În Moldova, numărul tinerilor din țara noastră a scăzut cu aproape 160 de mii în ultimii patru ani. Sociologii explică acest lucru prin faptul că tinerii pleacă în străinătate, deoarece le este dificil să găsească un loc de muncă bun în țara noastră.
„Vorbim despre o generație progresivă din punct de vedere intelectual, care posedă cunoștințe și abilități, dar care nu este apreciată din punct de vedere social și economic”, spune sociologul Zinaida Gribincea.
Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că țara noastră se confruntă cu un al doilea val de migrație, respectiv populația tânără pleacă, care este mai exigentă și nu este de acord cu orice loc de muncă.
„Anul trecut, 40 de mii de oameni au decis să plece în străinătate. Aceasta înseamnă că populația unui raion a dispărut din țara noastră, într-un an. Avem un sistem de pensii eșuat, există tineri care lucrează acum în Moldova, dar nu acoperă nevoile pensionarilor”, spune Veaceslav Ionita.
Rata șomajului în rândul tinerilor este de 6,8 la sută, în timp ce media națională este de 5,1. Aproape 34% dintre tineri trăiesc din salarii. Încă 28 – din asigurarea părinților. 12% primesc prestații sociale. Aproximativ 9,5% trăiesc cu transferuri din străinătate. Aproape 7% sunt angajați în activități agricole individuale.
De asemenea, se observă că tinerii nu se grăbesc să se căsătorească. Vârsta medie a bărbaților în acest caz este de 29 de ani, iar a femeilor – 26 de ani.