Explozii deasupra Kremlinului. Un video care arată că pompierii deja așteptau să stingă focul

Există suspiciuni că exploziile din inima Moscovei ar fi fost ,,organizate” chiar de ruși. Un video postat de martori oculari arată mai mulți pompieri care ar fu ircat pe acoperișul Kremlinului, chiar înainte de a fi lansate dronele. Imagini, mai jos:

Un expert în drone crede că atacul asupra Kremlinului, pe care Moscova îl atribuie Ucrainei, a fost comis de un „operator relativ sofisticat”, nu neapărat un actor statal, care s-ar putea să fi folosit o dronă de tip Mugin-5 de fabricaţie chinezească, un echipament ce poate fi cumpărat cu mai puţin de 10.000 de dolari.

ISW: Probabil Rusia a organizat atacul cu drone asupra Kremlinului

Samuel Bendett, specialist în drone la Centrul pentru analize navale din SUA, a declarat că, judecând după înregistrarea video a celui de-al doilea raid, drona folosită „pare că avea aripi subţiri”. Acest lucru ar indica un atac din partea unui operator consacrat, deşi nu neapărat un actor de stat, care foloseşte o dronă precum Mugin-5 de fabricaţie chineză, în valoare de 9.500 de dolari, transmite news.ro.

Dronele cu aripi fixe au o rază de acţiune şi o durată de zbor mai mare decât quadcopterele simple şi ieftine, iar un aparat precum Mugin-5 poate zbura, teoretic, timp de 7 ore la o viteză de aproximativ 120 de km la oră, ceea ce face posibilă operarea pe distanţe lungi.

Analiştii au speculat, de asemenea, că drona ar putea fi o UJ-22 de fabricaţie ucraineană, care are o viteză şi o rază de acţiune similare, potrivit site-ului web al producătorului, dar scurta filmare şi dificultatea măririi la o imagine clară au făcut imposibilă orice identificare fermă.

O serie de raiduri pe teritoriul rusesc cu ajutorul dronelor au fost atribuite actorilor ucraineni sau partizanilor ruşi, inclusiv un atac de la sfârşitul lunii aprilie asupra oraşului Sevastopol din Crimeea, ocupat de Rusia, despre care surse ruseşti au declarat că a fost efectuat cu un roi de Mugin-5.

Dronele pot fi preprogramate pentru a lovi o anumită ţintă de la distanţă, dar a fost totuşi surprinzător faptul că una a putut ajunge atât de aproape de Kremlin înainte de a fi aparent doborâtă, notează The Guardian.

Ce s-a întâmplat?

Două dintre numeroasele videoclipuri publicate pe canalele ruseşti de social media arată două obiecte zburând pe aceeaşi traiectorie spre unul dintre cele mai înalte puncte ale complexului Kremlin – cupola Senatului – cu ceasul de pe Turnul Spasski din apropiere indicând ora 2:27 şi 2:43 în primele ore ale zilei de miercuri.

Primul obiect zburător pare să fie distrus într-un nor de fum, iar cel de-al doilea a părut să lase resturi în flăcări pe cupolă.

Verificările Reuters privind ora şi locaţia au indicat că videoclipurile ar putea fi autentice.

Ce spun Rusia și Ucraina?

Rusia a calificat incidentul drept un atac terorist şi o tentativă de asasinare a preşedintelui Vladimir Putin, pentru care a declarat că îşi rezervă dreptul de a riposta.

Ucraina a negat responsabilitatea. „Noi nu îl atacăm pe Putin, sau Moscova, noi luptăm pe teritoriul nostru”, a declarat preşedintele VolodImIr Zelenski într-o conferinţă de presă la Helsinki.

Analiştii de securitate occidentali au respins ideea că atacul ar fi fost menit să-l ucidă pe Putin, având în vedere că dronele păreau să fi fost îndreptate spre un punct foarte vizibil al uriaşei cetăţi fortificate a Kremlinului. În plus, Putin lucrează adesea din altă parte. De altfe, biroul său a declarat că Putin nici nu se afla acolo în acel moment.

Ar putea Ucraina să organizeze un astfel de atac?

Este posibil. Se pare că Ucraina a organizat atacuri cu drone în interiorul Rusiei şi al Crimeei anexate de Rusia în numeroase ocazii anterioare, inclusiv de două ori în decembrie anul trecut asupra unei baze aeriene pentru avioanele de bombardament strategic ruseşti. De obicei, nu a revendicat responsabilitatea pentru astfel de acţiuni, deşi oficialii ucraineni le-au salutat de obicei.

Ucraina a surprins frecvent Moscova cu abilităţile sale militare, organizând atacuri mult dincolo de liniile de front, dar o lovitură asupra centrului simbolic al puterii ruseşti ar fi cel mai îndrăzneţ act al său de până acum.

„Dacă presupunem că a fost un atac ucrainean, consideraţi că este o lovitură de spectacol, o demonstraţie de capacitate şi o declaraţie de intenţie: ‘Să nu credeţi că Moscova este în siguranţă'”, a scris pe Twitter Mark Galeotti, specialist în Rusia şi analist de securitate.

Unii comentatori au descris lovitura drept o umilinţă pentru Rusia, făcând o comparaţie cu un incident din 1987, când un tânăr pilot vest-german, Mathias Rust, a evitat apărarea aeriană sovietică şi a aterizat cu un avion de mici dimensiuni în Piaţa Roşie.

Ar putea fi vorba de o operațiune rusească cu steag fals?

Unii analişti occidentali au declarat că este posibil ca Rusia să fi înscenat ea însăşi incidentul pentru a arunca vina asupra Kievului şi a justifica un răspuns zdrobitor. Scopul ar putea fi „să facă Ucraina să pară nesăbuită, fie pentru a slăbi sprijinul occidental, fie pentru a încerca să consolideze sprijinul intern al Rusiei”, a declarat Phillips O’Brien de la Universitatea St. Andrews.

James Nixey, de la grupul de reflecţie Chatham House din Londra, a declarat că, dacă a fost o operaţiune „cu steag fals”, „miroase a disperare. Şi este o strategie de mare risc care probabil va fi expusă”, a adăugat analistul.

Ce vor face SUA?

Administraţia Biden a dat bani şi arme Ucrainei pentru a o ajuta să se apere de invazia Rusiei, dar probabil că ar fi nervoasă din cauza consecinţelor imprevizibile pe care le-ar putea avea orice atac ucrainean asupra capitalei ruseşti.

Casa Albă a declarat că nu este în măsură să verifice afirmaţia rusă privind un atac ucrainean, iar secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că afirmaţiile ruseşti ar trebui luate cu un „strop foarte mare de sare”.

Care este semnificația momentului?

Incidentul are loc într-un moment de mare tensiune şi un potenţial punct de cotitură în război, în timp ce Ucraina se pregăteşte să organizeze o contraofensivă mult aşteptată.

De asemenea, evenimentul coincide cu pregătirile pentru marea sărbătoare a Rusiei de Ziua Victoriei, din 9 mai, marcată cu o paradă militară în Piaţa Roşie, sub zidurile Kremlinului.

Unele dintre înregistrările video ale incidentului au arătat tribunele spectatorilor care fuseseră deja montate pentru paradă, direct peste zidul de la Senat.

Securitatea pentru paradă fusese deja întărită.

Ce se va întâmpla în continuare?

Declaraţia de la biroul de presă al lui Putin sugerează că va urma un răspuns semnificativ.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că a venit momentul „eliminării fizice a lui Zelenski şi a camarilei sale”, iar preşedintele parlamentului, Viaceslav Volodin, a cerut utilizarea „armelor capabile să oprească şi să distrugă regimul terorist de la Kiev”.

Analiştii occidentali s-au întrebat până unde este posibilă escaladarea din partea Rusiei, având în vedere moartea şi distrugerile pe care le-a provocat deja în Ucraina prin atacuri masive cu rachete.

Matthew Ford, profesor asociat la Universitatea Suedeză de Apărare, a declarat că noi lovituri asupra infrastructurii energetice ucrainene ar fi mai puţin eficiente acum că a sosit primăvara şi că întreruperea aprovizionării cu cereale ar afecta propriii aliaţi ai Rusiei. De asemenea, el a pus sub semnul întrebării capacitatea Moscovei de a-l elimia pe Zelenski. „Cel mai aproape au fost primăvara trecută. Cum ar putea reuşi acum? Pare foarte puţin probabil”, a declarat el într-un interviu telefonic pentru Reuters.

Ucraina și încă 7 țări non-UE se alătură sancțiunilor pentru destabilizarea R. Moldova. Plahotniuc, Șor și Platon, printre cei vizați

Ucraina și un șir de țări candidate la integrarea în Uniunea Europeană au informat Consiliul UE despre intențiile sale de a se alătura regimului de sancțiuni ce ține de încercările de destabilizare a Republicii Moldova, scrie Europa Liberă.

Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Ucraina și Bosnia și Herțegovina – state candidate la aderare, precum și Islanda, Liechtenstein și Norvegia – țări EFTA (membre ale Spațiului Economic European) se aliniază la decizia Consiliului European de a sancționa persoanele „care au participat la acte de subminare a suveranității și independenței Republicii Moldova”.

Țările care au decis să se alăture se vor asigura că politicile lor naționale sunt în conformitate cu decizia Consiliului.

Pe 28 iunie, și Elveția a adoptat sancțiuni financiare și restricții de călătorie în privința a cinci persoane în legătură cu situația din R. Moldova sancționate anterior de UE. Este vorba de Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc și Igor Ceaika.

O geantă microscopică asemănătoare cu un model semnat Louis Vuitton a fost vândută pentru zeci de mii de dolari. Vezi cum arată

O geantă microscopică, „mai mică decât un grăunte de sare”, a fost vândută la o licitație pentru suma de 63.750 de dolari, scrie stirileprotv.ro.

Ca sa poți vedea exact designul poșetei ai nevoie de un microscop, obiectul având dimensiunile de 657x222x700 micrometri.

Colectivul de artă american MSCHF, cu sediul în Brooklyn, este cunoscut pentru designurile sale controversate. Între acestea se numără pantofii care conțin sânge uman, pantofi sport cu apă sfințită în tălpi, un parfum care miroase asemănător unui spray de curățare și cizme roșii uriașe din cauciuc.

De această dată, colectivul a dus trendul genților mici la un nivel extrem.

„Există poșete mari, poșete normale și poșete mici, dar acesta este ultimatumul în miniaturizarea genților”, a transmis MSCHF.

Poșeta este asemănătoare cu un model semnat Louis Vuitton, dar nu are nicio legătură cu acea casă de modă.

Geanta MSCHF este făcută din rășină fotopolimerică și a fost creată cu ajutorul tehnologiei de printare 3D.

Posesorul genții nu trebuie să se teamă că o va pierde deoarece în achiziție a fost inclus și un microscop cu afișaj digital.

Un bărbat cu dizabilități, amăgit de un fost polițist. Cum a fost păcălit

Bărbatul cu dizabilități din Orhei, amăgit de un fost polițist că îi aduce o mașină din străinătate, și-a primit banii după aproape un an de promisiuni.

Istoria lui Victor Lupașco, pe care a relatat-o pentru Jurnal TV i-a pus la muncă pe procurori, care au pornit dosar penal pe numele escrocului. Victor și-a văzut banii, 14 mii de euro, și zice că visul va deveni o realitate, transmite Știri.md.

Acum câteva luni, Jurnal TV a publicat istoria lui Victor Lupașco, dependent de scaunul cu rotile. Ani la rând acesta a strâns cu greu bani pentru a-și cumpăra o mașină, care să-i ofere libertate, să-i permită să lucreze. Victor a găsit un fost polițist, pe nume Ion Buciușcan, cu care s-a înțeles să-i aducă o mașină adaptată din Germania, contra 14 mii de euro, plus 700 de euro pentru serviciile prestate. Cei doi au semnat și un contract, dar Victor nu și-a mai văzut nici mașina, nici banii. Plângerile nenumărate la Procuratură și poliție nu au avut efect.

„Un an de zile chiar parcă vorbeam cu pereții, de parcă eram invizibil. Îmi părea că nu mă vede nimeni și nu mă aude nimeni. După ce a ieșit reportajul, peste două-trei zile m-au chemat la poliție, să mai scriu odată plângere la sectorul de poliție Râșcani”, povestește bărbatul.

După publicarea reportajului au apărut mai mulți oameni, care la fel au declarat că au fost amăgiți în același fel.

„În scurt timp i s-a deschis un dosar penal și i-a fost dat un termen oarecare ca să se clarifice cu noi, păgubiții. Pentru că nu am fost doar eu. A mai fost un medic, o doamnă și încă un băiat căruia îi datorează 13 mii de euro. Bunica lui mi-a dat banii. Nu-mi venea a crede. Îmi părea că sunt într-un vis, că nu e realitate”, mai spune bărbatul.

Victor a primit înapoi 14 mii de euro și spune că va merge în judecată pentru că nu vrea să-i permită lui Buciușcan să scape basma curată și să amăgească în continuare lumea.

Fericit că și-a primit banii înapoi, Victor planifică acum să-și găsească o mașină bună, pentru că aceasta este practic singura lui posibilitate să se deplaseze în Orhei.

Maia Sandu va participa la încoronarea Regelui Charles al III-lea
Articolul anterior
,,Oaspeți” neașteptați, de dimineață! Primarul Ion Ceban susține că ,,mascații au venit la Boris Gîlca şi la alţi angajaţi ai Primăriei”
Articolul următor