Expert: Moldovenilor ar trebui să li se explice clar ce înseamnă NATO

Populația din Republica Moldova ar trebui să înțeleagă ce semnifică, cu adevărat, un parteneriat cu NATO, susține expertul în relații internaționale de la București, Mihai Isac, care e de părere că din cauza lipsei educației pe subiectele de securitate și apărare, societatea era hrănită de către clasa politică cu „mirajul neutralității”, inclusiv prin intermediul mediilor bisericești.

NATO üyesi 14 ülke ile Finlandiya 'Avrupa Sema Kalkanı' için anlaştı –  Güncel Haberler, Son Dakika Haberleri, Turktime Haber Portalı

„Populației Republicii Moldova ar trebui să i se explice mai clar ce înseamnă NATO. NATO nu înseamnă numai forță militară. NATO înseamnă foarte multe burse de care beneficiază tinerii din R. Moldova. NATO înseamnă un sprijin financiar pentru dezvoltarea unor servicii din Republica Moldova, iar un parteneriat cu NATO înseamnă, inclusiv, încrederea unor investitori străini”, susține expertul în relații internaționale de la București, Mihai Isac, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Republica Moldova se află acum în situația în care era și România înainte de a intra în NATO, înainte de 2004, e de părere expertul.

„Republica Moldova se găsește într-o situație geopolitică destul de grea, dar din orice criză se pot naște noi oportunități. Pentru Republica Moldova, NATO nu înseamnă numai acel discurs politic anti NATO Partidul Comuniștilor și Socialiștilor făcând proteste împotriva prezenței trupelor militare americane sau din alte state NATO pe teritoriul Republicii Moldova. Este o chestie care frizează de multe ori nebunia când vezi propaganda dusă de către partea pro-rusă împotriva unui sprijin pe care Republica Moldova îl primește. NATO a furnizat ajutoare umanitare în valoare de zeci de mii de euro de-a lungul timpului, a ajutat în diferite forme. O relație de amiciție NATO cu Republica Moldova aduc beneficii pe toate planurile. Faptul că cetățenii Republicii Moldova călătoresc fără vize în spațiul UE iar este un exemplu al acestei apropieri dintre Republica Moldova, UE și NATO”, adaugă Mihai Isac.

Apropierea de UE și NATO vin, practic, la pachet, fiindcă nu poți avea relații bune cu Uniunea Europeană și relații proaste cu NATO.

„Faptul că populația R. Moldova a fost în permanență mințită cu acest spectru al neutralității se datorează, practic, trădării clasei politice de la Chișinău. În momentul în care 30 de ani repeți: „Moldova poate să fie Elveția” sau altă țară neutră și mirajul acestei bogății care ar veni din neutralitate sau cum în permanență se vinde gogoașa că R. Moldova poate fi o platformă a schimburilor dintre Est și Vest, o punte a neutralității e o minciună gogonată și mă mir că electoratul din R. Moldova încă mai crede că Orhei poate deveni Monaco sau Taraclia poate deveni Lausanne sau alte minciuni se datorează și faptului că clasa politică de la Chișinău a trădat propriul electorat. Pentru că nu numai partea rusă a bătut monedă pe neutralitate, dar și unii care se dau europeni în ziua de astăzi. 

Acest miraj al neutralității este propagat inclusiv prin intermediul mediilor bisericești. Mitropolia Chișinău și a întregii Moldove condusă de Mitropolitul Vladimir nu a avut o poziție clară împotriva invaziei rusești în Ucraina. Faptul că în mediile religioase se face apel fals la pace fără a spune clar că nu poate fi pace decât când se retrage armata rusă arată clar că ceea ce se întâmplă în R. Moldova e demn de un serial geopolitic pe Netflix”, mai spune Mihai Isac.

Expertul susține că eforturile societății civile de a informa și educa într-un anumit fel populația Republicii Moldova este demn de laudă, însă lucrurile necesită timp și e un proces generațional.

„Ceea ce face societatea civilă din Republica Moldova pentru a educa populația Republicii Moldova este minunat, dar este un proces generațional. Educația de securitate are lacune inclusiv în România, Ungaria, alte state care sunt membri NATO. Nu avem ce reproșa populației civile, avem ce reproșa clasei politice care a mințit populația civilă cu acest spectru al neutralității și încă continuă să facă acest lucru. 

Atât timp cât populația R. Moldova nu conștientizează că orice vot acordat pentru o pseudo-neutralitate este un vot care condamnă generațiile viitoare la o servitute geopolitică este greu de discutat care ar fi soluțiile în timpul vieții noastre”, precizează expertul în politică externă de la București.

„Noi, ca societate civilă, ca experți, formatori de opinie trebuie să impunem și politicul să vorbească mai mult la acest subiect. Populația nu poartă o vină, nu s-a învățat nici la școală. Promovarea culturii de securitate era foarte joasă. E complicat să înțelegi niște subiecte de securitate și apărare dacă nu ai o pregătire universitară pentru că nu discutăm termeni accesibili pentru populație. Trebuie de explicat cetățenilor, rolul guvernanților e să explice ce fac și de ce o fac pentru că avem foarte multe narative false în societate în special acum că guvernarea de la Chișinău se plimbă, cheltuie bani pe faptul că vin președinți în țară, dar lumea nu are ce mânca, dar nu explică că datorită faptului că a venit Președintele CE sau Președintele Poloniei sau a României au venit cu un pachet esențial de ajutor fără de care Republica Moldova nu ar supraviețui. Să nu uităm că orice ajutor vine la cererea Guvernului”, spune Elena Mârzac, fondator, Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare.

Editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru, susține că problema de securitate și de apărare ar trebui să devină un subiect electoral.

„Cred că ar trebui să le recomandăm politicienilor noștri, partidelor noastre să ajungem la situația când problemele de securitate, de apărare sunt subiect electoral, să lupte pentru un program de securitate și apărare. Până acum nu a existat așa ceva, poate un partid spunea că trebuie să intrăm în NATO ca să ne asigurăm integritatea teritorială și era foarte atent era promovat acest mesaj. Acum eu cred că nu mai există nicio barieră în această cale și la alegerile viitoare vom vedea aceste idei de securitate și apărare a R. Moldova. Evident, e vorba și despre așa-zisa neutralitate ca cetățenii R. Moldova să înțeleagă. Lucrurile trebuie discutate. Tabu era această temă până nu demult, era ca și un atentat la prietenia moldo-rusă, dacă vorbeai despre neutralitate”, spune Nicolae Negru.

Ministrul Apărării, despre drona rusească care a speriat Chișinăul după ce a căzut lângă Port Mall

Republica Moldova. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spulberă misterul în cazul dronei rusești depistată în Chișinău. Oficialul menționează că modelul găsit în capitală este similar celor care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova în ultimele săptămâni, scrie evz.ro.

Nosatîi: Toate dronele sunt de același model

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spune că toate dronele depistate în Republica Moldova sunt de același model. Primele aparate de zbor au rătăcit ținta în timpul raidului rusesc masiv, care a avut loc pe 10 noiembrie în Ucraina.

În ceea ce privește drona depistată lângă un mall din capitală, oficialul a explicat că „dronele de modelul respectiv pot parcurge în jur de 1300 km”. Respectiv, nu există impedimente tehnice ca acestea să traverseze teritoriul Ucrainei pentru a ajunge în Republica Moldova.

Fără a da prea multe detalii, Nosatîi a anunțat că autoritățile planifică procurarea a două sisteme de detectare și distrugere a dronelor.

„Examinăm posibilitatea achiziţionării de noi sisteme care să ne permită să identificăm dronele şi să avertizăm în timp util populaţia. Când va fi posibil, voi da mai multe informaţii, dar fără multe detalii, întrucât inamicul le poate folosi împotriva noastră”, a spus ministrul.

Pentru a-şi proteja spaţiul aerian și teritoriul, Republica Moldova are nevoie de trei radare autopropulsate, dar și trei radare capabile să detecteze ţinte balistice, a completat Nosatîi.

Premierul Recean calmează spiritele

Premierul Dorin Recean a comentat subiectul pentru TV8. Oficialul a subliniat că dronele rusești nu sunt periculoase pentru că ar putea exploda. Acestea sunt periculoase pentru că ar putea cădea peste locuințe sau oameni.

„Dronele rusești care cad sunt de tipul celor care însoțesc dronele cu explozibil, cum ar fi dronele Shahed. Menirea lor este să fie acolo și să inducă în eroare mijloacele de apărare antiaeriană”, a menționat premierul,

Recean susține că populația nu trebuie să intre în panică, dar să-și păstreze vigilența.

„Republica Moldova a început să-și crească capacitatea de apărare. Noi am început să ne dezvoltăm sistemul de apărare împotriva celor mai periculoase mijloace aeriene: rachetele balistice, rachetele de croazieră, avioanele, alte tipuri de bombe și muniții care au o masă de explozibil mult mai mare”, a conchis Recean.

80 de copii din 22 de familii din programele CCF Moldova vor primi lemne de foc pentru perioada rece a anului

CCF Moldova în parteneriat cu EBA – Asociația Businessului European lansează campania ”Dăruiește căldură”, ce are drept scop sprijinirea a 80 de copii din 22 de familii.

Campania este lansată în cadrul Săptămânii Naționale a Bunătății, desfășurată pentru al patrulea an consecutiv de Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei, din care fac parte peste 50 de ONG-uri, printre care și CCF Moldova. 

Mesajul organizației noastre – Copil, Comunitate, Familie duce în prim-plan o idee esențială: binele, bunătatea și implicarea socială nu sunt doar alegeri frumoase, ci acțiuni necesare pentru viitorul nostru comun. 

„Săptămâna aceasta, ne dorim să aducem mai aproape de fiecare cetățean conștientizarea importanței responsabilității sociale. Este momentul să reflectăm asupra angajamentului nostru față de mediu, față de comunitate și față de oamenii din jurul nostru. Responsabilitatea socială nu este doar o opțiune, ci o datorie a fiecăruia dintre noi, pentru că de ea depinde o societate mai echitabilă și mai unită”, a menționat Tatiana Codreanu, director fundraising CCF Moldova.

Campania “Dăruiește Căldură” este demarată în parteneriat cu Asociația Businessului European. Această campanie își propune să ofere sprijin concret pentru cei care au cea mai mare nevoie în această iarnă. Vom ajuta 80 de copii din familiile cu posibilități reduse, oferindu-le lemne pentru a trece mai ușor prin frigul de afară. Împreună, putem strânge resursele necesare pentru a aduce căldură nu doar în casele celor care au nevoie, ci și în sufletele lor, oferindu-le un Crăciun mai bun și mai sigur! Apelul nostru este adresat tuturor agenților economici, precum și persoanelor fizice.

Haideți în această săptămână să răspândim spiritul filantropiei în întreaga țara, pentru că: Bunătatea începe cu tine!

Teodor Cârnaț nu mai e avocat! Și-a suspendat oficial licența

Teodor Cârnaț s-a reprofilat oficial, de la avocat la businessman. În cadrul unui interviu recent a declarat că s-a dezis de licența de avocat, a ieșit în concediu de îngrijire a copilului și în paralel dezvoltă o afacere bănoasă. Nu asta însă e motivul pentru care a renunțat la avocatură, scrie cancan.md.

După ce am fost membrul Consiliului Superior al Magistraturii, am considerat că eu ca și avocat, dacă mă voi duce în instanța de judecată ar putea exista un subiectivism din partea judecătorilor, pentru că i-am numit în funcție pe vreo 170 de judecători când eram membru CSM. Am luat linia asta de business, dezvolt o afacere, construiesc și dau în chirie garsoniere. Am vreo 5 blocuri, condițiile nu sunt de VIP, chiar și așa Cârnaț spune că afacerea e foarte profitabilă și nu duce lipsă de chiriași. În mare parte sunt cetățeni străini sau persoane care caută locuință cu minim condiții, la un preț mic.

Întrebat dacă a ridicat și el peste noapte prețurile la chirie, ex-avocatul Cârnaț zice că le menține pe cele vechi, dar nu a dat vreo cifră.

Un copil de 2 ani rămas singur acasă a murit de foame: tatăl său decedase în urma unui atac de cord
Articolul anterior
În Ucraina a nins: 10 milioane de oameni stau în frig și pe întuneric
Articolul următor