Expoziția „Tradiție și memorie istorico-culturală salvgardată în manuscrisele de la Mănăstirea Noul Neamț” la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită joi, 13 mai, ora 15.00, la vernisarea Expoziției „Tradiție și memorie istorico-culturală salvgardată în manuscrisele de la Mănăstirea Noul Neamț”.

Evenimentul este organizat în contextul apropiatei Zile Internaționale a Muzeelor (18 mai) și a Nopții Europene a Muzeelor.

Organizatorii și-au propus să aducă în atenția publicului o mică parte din bogata bibliotecă a Mănăstirii Noul Neamț, păstrătoarea unui tezaur inestimabil de manuscrise și documente ce reflectă pagini importante din istoria și cultura Țării Moldovei. Vizitatorii vor avea rara ocazie de a vedea originalele unor documente referitoare la întemeierea și primii ani de activitate a Mănăstirii Noul Neamț, cel mai mare așezământ monastic din Basarabia.

Un loc central, în cadrul expoziției, revine vieții și moștenirii literare a Arhimandritului Andronic Popovici (1820-1893), unul dintre întemeietorii Mănăstirii Noul Neamț. Vom putea admira două manuscrise ale Istoriei Sfintelor Mănăstiri Neamț și Secu – o lucrare monumentală, în zece volume, scrisă în câteva variante. O altă scriere incitantă, de același autor, cuprinde istoria și minunile icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț, o prețioasă relicvă care, potrivit tradiției, ar fi fost dăruită voievodului Alexandru cel Bun (1400-1432) de către împăratul bizantin Ioan VIII Paleologul (1425-1448).

Piesele din expoziție provin din colecțiile Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și ale Direcției Generale Arhiva Națională a Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova. Expoziția este menită să ne apropie de spiritualitatea creștin-ortodoxă și de tradițiile cărturărești din Moldova istorică.

Expoziția va dura până la data de 30 mai 2021. 

Sute de persoane deghizate în Marilyn Monroe, toate îmbrăcate identic, au plonjat în ocean, în Australia

Sute de persoane deghizate în legendara actriță hollywoodiană Marilyn Monroe au plonjat în ocean, în apropiere de orașul Adelaide din sudul Australiei, în cadrul unui eveniment conceput pentru a strânge fonduri în beneficiul unei asociații care îi sprijină pe bolnavii de cancer din această țară, informează DPA și digi-live.tv.

În total, 765 de persoane s-au înscris la eveniment și au înotat aproximativ 400 de metri în jurul digului din Brighton, o suburbie a orașului Adelaide, în timp ce purtau peruci blonde, costume de baie albe și ruj roșu, a raportat duminică postul de televiziune Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Această acțiune de înot în scopuri caritabile a fost inițiată de Sarah Tinney în 2014, după ce mama ei a murit de cancer. De atunci, evenimentul anual a strâns fonduri de 1,3 milioane de dolari australieni (807.530 de dolari americani), potrivit site-ului fundației înființate de Sarah Tinney.

Aproximativ un australian din doi va fi diagnosticat cu cancer înainte să împlinească vârsta de 85 de ani, precizează un mesaj publicat pe site-ul care promovează evenimentul.

Australia are cea mai mare incidență a cancerului de piele din lume, cu o rată de 37 de cazuri la 100.000 de persoane, fiind urmată de Statele Unite, cu o rată de 16,5 cazuri la 100.000 de persoane, conform datelor din 2022 publicate de cabinetul Statistica.

Cea mai afectată țară din Europa este Franța, cu 13,5 cazuri la 100.000 de persoane, urmată de Italia, cu 12,7 cazuri la 100.000 de persoane, și de Germania, cu 12,1 cazuri la 100.000 de persoane. 

200 de cabinete ginecologice modernizate în 71 de localități din țară: Investiții de 12 milioane de lei

Asistența medicală primară reprezintă primul contact al unei persoane cu sistemul de sănătate și are un rol esențial în asigurarea accesului la servicii de sănătate. 200 de cabinete pentru examinare ginecologică din cadrul instituțiilor de asistență medicală primară (AMP) din 71 de localități din Republica Moldova au fost dotate cu echipament medical performant. Îmbunătățirile au fost realizate pentru a asigura servicii de sănătate sexuală și reproductivă calitative atât pentru femeile din țara noastră, cât și pentru refugiatele din Ucraina. Investiția în echiparea cabinetelor constituie aproximativ 12 milioane de lei.

În acest context, astăzi, 18 februarie, la Centrul de Sănătate Costești, raionul Ialoveni, a avut loc un eveniment dedicat modernizării celor 200 de cabinete ginecologice, organizat de Ministerul Sănătății și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA). La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, reprezentanta UNFPA în Republica Moldova, Karina Nersesyan, administrația și colectivul Centrului de Sănătate Costești.

Fiecare cabinet a fost dotat cu un set standard de echipament medical necesar pentru a acorda servicii de sănătate sexuală și reproductivă la nivel de asistență medicală primară, inclusiv pentru:

• supravegherea gravidelor/îngrijirea antenatală, la fel și îngrijirea postnatală a mamei și nou-născutului;

• planificarea familiei, inclusiv asigurarea accesului la mijloace moderne de contracepție;

• servicii de screening de col uterin/prelevarea testului citologic.

Setul de echipament oferit fiecărei instituții de AMP contribuie la îmbunătățirea calității actului medical și facilitează munca medicului de familie și a echipei sale. Fiecare set include fotoliu pentru examinare ginecologică, lampă de examinare mobilă, pat medical cu reglare a secțiunii, scară pentru pacient, ecran mobil, pelvimetru și stetoscop. În plus, acesta include echipament pentru îngrijirea postnatală a mamei și a copilului, cum ar fi: hemoglobinmetru portabil, cântar electronic pentru nou-născut, instrument de măsurare a bebelușului, cântar pentru mamă și tensiometru cu suport profesional cu rotile.

La selectarea cabinetelor ginecologice s-a ținut cont de distribuția geografică a instituțiilor de AMP, de raza de acoperire, de numărul de beneficiari înregistrați pe lista medicului de familie și de necesitatea de dotare a cabinetului în fiecare instituție.

Modernizarea celor 200 de cabinete medicale pentru examinare ginecologică a fost realizată de UNFPA, în baza asistenței financiare a Direcției Generale Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene (ECHO) și a Biroului pentru Populație, Refugiați și Migrație (PRM).

Iresponsabilitate la volan! Mai mulți șoferi au fost prinși drogați sau băuți în trafic. Unii au încercat să mituiască oamenii legii

Noaptea trecută, polițiștii de patrulare au stopat un Peugeot, pe o stradă din municipiul Bălți. La volan se afla un bărbat de 35 de ani, care manifesta un comportament suspect, specific consumatorilor de substanțe interzise.

În urma testării, rezultatul a ieșit pozitiv la marijuana. Vehiculul a fost ridicat și transportat la parcarea specială, iar șoferul urmează să fie pedepsit conform legislației.

”Reamintim că, șofatul sub influența drogurilor este o infracțiune gravă, care pune în pericol siguranța tuturor participanților la trafic! Poliția va continua să desfășoare controale riguroase pentru a preveni astfel de cazuri. Dacă observați șoferi suspecți, sunați imediat la 112!”, anunță Poliția.

Strășeni:
Un Renault condus haotic de un bărbat de 41 ani a fost stopat de polițiști în satul Voinova. Conducătorul unității de transport nu deține dreptul de a conduce. Mai mult, de la acesta se simțea miros puternic de alcool, dar a refuzat testarea alcoolscopică.

Oamenii legii au stopat un Audi în timp ce se deplasa haotic prin Cǎpriana. La volan se afla un bărbat de 27 ani, vizibil în stare de ebrietate. Acesta a refuzat testarea cu aparatul Drager, dar și prelevarea probelor biologice.

În localitatea Scoreni, un bărbat de 42 ani a fost stopat conducând haotic un motocultor. Rezultatul Drager a arătat o concentrație de alcool în aerul expirat de 1,15 mg/l.

În toate cazurile bărbații au fost înlăturați de la conducerea mijloacelor de transport și sunt cercetați penal.

Deși sunt avertizați cu privire la riscurile la care se expun, șoferii continuă să comită abateri grave în trafic și să încerce să mituiască agenții de patrulare pentru a evita sancțiunile.

În localitatea Beștemac, raionul Leova, polițiștii au oprit o motocicletă fără plăcuță de înmatriculare, condusă de un tânăr de 22 de ani. Acesta se afla sub influența alcoolului și fără permis de conducere. În urma testării alcoolscopice s-a stabilit o alcoolemie de 1,48 mg/l. Pentru a nu fi sancționat, tânărul a încercat să ofere bani agenților de poliție.

Într-un alt caz, un șofer de 31 de ani, cetățean străin, a fost oprit de polițiștii de patrulare după ce a ignorat semnalul roșu al semaforului. Acesta nu avea permisul de conducere asupra sa și a încercat să mituiască polițiștii cu 1200 de lei, lăsând banii în portbagajul mașinii de serviciu.

Un alt caz de corupere a fost înregistrat în raionul Ocnița. Şoferul a lǎsat banii printre actele de identitate.

10 mai – Ziua internaţională a luptei împotriva maladiei Lupus
Articolul anterior
Noi astăzi am îngropat ,,frica, durerea, disperarea” din ultimul an! Dar tu? (proiect fashion)
Articolul următor
Close menu