Exportul de servicii din Moldova s-a dublat în patru ani. În 2023, valoarea exporturilor a depășit 2,4 miliarde de dolari

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, susține că exportul serviciilor din Moldova s-a dublat ca și volum în patru ani. În 2023, Moldova a exportat servicii de 2,4 miliarde de dolari.

Actualmente, exportul de servicii are o pondere de 42% din exportul total al Republicii Moldova și ministrul are convingerea că această cotă va crește, transmite IPN.

„Asta deja înseamnă zeci de mii de locuri de muncă bine plătite aici, acasă. Când spunem că edificăm o economie bazată pe servicii, asta avem în vedere. Avem avantaje competitive pe care le valorificăm”, susține Dumitru Alaiba.

Serviciile exportate sunt cele de transport, călătorii, telecomunicații și IT, prelucrarea materiei prime și servicii pentru afaceri.

Totodată, în 2023 a crescut cu 31%, față de 2022, exportul serviciilor de afaceri, cu accent pe consultanță managerială și profesională, ajungând la 246 de milioane de dolari. Exportul de servicii IT a fost în creștere cu 23%, ajungând la 629 de milioane de dolari. A crescut și exportul serviciilor de transport cu 7%, însumând 540 de milioane de dolari.

„Producem și exportăm produse de cea mai înaltă calitate. Dar exportăm și tot mai multe servicii. Asta este economia pe care o construim – diversificată și dinamică. O economie în care dăm jos barierele, promovăm investițiile și antreprenoriatul, facilităm accesul la piețe noi și le oferim antreprenorilor posibilitatea să se manifeste pe piața globală. Exportul serviciilor din Moldova s-a dublat ca și volum în patru ani”, a declarat Dumitru Alaiba.

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Trei automobile implicate într-un accident, la intrarea în Grătiești. Doi copii au fost răniți
Articolul anterior
Nicolae Botgros și-a felicitat fiica. Nicoleta a împlinit 6 anișori
Articolul următor