi mândria personală pentru a salva sute de vieţi. Din prima zi, aţi promis că veţi opri războiul în Ucraina şi doar pentru aceasta Ucraina v-a ales. Aţi avut şansa să ajungeţi un preşedinte al păcii, dar acest lucru, din păcate, nu s-a întâmplat”, a declarat Ianucovici.

Fost guvernator al regiunii Doneţk şi premier al Ucrainei, Viktor Ianukovici a fost al patrulea preşedinte ucrainean, în 2010–2014, având o poziţie puternică pro-rusă. În iarna 2013–2014, după ce în prealabil a refuzat unilateral semnarea Acordului de Asociere al Ucrainei la Uniunea Europeană, Ianukovici a fost ținta unor proteste pro-europene de masă, care s-au soldat cu demiterea sa și preluarea interimatului funcției de președinte de către speakerul Oleksandr Turcinov.

La 22 februarie 2014, președintele Ianukovici a părăsit capitala Kiev pentru a participa la un congres pro-rus la Harkov. Într-un discurs preînregistrat, difuzat prin mijloacele de informare în masă, el a afirmat că nu intenționa să demisioneze. Totuși, Ianukovici nu a mai compărut la congresul de la Harkov, în timp ce în presă apăreau deja relatări despre faptul că ar fi fugit într-o direcție necunoscută, cel mai probabil, în Rusia, Belarus sau chiar Emiratele Arabe Unite.

După câteva zile de incertitudine, timp în care a fost dat în urmărire internațională pentru genocid, Ianukovici a susținut o conferință de presă în orașul rus Rostov pe Don, în care a blamat noua putere „profascistă” de la Kiev pentru lovitură de stat.

De atunci Ianukovici nu a mai apărut în spaţiul public. Presa ucraineană a scris, făcând referinţă la serviciile secrete, că Vladimir Putin l-ar pregăti pe Ianukovici să-l instaleze în locul lui Zelenski.

În ianuarie 2019, Tribunalul districtual Obolon din Kiev l-a condamnat pe Ianukovici, în contumacie, la 13 ani de închisoare. El a fost găsit vinovat de înaltă trădare, în special pentru apelul adresat preşedintele rus Vladimir Putin în 2014 de a trimite trupe rusești în Ucraina.

Anul trecut, verdictul a fost menţinut de Curtea Supremă a Ucrainei.

sursa: www.anticoruptie.md

Oficial și în Moldova! Înscrierea la universitate se va face exclusiv online

În acest an, înscrierea la programele de licență și masterat din universități se va face exclusiv online. Ministerul Educației spune că acum se fac ultimele ajustări la softul e-Admitere – o platformă unică unde vor fi depuse dosarele. Candidații vor putea aplica la cel mult trei universități, scrie EuropaLibera.

Potrivit responsabililor de la Ministerul Educației, pentru a participa la concursul de admitere, candidații vor trebuie să-și facă un cont online, unde vor introduce doar codul personal din buletinul de identitate.

„Sistemul va extrage datele din bazele deja existente, precum diploma de bacalaureat și notele din diplome. Se vor face excepții pentru candidații din stânga Nistrului. Ei vor trebui să anexeze și diploma, deoarece noi nu avem aceste informații”, a spus Europei Libere consultanta Direcției politici în domeniul învățământului superior, Tatiana Pașa.

În cazul în care candidații nu se vor descurca singuri, ei vor putea veni la universități, unde vor fi organizate centre de informare. „Noi ne dorim ca totul să decurgă bine, dar oricum ar putea să mai apară ceva, având în vedere că este primul an”, a precizat funcționara.

Dosarele pentru facultate trebuiau să fie depuse exclusiv online începând cu 2023, însă autoritățile spuneau atunci că universitățile și candidații încă nu sunt pregătiți, așa că anul trecut admiterea a avut loc în format mixt: electronic și fizic.

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, spune că platforma comună de admitere va permite instituțiilor superioare de învățământ să gestioneze mai bine procesul de admitere.

„Candidatul nu aduce copia buletinului, dar introduce IDNP-ul și automat sunt generate toate datele. Nu aduce copia diplomei de absolvire, pentru că automat apare că studentul a luat BAC-ul, notele lui, reședința, părinții și chiar putem prelua fotografia lui din buletin”, explică Bostan.

El spune că UTM reușea să gestioneze fluxul de candidați și anii trecuți, pentru că are propriul site de admitere. Chiar dacă tinerii vor depune solicitările online, ei vor trebui să vină, ulterior, la universitate să aducă actele în original. De asemenea, ei pot veni la centrul de informare, dacă au anumite întrebări legate de specialități.

„Pentru că noi îi ajutăm să facă decizia corectă. Unii vin și habar nu au care e diferența dintre Contabilitate și Business și administrare sau Marketing, IT ori Inginerie”, a spus Bostan.

Rectora Universității Pedagogice „Ion Creangă”, Alexandra Barbăneagră, speră că, datorită platformei comune, procesul de admitere va fi simplificat.

„Acum se face o singură bază de date, care e a Ministerului Educației, și toate universitățile introduc datele. Vom vedea ce va fi, sperăm să fie mai ușor”, a precizat rectora.

Sistemul informațional unificat e-Admitere a costat peste 790.000 de dolari. Banii au fost alocați de Ministerul Educației în cadrul proiectului „Învățământul superior din Moldova”, finanțat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare.

Admiterea în universitățile din Moldova începe, tradițional, la sfârșitul lunii iulie și se încheie în august.

ATENȚIE! O nouă escrocherie

Ministerul Finanțelor avertizează despre scrisori false transmise din numele instituției cu scop de înșelăciune, care se manifestă prin pretinsa solicitare de a achita impozitul pe venit, urmare a blocării unor transferuri financiare.

Ministerul Finanțelor informează publicul că nu a contactat și nu va contacta prin responsabilii săi persoane private în vederea solicitării unor asemenea acțiuni sau a datelor personale și/sau financiare.În cazul recepționării unor astfel de notificări, rugăm să informați imediat organele de drept și Ministerul Finanțelor, sau alte instituții vizate.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari

În anul 2024, Republica Moldova are, în total, 12 sărbători legale, iar cele mai multe sunt în luna mai, scrie evz.ro.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari în Republica Moldova

Luna mai aduce cinci zile de sărbătoare oficială, iar agențiile guvernamentale nu vor avea program de lucru cu această ocazie.

Astfel, instituțiile guvernamentale vor avea zile libere pe 1, 6, 9 și 13 mai. De asemenea, bugetarii nu vor lucra nici în weekenduri, dacă nu se prevede altfel în program.

Unde este închis în zilele de sărbătoare

De exemplu, la  Poșta Moldovei, zilele de 1, 6, 9 și 13 sunt libere în toată țara. De asemenea, medicii de familie nu vor lucra, iar centrele de sănătate vor rămâne închise și în zilele de sărbătoare din 1, 6, 9 și 13 mai.

Și Inspectoratul General pentru Migrație este închis în cele patru zile, iar Agenția Servicii Publice, care este responsabilă cu emiterea documentelor, precum și alte agenții guvernamentale și majoritatea organizațiilor bugetare, vor avea zile libere 1, 6, 9 și 13 mai.

Care sunt sărbătorile din luna mai:

1 mai – Ziua Muncii (miercuri); 5 și 6 mai – prima și a doua zi de Paști (duminică și luni); 9 mai – Ziua Europei și Ziua de Comemorare a Victimelor celui de-al Doilea Război Mondial (joi); 13 mai – Radonița (Paștele Blajinilor), zi de pomenire (luni).

În Găgăuzia, încă o sărbătoare

În regiunea autonomă Găgăuzia, pe lista de sărbători legale se adaugă, în data de 6 mai, Sărbătoarea Hederlez (luni). Anul acesta însă, sărbătoarea specifică va coincide cu a doua zi de Paști.

În Republica Moldova există, potrivit legii în vigoare – pe lângă cele 104 zile libere regulate, adică sâmbete și duminici, într-un an bisect – 12 sărbători oficiale pentru care angajații din sectorul public au zile libere.

Dar, cum unele dintre sărbătorile legale cad sâmbătă sau duminică, anul acesta se va ajunge la un total de 113 zile libere pentru angajații bugetari. Astfel, în 2024, în Republica Moldova vor fi doar 253 de zile lucrătoare.

Lolita și-a anulat concertul. „Fac asta pentru prima dată în viața mea. Cred că mă veți înțelege”
Articolul anterior
Vladimir Zelensky, adresare către Putin
Articolul următor