Explozii deasupra Kremlinului. Un video care arată că pompierii deja așteptau să stingă focul

Există suspiciuni că exploziile din inima Moscovei ar fi fost ,,organizate” chiar de ruși. Un video postat de martori oculari arată mai mulți pompieri care ar fu ircat pe acoperișul Kremlinului, chiar înainte de a fi lansate dronele. Imagini, mai jos:

Un expert în drone crede că atacul asupra Kremlinului, pe care Moscova îl atribuie Ucrainei, a fost comis de un „operator relativ sofisticat”, nu neapărat un actor statal, care s-ar putea să fi folosit o dronă de tip Mugin-5 de fabricaţie chinezească, un echipament ce poate fi cumpărat cu mai puţin de 10.000 de dolari.

ISW: Probabil Rusia a organizat atacul cu drone asupra Kremlinului

Samuel Bendett, specialist în drone la Centrul pentru analize navale din SUA, a declarat că, judecând după înregistrarea video a celui de-al doilea raid, drona folosită „pare că avea aripi subţiri”. Acest lucru ar indica un atac din partea unui operator consacrat, deşi nu neapărat un actor de stat, care foloseşte o dronă precum Mugin-5 de fabricaţie chineză, în valoare de 9.500 de dolari, transmite news.ro.

Dronele cu aripi fixe au o rază de acţiune şi o durată de zbor mai mare decât quadcopterele simple şi ieftine, iar un aparat precum Mugin-5 poate zbura, teoretic, timp de 7 ore la o viteză de aproximativ 120 de km la oră, ceea ce face posibilă operarea pe distanţe lungi.

Analiştii au speculat, de asemenea, că drona ar putea fi o UJ-22 de fabricaţie ucraineană, care are o viteză şi o rază de acţiune similare, potrivit site-ului web al producătorului, dar scurta filmare şi dificultatea măririi la o imagine clară au făcut imposibilă orice identificare fermă.

O serie de raiduri pe teritoriul rusesc cu ajutorul dronelor au fost atribuite actorilor ucraineni sau partizanilor ruşi, inclusiv un atac de la sfârşitul lunii aprilie asupra oraşului Sevastopol din Crimeea, ocupat de Rusia, despre care surse ruseşti au declarat că a fost efectuat cu un roi de Mugin-5.

Dronele pot fi preprogramate pentru a lovi o anumită ţintă de la distanţă, dar a fost totuşi surprinzător faptul că una a putut ajunge atât de aproape de Kremlin înainte de a fi aparent doborâtă, notează The Guardian.

Ce s-a întâmplat?

Două dintre numeroasele videoclipuri publicate pe canalele ruseşti de social media arată două obiecte zburând pe aceeaşi traiectorie spre unul dintre cele mai înalte puncte ale complexului Kremlin – cupola Senatului – cu ceasul de pe Turnul Spasski din apropiere indicând ora 2:27 şi 2:43 în primele ore ale zilei de miercuri.

Primul obiect zburător pare să fie distrus într-un nor de fum, iar cel de-al doilea a părut să lase resturi în flăcări pe cupolă.

Verificările Reuters privind ora şi locaţia au indicat că videoclipurile ar putea fi autentice.

Ce spun Rusia și Ucraina?

Rusia a calificat incidentul drept un atac terorist şi o tentativă de asasinare a preşedintelui Vladimir Putin, pentru care a declarat că îşi rezervă dreptul de a riposta.

Ucraina a negat responsabilitatea. „Noi nu îl atacăm pe Putin, sau Moscova, noi luptăm pe teritoriul nostru”, a declarat preşedintele VolodImIr Zelenski într-o conferinţă de presă la Helsinki.

Analiştii de securitate occidentali au respins ideea că atacul ar fi fost menit să-l ucidă pe Putin, având în vedere că dronele păreau să fi fost îndreptate spre un punct foarte vizibil al uriaşei cetăţi fortificate a Kremlinului. În plus, Putin lucrează adesea din altă parte. De altfe, biroul său a declarat că Putin nici nu se afla acolo în acel moment.

Ar putea Ucraina să organizeze un astfel de atac?

Este posibil. Se pare că Ucraina a organizat atacuri cu drone în interiorul Rusiei şi al Crimeei anexate de Rusia în numeroase ocazii anterioare, inclusiv de două ori în decembrie anul trecut asupra unei baze aeriene pentru avioanele de bombardament strategic ruseşti. De obicei, nu a revendicat responsabilitatea pentru astfel de acţiuni, deşi oficialii ucraineni le-au salutat de obicei.

Ucraina a surprins frecvent Moscova cu abilităţile sale militare, organizând atacuri mult dincolo de liniile de front, dar o lovitură asupra centrului simbolic al puterii ruseşti ar fi cel mai îndrăzneţ act al său de până acum.

„Dacă presupunem că a fost un atac ucrainean, consideraţi că este o lovitură de spectacol, o demonstraţie de capacitate şi o declaraţie de intenţie: ‘Să nu credeţi că Moscova este în siguranţă'”, a scris pe Twitter Mark Galeotti, specialist în Rusia şi analist de securitate.

Unii comentatori au descris lovitura drept o umilinţă pentru Rusia, făcând o comparaţie cu un incident din 1987, când un tânăr pilot vest-german, Mathias Rust, a evitat apărarea aeriană sovietică şi a aterizat cu un avion de mici dimensiuni în Piaţa Roşie.

Ar putea fi vorba de o operațiune rusească cu steag fals?

Unii analişti occidentali au declarat că este posibil ca Rusia să fi înscenat ea însăşi incidentul pentru a arunca vina asupra Kievului şi a justifica un răspuns zdrobitor. Scopul ar putea fi „să facă Ucraina să pară nesăbuită, fie pentru a slăbi sprijinul occidental, fie pentru a încerca să consolideze sprijinul intern al Rusiei”, a declarat Phillips O’Brien de la Universitatea St. Andrews.

James Nixey, de la grupul de reflecţie Chatham House din Londra, a declarat că, dacă a fost o operaţiune „cu steag fals”, „miroase a disperare. Şi este o strategie de mare risc care probabil va fi expusă”, a adăugat analistul.

Ce vor face SUA?

Administraţia Biden a dat bani şi arme Ucrainei pentru a o ajuta să se apere de invazia Rusiei, dar probabil că ar fi nervoasă din cauza consecinţelor imprevizibile pe care le-ar putea avea orice atac ucrainean asupra capitalei ruseşti.

Casa Albă a declarat că nu este în măsură să verifice afirmaţia rusă privind un atac ucrainean, iar secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că afirmaţiile ruseşti ar trebui luate cu un „strop foarte mare de sare”.

Care este semnificația momentului?

Incidentul are loc într-un moment de mare tensiune şi un potenţial punct de cotitură în război, în timp ce Ucraina se pregăteşte să organizeze o contraofensivă mult aşteptată.

De asemenea, evenimentul coincide cu pregătirile pentru marea sărbătoare a Rusiei de Ziua Victoriei, din 9 mai, marcată cu o paradă militară în Piaţa Roşie, sub zidurile Kremlinului.

Unele dintre înregistrările video ale incidentului au arătat tribunele spectatorilor care fuseseră deja montate pentru paradă, direct peste zidul de la Senat.

Securitatea pentru paradă fusese deja întărită.

Ce se va întâmpla în continuare?

Declaraţia de la biroul de presă al lui Putin sugerează că va urma un răspuns semnificativ.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că a venit momentul „eliminării fizice a lui Zelenski şi a camarilei sale”, iar preşedintele parlamentului, Viaceslav Volodin, a cerut utilizarea „armelor capabile să oprească şi să distrugă regimul terorist de la Kiev”.

Analiştii occidentali s-au întrebat până unde este posibilă escaladarea din partea Rusiei, având în vedere moartea şi distrugerile pe care le-a provocat deja în Ucraina prin atacuri masive cu rachete.

Matthew Ford, profesor asociat la Universitatea Suedeză de Apărare, a declarat că noi lovituri asupra infrastructurii energetice ucrainene ar fi mai puţin eficiente acum că a sosit primăvara şi că întreruperea aprovizionării cu cereale ar afecta propriii aliaţi ai Rusiei. De asemenea, el a pus sub semnul întrebării capacitatea Moscovei de a-l elimia pe Zelenski. „Cel mai aproape au fost primăvara trecută. Cum ar putea reuşi acum? Pare foarte puţin probabil”, a declarat el într-un interviu telefonic pentru Reuters.

Aglomerație în fața Aeroportului. Oamenii, nemulțumiți de noile reguli

Aglomerație mare în fața Aeroportului după noile reguli impuse de astăzi. Noua măsură de securitate interzice intrarea în incinta Aeroportului tuturor persoanelor care nu au bilet de călătorie.

Îmbulzeală și aglomerație în fața Aeroportului Chișinău. Oamenii fac cozi în așteptarea celor dragi, transmite unimedia.info.

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca, începând cu 1 mai, acces în aerogară vor avea doar cetățenii care au bilete de îmbarcare în avion, transmite deschide.md.

„Alți cetățeni vor fi nevoiți să aștepte în afara gării, ori această măsură este impusă în vederea securizării aeronautice și pentru a evita anumite situații neplăcute care pot avea loc în cadrul AIC”, a precizat Galușca în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, șeful IGPF a menționat despre majorarea numărului de polițiști de frontieră în cadrul AIC, „astfel încât fluxul de pasageri să fie unul calitativ și confortabil pentru cetățeni”.

Motocicliștii se mobilizează pentru a face curățenie pe râul Bîc

Motocicliștii vor organiza sâmbătă, 4 mai, o acțiune de salubrizare pe malul râului Bâc, la intersecția străzilor Calea Basarabiei și Lunca Bâcului din Chișinău.

Potrivit organizatorilor, la activitate poate participa orice doritor, căruia i se va pune la dispoziție echipamentul necesar, transmite realitatea.md.

„Dragi motocicliști și chișinăuieni! Noi, cei cu motociclete Enduro, sâmbătă, 4 mai, vom ieși să facem ordine pe malul râului Bâc pe strada Calea Basarabiei la intersecția cu strada Lunca Bâcului. Cine vrea să se alăture să vină până la ora 10:00 la locația de mai jos. Timpul de curățenie este planificat de 3-4 ore. Tot necesarul este – mănuşi, saci de gunoi şi un recipient cu echipament special de la Pretura Botanica. Haideți să facem ceva frumos înainte de Paști. Noi vom fi mulți. Dar dacă vom fi și mai mulți, datorită ție, va fi și mai bine! Ajunul sărbătorilor e aproape”, se arată în mesajul organizatorilor.

Locația unde se vor întâlni toți cei care vor să participe la acțiunea de salubrizare este indicată AICI.

De Ziua Internațională a Muncii, președintele Parlamentului Igor Grosu i-a vizitat pe pompieri și salvatori

De 1 mai Președintele Parlamentului Republicii Moldova a comunicat cu salvatorii și pompierii Direcției regionale căutare salvare nr.1 din municipiul Chișinău

Ar putea fi o imagine cu 11 persoane, ambulanţă şi text care spune „POUPIERI-SALISTOR SALICTOR TOR POMDIERI SAL! SALVATORI SALVAȚORIPOMPIERI POMPIERI”

Pe 1 mai de Ziua Internațională a Muncii, Președintele Parlamentului Republicii Moldova Igor Grosu a fost în vizită la efectivul Direcției regionale căutare salvare nr.1 din municipiul Chișinău. Aici salvatorii și pompierii care au intrat în tură au comunicat cu spicherul Parlamentului despre activitatea de serviciu, dar și misiunile realizate în prevenirea și lichidarea situațiilor de risc.

Președintele Parlamentului a asistat la schimbul gărzilor, dar și la procedura de predare și primire a schimbului de serviciu. Oficialul a comunicat cu salvatorii, pompierii și paramedicii, care de dimineață au intrat în serviciu, fiind interesat de activitățile pe care le întreprind, dar și misiunile de salvare.

,,Astăzi, de 1 mai, celebrăm valoarea muncii şi a oamenilor muncitori şi harnici. Moldovenii sunt cunoscuți ca un popor harnic şi stăruitor, care prin muncă cinstită îşi clădesc bunăstarea şi îşi realizează scopurile şi năzuinţele. Pe noi, moldovenii, munca nu ne sperie. De fiecare dată ne vom sufleca mânecile și vom munci ca să avem pâine pe masă și căldură în casă. Vom munci ca să trăim în pace și în siguranță.

Astăzi, am stat de vorbă cu cei care zi de zi muncesc în regim de urgenţă, pentru a ne salva nouă viețile. Sunt cei din prima linie pentru care viața altora este mai presus, decât viaţa proprie. Îşi iubesc meseria şi o fac cu abnegaţie și iubirea de a face bine. Să le mulțumim și să le fim recunoscători salvatorilor noștri – pompieri, scafandri, chinologi, chimiști. Să le mulțumim medicilor, brutarilor, șoferilor și tuturor celor care muncesc atunci când alții se odihnesc.

Vă mulțumim pentru dragostea de oameni și dragostea de țară!”, a declarat Igor Grosu.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, ambulanţă şi text

În cadrul vizitei, oficialul a vizitat sediul Direcției, dar și s-a familiarizat cu tehnica de intervenție și specificul activității salvatorilor. Mai mult, ofițerii și subofițerii au discutat cu spicherul despre complexitatea intervențiilor pe care le desfășoară, dar și despre dorința și onoarea de a fi în serviciul cetățenilor.

De Ziua Internațională a Muncii, salvatorii și pompierii sunt la datorie pentru a veghea securitatea și siguranța oamenilor.

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, ambulanţă şi text

Maia Sandu va participa la încoronarea Regelui Charles al III-lea
Articolul anterior
,,Oaspeți” neașteptați, de dimineață! Primarul Ion Ceban susține că ,,mascații au venit la Boris Gîlca şi la alţi angajaţi ai Primăriei”
Articolul următor